michael rc viedos Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Cześć Kiedyś pytałem się o to, o co chodzi, że suport jest 122,5mm itp. to już się dowiedziałem ale teraz zwracam się z kolejnym pytaniem, bo zupełnie nie jestem w tym temacie czy da się włożyć do roweru jednocześnie suport innego rodzaju, np. francuski, włoski lub brytyjski? jeśli tak to trzeba też coś jeszcze kupić, oprócz korby? byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 2 minuty temu, michael rc viedos napisał: czy da się włożyć do roweru jednocześnie suport innego rodzaju, np. francuski, włoski lub brytyjski chłopaku pomyśl troche, skoro masz mufe z gwintem angielski bsa to taki ma być, włoski ma inny skok gwintu. ( jakbyś poświęcił 5 minut w Google sam byś do tego doszedł)
michael rc viedos Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) 2 minuty temu, samuel_87 napisał: chłopaku pomyśl troche, skoro masz mufe z gwintem angielski bsa to taki ma być, włoski ma inny skok gwintu. ( jakbyś poświęcił 5 minut w Google sam byś do tego doszedł) a nie da się zmienić nakrętki, czy tam gwintu (jeszcze wszystkiego nie obczaiłem) ? Edytowane 27 Lipca 2017 przez michael rc viedos
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Angielski jest najczęściej spotykany (przynajmniej w moim otoczeniu) i zapewne taki gwint masz w mufie. Wtedy kupujesz właśnie taki wkład suportu. Jeżeli masz włoski, to taki ma być. Nie stosuje się ich naprzemiennie. Edytowane 27 Lipca 2017 przez Gość
michael rc viedos Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 Przed chwilą, m4rvell0us napisał: Angielski jest najbardziej spotykany (przynajmniej dla mnie) i zapewne taki gwint masz w mufie. Wtedy kupujesz właśnie taki wkład suportu. Jeżeli masz włoski, to taki ma być. Nie stosuje się ich naprzemiennie. a gwint da sie zmienić?
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 1 minutę temu, michael rc viedos napisał: a nie da się zmienić nakrętki, czy tam gwintu jak to sie tam nazywa? nie kombinuj głupio , chcesz zepsuć gwint w mufie to próbuj do woli
michael rc viedos Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 Przed chwilą, samuel_87 napisał: nie kombinuj głupio , chcesz zepsuć gwint w mufie to próbuj do woli jeszcze raz. czy mufa jest wbudowana w ramie? da się ją wymienić?
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) 3 minuty temu, michael rc viedos napisał: a gwint da sie zmienić? Gwint masz wytoczony w ramie. Próba przegwintowania może skończyć się tym, że rama będzie się nadawać do kosza. Pytanie, po co chcesz to robić? Mufa jest integralną częścią ramy. Edytowane 27 Lipca 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Przed chwilą, michael rc viedos napisał: jeszcze raz. czy mufa jest wbudowana w ramie? da się ją wymienić? z całym szacunkiem , ale zostawie to bez komentarza ,
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Przed chwilą, michael rc viedos napisał: a gwint da sie zmienić? Nie ma co się zastanawiać. Kupuj taki wkład suportu, który pasuje do zastosowanego gwintu w Twojej mufie suportowej. Chyba, że chodzi Ci o to, czy możesz wymienić wkład suport np. z Octalink na Hollowtech II --> wtedy tak, możesz wymienić bez większych problemów, ale pamiętaj żeby pasował do gwintu. Wymieniasz wtedy korbę na tę ze zintegrowaną osią.
