Fifi Bled Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 Cześć! Chciałbym kupić nowego gravela do 3300 zł. Co sądzicie o powyższych modelach? Co do aspektów wizualnych najbardziej pasuje mi Romet Finale, jego cena też jest najniższa. Czy pod względami technicznymi jest duża różnica pomiędzy nim a dwoma innymi modelami? Dajcie znać co o nich sądzicie, może macie jakieś inne modele do zaoferowania w podobnym przedziale cenowym. https://www.romet.pl/Rower,FINALE,10,792,799,15491,2021.html https://www.romet.pl/Rower,ASPRE_1,10,792,799,15490,2021.html https://kross.eu/pl/rowery/szosowe/gravel/esker-1-0-szary-grafitowy-polysk Pozdrawiam.
beneq Opublikowano 14 Marca 2021 Opublikowano 14 Marca 2021 Pytanie do czego ma służyć ów rower.Jeżdzę Marin Nicasio - "jakby" odpowiednik Finale, rama również CroMo*, tak jak porównywalny najtańszy osprzet. Finale bardziej mi się podoba i ma bardziej agresywną pozycję, nie każdemu może to odpowiadać na dłuższą metę. Najlepiej, o ile to możliwe, przymierz się.*po latach na aluminium wróciłem do ramy stalowej i jestem mega zadowolony, rower dosłownie płynie obojętnie czy na kołach 30C czy 47C. Rama się ugina, "nie da się na tym ścigać" itd ale na moje użytkowanie jest super. Wysłano z Nokia 6210 1
Fifi Bled Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Opublikowano 14 Marca 2021 Dzięki za odpowiedź! Rower głównie do dojazdów do pracy, małych wycieczek(średnio z 30 km dziennie), raz od wielkiego dzwona może wpaść coś dłuższego, tak do 100km. Rozmyślałem nad zakupem szosy, ale około 30% tras robię na żużlu i w lesie. Niestety, w lato w czasie suszy nie byłem w stanie pewnych odcinków przejeżdżać na 28mm. Zależy mi na czymś szybkim na asfalt, co także da radę przejechać w troszkę gorszym terenie.
beneq Opublikowano 14 Marca 2021 Opublikowano 14 Marca 2021 Takie samo zastosowanie i podobną drogę i ja przebyłem, szosa... tyle, iż z racji wieku i brzucha wplotłem w ową drogę elektryka , a finalnie i tak wróciłem do gravela.W ostatnie lato zakopywałem się, a dokładnie wżynałem w glebę na łysych 38c.Szukaj zatem czegoś co da Ci możliwość wsadzenia jak najgrubszej opony. W moim jest to 40, ale 38 to maks, i na jazdę po leśnych duktach, drogach oraz lokalnych żwirówkach kupiłem drugi komplet mniejszych kół 584 gdzie da się upchnąć i to z luzem 47C, chciałbym jeszcze grubsze, niestety 50C jest już na granicy tarcia o tylny widelec.Teraz jazda po mieście to przyjemność, szczególnie po kostkowych DDR. No i zyskała dynamika, chyba, że mi się tak kopyto wzmocniło od biegania, bo zauważanie szybciej się rozpędzam.To mój pierwszy gravel ale 5. czy 6. stalowiec, nie wiem czy kiedykolwiek wrócę do aluminium. Wysłano z Nokia 6210
Piotr3K Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Beneq, a jak z hamulcami w Nicasio? Dotarły się i trochę hamują, czy zmienić trzeba? Bo jak testowałem to mi się wydały raczej marne (ale ważę swoje i biorę na to poprawkę). Pozdrawiam.
wintermute Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 22.03.2021 o 17:22, Piotr3K napisał: a jak z hamulcami w Nicasio? Są srednie. Ale to generalnie cechą mechaników. Nawet najlepsze ponoć TRP spyre dooopy nie urywają. Mechaniki sie sprawdzają przy spokojnej/szosowej jeździe. Jak komu w głowie gravelowe szaleństwa off-road to tylko hydraulika ma szansę dać satysfakcjonująca moc. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez wintermute
wintermute Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 W dniu 12.03.2021 o 21:34, Fifi Bled napisał: Chciałbym kupić nowego gravela do 3300 zł. Co sądzicie o powyższych modelach? W różnią się waga i materiałem ramy - to jest główną różnica. A to czy się woli stal czy alu to już kwestia preferencji więc ciężko mówić o tym co lepsze czy gorsze. Pod względem osprzęt to z grubsza to samo. Można brać ładniejszy. Spoko sprzęty - każdy z nich może dać sporo frajdy choć oczywiście nie są jakoś optymalnie wyposażone - np korby są kompaktowe (50/34) a w gravelach winny to być subkompakty (46/30). Po prostu kompakty są tańsze.
Rekomendowane odpowiedzi