Zawada Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Witam! Wymieniłem ostatnio łańcuch na nowy i pojawił się problem, mianowicie gdy mocniej depnę na 3/4/5/6 łańcuch przeskakuje, ale nie tak jakby się "uślizgnął" na kasecie, tylko próbował zmienić pozycję na inną koronkę i natychmiast wracał na swoje miejsce. Udało mi się wychwycić moment tego przeskoku i przestać pedałować, zatrzymałem się, schodzę z roweru i patrze co jest nie tak, zobaczyłem że końcówka łańcucha była położona na zębach jak w trakcie zmiany przełożenia. Jestem zielony w tym temacie, ale na moje oko kaseta nie jest jakoś zjechana. Coś jest nie tak z przerzutką lub kasetą, czy to się musi po prostu "dotrzeć" do siebie? Poprzedni łańcuch to HG-53, a ten to KMC X9.73, suwmiarka wskazuje, że szerokość zewnętrzna jest taka sama, ale czy samo wyprofilowanie (mam na myśli tego "X"-sa) może mieć jakiś wpływ?
hanus Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Ile km zrobiłeś na poprzednim łańcuchu? Sprawdzałeś rozciąganięcie przymiarem? Zdjecie strasznie słabe nic na nim nie widzę, przez tel. Ale według mnie kaseta jest zjechana przez poprzedni łańcuch. Ja hg 53 rozciągnąłem w 800 km, a nie depcze jakoś mocno po korbie
Zawada Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 7 minut temu, hanus napisał: Ile km zrobiłeś na poprzednim łańcuchu? Sprawdzałeś rozciąganięcie przymiarem? Zdjecie strasznie słabe nic na nim nie widzę, przez tel. Ale według mnie kaseta jest zjechana przez poprzedni łańcuch. Ja hg 53 rozciągnąłem w 800 km, a nie depcze jakoś mocno po korbie Nie wiem ile zrobiłem, ale był wyciągnięty o 0.75%, 1.0 jeszcze nie wpadał. To chyba wina telefonu, u mnie też jest nie wyraźne, ale na kompie jest normalne.
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Wymieniłeś sam czy wymienili Ci w serwisie? Prawidłowa długość łańcucha, skrócony? Bo na zdjęciu widać, jakby wisiał. Pobaw się z napięciem lub poluzowaniem linki od tylnej przerzutki (pokręć śrubą baryłkową). Być może to jest problemem, kaseta niby nie wygląda na zużytą. Sprawdź, czy np. na biegu np. 4-tym tylne kółka przerzutki i zęby na kasecie są ustawione prawie idealnie nad sobą (kółka przerzutki powinny być minimalnie przesunięcie w prawo - patrząc od tyłu roweru). Edytowane 27 Lipca 2017 przez Gość
Zawada Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 8 minut temu, m4rvell0us napisał: Wymieniłeś sam czy wymienili Ci w serwisie? Prawidłowa długość łańcucha, skrócony? Bo na zdjęciu widać, jakby wisiał. Pobaw się z napięciem lub poluzowaniem linki od tylnej przerzutki (pokręć śrubą baryłkową). Być może to jest problemem, kaseta niby nie wygląda na zużytą. Sprawdź, czy np. na biegu np. 4-tym tylne kółka przerzutki i zęby na kasecie są ustawione prawie idealnie nad sobą (kółka przerzutki powinny być minimalnie przesunięcie w prawo - patrząc od tyłu roweru). Sam wymieniłem, skróciłem do takiej samej długości co poprzedni (liczyłem pojedyncze ogniwa). Baryłką się też bawiłem i nic to nie dało. Kółka przerzutki względem koronek kasety są mniej więcej prosto. Wózek jest delikatnie przesunięty w prawo. Spróbować się przejechać gdzieś dalej, czy może się przez to, że coś jest nie tak zniszczyć napęd?
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 1 godzinę temu, Zawada napisał: Witam! Wymieniłem ostatnio łańcuch na nowy i pojawił się problem, mianowicie gdy mocniej depnę na 3/4/5/6 łańcuch przeskakuje jak rozumiem kasety nie wymieniałeś? Obstawiam zużytą kasetę , na najczęściej używanych koronkach właśnie przeskakuje, przerabiałem to wiosną u siebie
Zawada Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 Przed chwilą, samuel_87 napisał: jak rozumiem kasety nie wymieniałeś? Obstawiam zużytą kasetę , na najczęściej używanych koronkach właśnie przeskakuje, przerabiałem to wiosną u siebie Nie wymieniałem, napisałem to zdanie dalej Kaseta nie wygląda na zużytą właśnie (w pierwszym poście jest fotka), dlatego poprosiłem was o pomoc.
