Skocz do zawartości

Marin Four Corners z Deore

Robert 46
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez KonradTrek800,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Jestem tutaj nowy.Przymierzam się do kupna mojego pierwszego gravela.Z racji tego, że lubię wyprawy rowerowe z namiotem wybór padł na Mariana.Jednak kupno tego roweru teraz, to bardzo problematyczna sprawa...Pomyślałem sobie, że kupię ramę ,  widelec(są dostępne)i sam sobie złożę... Chciałbym zasięgnąć opinii kogoś doświadczonego.... Wymyśliłem sobie, że zamiast Sory zamontuję grupę Deore i oczywiście prostą kierownicę.Co myślicie o takim pomyśle?Wiem,że mógłbym kupić takiego z prostą od Rondo lub Octane, ale rama Marina podoba mi się bardziej i napęd Shimano też mi bardziej odpowiada...

P.S. Będę składał rower pierwszy raz, więc jeśli napisałem coś nie tak, to bądźcie wyrozumiali...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Złożyłem kilka rowerów. Teraz składam docelowego Gravela dla siebie. Tyle, że klasycznie z barankiem. Rama to chiński karbon Flyxii. Rama powinna dojść za jakieś 3 tygodnie. Wszystko już zamówione. Większość gratów już mam.
Ty planujesz prostą kierownicę więc uwzględnij to w wyborze odpowiedniej długości ramy. Jeśli myślisz o pakingu to zaplanuj jakie chcesz koła. Ja składam 50-622 czyli w zasadzie MTB. Jeśli chcesz szersze opony to to raczej mniejszą obręcz czyli 584 tzw 650B. Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na Deore 12s, czyli kaseta 11-50. W zależności od kół dobierz odpowiednią korbę. Jeśli wolisz dwa blaty z przodu to 2x11 będzie idealne. Popatrz jak Amerykanie budują rowery wyprawowe. Tam króluje stal, tytan i karbon. Opony pakują max szeroke minimum 56mm najczęściej na obręczyczy 584mm. Jeśli cię to zaciekawi to napiszę co ja wybrałem a Ty skorygujesz to pod swoje potrzeby. Samo złożenie roweru jest proste jak konstrukcja cepa pod warunkiem, że wszystko precyzyjnie zaplanujesz.
Dziwię się, że tak mało osób samodzielnie składa rowery, bo przy aktualnych cenach można dużo taniej i lepiej złożyć samodzielnie.

Opublikowano

Gdzie można kupić ramę marina? 

Opublikowano

Kolega Robert chyba się zorientował, że samej ramy podobnie jak gotowego roweru nie da się kupić i dał sobie spokój z forum :)

Opublikowano

No jest biedę we wszystko rowowerowe. A jak jest to rozmiar nie pasuje. Albo coś innego. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Robert mniej nerwowo. Ta rama nie ma sztywnych osi. Do tego widelec za minimum 500zł i robi się cena wyższa od karbonu. Gdyby w tej cenie był widelec to możnaby się zastanowić ale brak sztywnych osi to totalna dyskwalifikacja za stalowe rurki w cenie 1600zł.

Opublikowano

Witam ponownie...Cóż. W moim przypadku jest tak, że po prostu chcę mieć rower na tej , konkretnej ramię.Idealnie do mnie pasuje XL. Znajomy ma FC, pojeździłem i przepadłem.Miłość od pierwszej jazdy.Jednak Sora na trzech blatach mi nie odpowiada.Wolę grupę bardziej terenową.Idealny byłby GTX, lecz to za drogi biznes.Pozostaje Deore i prosta kiera...Lecz poczekam z tym do końca marca, bo mam dziś informacje, że mają być dostępne kompletne rowery u dystrybutorów...Wtedy nie będę się bawił w składanie, tylko wymianę samego napędu i kierownicy.

Nie GTX, tylko GRX.Przepraszam za literówkę...

Opublikowano

Wg mnie grzebanie w kompletnym rowerze jest nieopłacalne. Jak kupisz z barankiem to przy prostej kierownicy rama będzie za krótka. Dlatego o tym wspomniałem w pierwszym poście. To już lepiej kup tę ramę i złóż od razu na Deore. Lepsze koła i będziesz miał maszynę o klasę wyżej od gotowca a w tej samej cenie. Napędy szosowe bez sprzęgła odpadają. Największą zaletą prostej kierownicy są tanie hamulce hydrauliczne wysokiej klasy. Pytanie czy zacząłeś już wszystko liczyć bo mam wrażenie, że jeszcze nie.

Edit:
A ten Ci się nie podoba DSX2?
https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-dsx-2
Ma wszystko co trzeba: sztywne osie, płaską kierownicę, Deore 1x12, korba trochę duża ale zawsze można zmniejszyć blat. W tej cenie nic lepszego nie zlożysz.

Opublikowano

Mój budżet to 5 tys.Wiem, co napiszecie...Za taką cenę mógłbym mieć Ronina z GRX 400, ale wolę Marina.Subiektywne odczucie.😉

Opublikowano

Nie GTX, tylko GRX.Przepraszam za literówkę...Co do DSX Marina to raczej geometria ramy mi nie przypasuje.Za niska pozycja z przodu.Mam problem z plecami i po 50km nie zszedłbym z rowera.Na FC było super.

Z karbonem nie miałem do czynienia.Rower przedni i wygląda super, dobre komponenty.Lecz jak mówiłem moją sylwetka na rowerze musi być bardziej wyprostowana, geometria i CroMo mi pasuje w Marinie.No i do bikepackingu również się nadaje dobrze.

Jak już zacznę, to zwrócę się do Ciebie po radę, jakie koła wybrać.Pozdrawiam

Opublikowano

Zanim koła to określ jak szerokie opony chcesz mieć. Namawiam na 47mm lub więcej. Wtedy obręcz 584mm. Jeśli wąskie do 40mm to zmieścisz je na standardową obręcz 622mm. Ja wybrałem obręcz DT Swiss G540 bo mają 24 mm wewnątrz. Opony 50mm Continental Race King. Dla wąskich opon do 40mm wystarczy obręcz 20mm wewnątrz.