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) 7 minut temu, michael rc viedos napisał: jeszcze raz. czy mufa jest wbudowana w ramie? da się ją wymienić? Mufa to ta rurka poprzeczna, przez którą przechodzi oś korby. W środku jest nagwintowana. Przy dostępności suportów pod dany gwint, nie widzę powodu, aby zmieniać to na siłę. Przy gwincie który masz, możesz kupić korbę z suportem na kwadrat, octalink lub hollowtech (suport zewnętrzny, ale wkręcany w gwint w mufie). Edytowane 27 Lipca 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) 5 minut temu, michael rc viedos napisał: jeszcze raz. czy mufa jest wbudowana w ramie? da się ją wymienić? Wydaje mi się, że mylisz pojęcia (wklejone z encyklopedii rowerowej): Mufa suportowa: Miejsce w ramie gdzie zbiegają się rury: podsiodłowa, dolna, oraz dolna rura tylnego trójkąta. W mufę suportową jest montowany wkład suportu, Wkład suportu: Oś z łożyskami (lub same łożyska w przypadku Hollowtech/Truvativ) do której jest przymocowana korba z ramionami. Suport jest montowany do mufy suportowej, Edytowane 27 Lipca 2017 przez Gość
michael rc viedos Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 Ok, i ostatnia rzecz. jak mogę sprawdzić jaki mam suport? to że na kwadrat, to wiem, ale jaki jest to wkręt?
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Przed chwilą, michael rc viedos napisał: ale jaki jest to wkręt? chyba jaki to gwint , na suporcie jest napisane jaka długość i rodzaj gwintu , jak wykręcisz to zobaczysz, sprawdź w specyfikacji roweru na stronie producenta też powinna byc informacja, na 99% angielski
michael rc viedos Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 1 minutę temu, samuel_87 napisał: chyba jaki to gwint , na suporcie jest napisane jaka długość i rodzaj gwintu , jak wykręcisz to zobaczysz, sprawdź w specyfikacji roweru na stronie producenta też powinna byc informacja, na 99% angielski na stronie producenta pisze tylko że cartridge 120mm.
michael rc viedos Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 i czy na 100% będzie pisało to na suporcie? kellys viper 10 raczej taki podstawowy
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 zapewne 68x120 bsa , na suporcie będzie napisane
michael rc viedos Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 Przed chwilą, samuel_87 napisał: zapewne 68x120 bsa , na suporcie będzie napisane okej bardzo dziękuje wszystkim za pomoc 4 minuty temu, samuel_87 napisał: zapewne 68x120 bsa , na suporcie będzie napisane i bym zapomniał o jednym, lecz na sczęście ostatnim pytaniem. sługerowana długość ośi w suporcie to np. 122,5. czy suport może być mniejszy o np. 1-2 mm?
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Długość suportu jest ściśle związana z daną korbą. Możesz mieć korbę A z suportem 122,5mm i korbę B z suportem 113mm i oba zestawy będą pasować, przy czym kluczowe jest tu słowo zestawy. Długość suportu dobierasz do konkretnej korby, natomiast musisz wziąć pod uwagę dodatkowy parametr, którym jest szerokość mufy. Mufa może mieć szerokość 68mm, 70mm lub 73mm. Podsumowując: masz korbę i dla tego konkretnego modelu producent przewidział suport 120mm. Ty masz mufę o szerokości 68mm (przykładowo, bo nie wiem na 100% co konkretnie masz), więc szukasz suportu 68x120mm. Gdybyś zmieniał korbę na jakąś inną, to musisz sprawdzić jaki suport jest do niej przewidziany, bo być może będziesz potrzebować suportu 68x122,5mm. No chyba, że zmienisz na korbę ze zintegrowaną osią i suportem HT2, to wtedy musisz się tylko upewnić czy masz gwint BSA czy inny, a resztę regulujesz podkładkami dostarczonymi z suportem.
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 1 godzinę temu, michael rc viedos napisał: czy suport może być mniejszy o np. 1-2 mm? nie kombinuj tylko kup z taką samą długością jak stary .
Puncu Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Najprościej zmierzyć szerokość mufy 68, 73, 83, 100mm to angielski gwint. 70mm to włoski (najczęściej). Dodatkowo włoski wkład ma oba gwinty prawoskrętne.
Rekomendowane odpowiedzi