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 2 minuty temu, Zawada napisał: Kaseta nie wygląda na zużytą właśnie (w pierwszym poście jest fotka), dlatego poprosiłem was o pomoc. dla mnie wygląda na zużytą , założysz stary łańcuch i będzie wszystko działać , parę dni temu był podobny temat , @Jerzy miał niemal identyczny problem
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Porównaj sobie odległość między ząbkami dla 4 koronki i 2. Gołym okiem widać różnicę i dlatego nowy łańcuch tak skacze. Czeka Cię wymiana kasety.
Gość Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 3 godziny temu, samuel_87 napisał: @Jerzy miał niemal identyczny problem potwierdzam kaseta zużyta , słuchaj doświadczonych kolegów.. 3 godziny temu, Zawada napisał: Kaseta nie wygląda na zużytą właśnie (w pierwszym poście jest fotka), dlatego poprosiłem was o pomoc. A poza tym temat już był ,trzeba było poczytać wiedziałbyś wtedy bo ja miałem podobnie jak już na pewno wiesz....
Zawada Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Opublikowano 27 Lipca 2017 Szkoda... Założę stary łańcuch w takim razie i dokończę tą kasetę, zanim zdobędę wolną kasę na nową. Moja obecna kaseta to deore HG50-9 11-32, niestety z takim zakresem tej kasety już nie dostanę. Kaseta Alivio HG400 będzie bardzo się różnić wytrzymałością od mojej obecnej, czy może lepiej coś od SRAM'a PG-950? Mam też drugie pytanie... od dłuższego czasu myślę nad zmianą korby na sztywniejszą (obecna to FC-M442, 22/32/44) i z innym stopniowaniem FC M612 22/30/40 lub FC M610 24/32/42. Zębatki w obecnej korbie są raczej jeszcze dobre, nowy łańcuch przyjął się bez problemu (chyba, tak myślę bo skacze po kasecie a nie korbie). Jest sens wymieniać z kasetą i łańcuchem też korbę czy na razie wystarczy tylko kaseta z łańcuchem? Inaczej może, czy zostawienie starej korby przy nowej kasecie i łańcuchu może jakoś szybko negatywnie wpłynąć na łańcuch i kasetę?
Gość Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 7 godzin temu, Zawada napisał: Kaseta Alivio HG400 będzie bardzo się różnić wytrzymałością od mojej obecnej, według mnie wytrzymałość będzie zbliżona. 7 godzin temu, Zawada napisał: Inaczej może, czy zostawienie starej korby przy nowej kasecie i łańcuchu może jakoś szybko negatywnie wpłynąć na łańcuch i kasetę? nie wydaje mi się żeby obecna korba zle wpłynęła na łańcuch, wymienisz kasetę i będzie dobrze .
Gość Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 3 godziny temu, samuel_87 napisał: 10 godzin temu, Zawada napisał: Kaseta Alivio HG400 będzie bardzo się różnić wytrzymałością od mojej obecnej, według mnie wytrzymałość będzie zbliżona. kupiłem jeszcze nie wymieniałem, dojadę Sram PG 920. z korbą jeśli masz pytania to wal właśnie jestem po wymianie. 10 godzin temu, Zawada napisał: FC M610 24/32/42 wszystko jest tutaj,pozdrawiam
Zawada Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Opublikowano 28 Lipca 2017 @Jerzy Ja chyba się zdecyduję na FC-M612 z 22/30/40,ale to ta sama korba tylko inne blaty po prostu, przy 22/32/44 nie użyłem nigdy 8 i 9 koronki na kasecie (poza ciekawością lub sprawdzeniem jak biegi chodzą). Dziękuję wszystkim za pomoc!
Miloszs Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Cześć, czy ta kaseta i zębatki są na tyle starte że trzeba ją wymienić? Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez Miloszs
Miloszs Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Nie, ale łańcuch jest wyciągnięty i w serwisie mówili, że cały napęd do wymiany.
