Skocz do zawartości

Pierwsza szosa Kross 4.0?

Bolopac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego czasu męczy mnie zakup szosówki, tudzież gravela. Czytam mnóstwo wpisów i artykułów i czuję że wiem mniej niż na początku ;) ale powiedzmy że jestem na etapie zakupu szosówki plus najgrubszych możliwych kół (zapewne 28c), bo mam przyzwoitego górala w zanadrzu, więc w razie czego mam czym jeździć po lasach ;)

No i teraz. Mam fajną okazję na Kross Vento 4.0 z 2019 roku, tyle że tylko rozmiar XS.

https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-kross-vento-40-2019-outlet-rozmiar-xs-19-cali-p-6030.html?gclid=CjwKCAiAhbeCBhBcEiwAkv2cY-3zoDYhomgQVTnfZ4BovO5Nx7p6pcnmp2yGAXqV841v_cfS-1NpfBoCymoQAvD_BwE

Rower przy tej cenie wydaję mi się optymalny (choć gdyby była opcja w razie czego dołożenia grubszych niż 28c opon to bym nie narzekał) ale jest tylko w rozmiarze 19 cali. 

I teraz. Mam 171cm wzrostu i przekrok 73cm. Wg tabeli muszę mieć rozmiar S, bliżej nawet m, ale z kalkulatorów wychodzi mi 19 cali czyli właśnie ten XS. (Pewnie przez krótkie nogi).

To brać czy brać :)?

z góry dzięki

Opublikowano

To sugestie producenta dla tego modelu S: 162 – 172 cm, M: 170 – 180 cm, L: 178 – 186 cm, XL: 186 – 198 cm

Dla Ciebie XS będzie miał kierownice tak nisko i tak blisko że w życiu nie utrzymasz prawidłowej sylwetki. Nie ma żadnego koła ratunkowo że mostek siodełko czy inne cudo i się naprostuje. Pojeździsz dwa tygodnie i sam wyrzucisz go w krzaki.