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Na początku kup nowy łańcuch i zobaczysz czy napęd będzie dobrze na nim działać.
de Villars Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Mnie też tak powiedzieli, poszedłem gdzie indziej i wymieniłem łańcuch i kasetę ale się okazało że nowy łańcuch przeskakuje na starym blacie. Więc i tak trzeba było go wymienić. A że mam jakiś nietypowy rozstaw śrub to prawie miesiąc nie miałem roweru z powodu braku tej jednej części. Więc jeśli Ci mówią, że cały napęd jest do wymiany, to niestety może tak być. W każdym razie w moim przypadku tak było (no, prawie tak samo, bo mała zębatka z przodu się ostała jako niezbyt zużyta)
Miloszs Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Będę musiał kupić nową kasetę, bo po zmienieniu łańcuch na nowy przeskakuje on po kasecie.
Miloszs Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zauważyłem, że po około 40 km nowy łańcuch już tak nie przeskakuje na kasecie. Czy wymieniać kasetę na nową. Czy na starej łańcuch będzie się szybciej wyciągał?
de Villars Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 A mnie tymczasem łańcuch zaczął dosłownie tańczyć na kasecie. To już nawet nie przeskakiwanie na jednej zębatce, ale przeskakiwanie między zębatkami. Dzieje się to na lekkich przełożeniach, zwłaszcza gdy łańcuch jest skrzyżowany (np. jednocześnie blat z przodu i któraś z dużych koronek z tyłu). Problem objawia się najczęściej na jakichś nierównościach. Ogólnie kłopotliwe stało się ruszanie i pokonywanie podjazdów. Zaczęło się wczoraj w pewnym momencie, nawet łańcuch zrzuciło, ale potem przeszło i rower jechał niemal normalnie. Dziś pierwsze 30 km niemal bez problemu, ale potem katastrofa, łańcuch robi co chce... A jest nowiutki, podobnie jak kaseta i blat. Podejrzewam skopaną przerzutkę tylną, która jak się okazało w serwisie jest składakiem z trzech (!) różnych modeli i do tego ma krzywy (pogięty) wózek. Tylko że dotąd to ustrojstwo działało, a teraz nagle odmówiło posłuszeństwo. Cóż, jutro znów serwis. Fantastycznie... Co ciekawe, twarde przełożenia (czyli te gdzie z definicji przykłada się dużo większą moc na napęd) działają bez zarzutu.
jedras Opublikowano 25 Września 2017 Opublikowano 25 Września 2017 Dnia 7/27/2017 o 17:15, Zawada napisał: Witam! Wymieniłem ostatnio łańcuch na nowy i pojawił się problem, mianowicie gdy mocniej depnę na 3/4/5/6 łańcuch przeskakuje, ale nie tak jakby się "uślizgnął" na kasecie, tylko próbował zmienić pozycję na inną koronkę i natychmiast wracał na swoje miejsce. Udało mi się wychwycić moment tego przeskoku i przestać pedałować, zatrzymałem się, schodzę z roweru i patrze co jest nie tak, zobaczyłem że końcówka łańcucha była położona na zębach jak w trakcie zmiany przełożenia. W przypadku gdy łańcuch nie skacze po kasecie, tylko próbuje zmienić pozycje w pierwszej kolejności zmienił bym linkę i pancerz, u mnie to było przyczyną, mimo poprawnej regulacji całego napędu na większych blatach tak się zachowywał... a one rzadko kiedy są zużyte... wymiana pomogła (niestety mam problem z prowadzeniem linki w starym Jeckyllu do tylnej przerzutki i musiałem dać baaaardzo długi pancerz, więc niestety jest tutaj mocno czuły na jego jakość, jak i samej linki). Łańcuch zatrzymywał się "stojąc" na blacie kasety, co innego jak się ślizga na tych niższych, jeżeli najmniejsza jest oryginalna i wcześniej wymieniana nie była to praktycznie nie ma szans żeby wyższe były mocno zużyte. Kolejny krok to sprawdzenie czy wózek i hak są proste. Dnia 8/15/2017 o 12:10, Miloszs napisał: Cześć, czy ta kaseta i zębatki są na tyle starte że trzeba ją wymienić? Jak już założyłeś nowy łańcuch i się trochę ułożył to dojeździł bym go do końca, potem zmienił komplet. Jaką masz kasetę ? Może 1 albo 2 dolne koronki tylko wystarczy zmienić.
Rekomendowane odpowiedzi