stryjek91 Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 Cześć wszystkim, tak jak w temacie szukam roweru dla dziewczyny. Rozglądałem się za sprzętem i jestem ciekawy Waszych opinii. Rower będzie wykorzystywany na ścieżki rowerowe, asfalt, ścieżki w lesie, drogi żwirowe. Mam świadomość, że do tej kwoty nie będzie rewelacji w osprzęcie. Romet : https://www.intersport.pl/rower-crossowy-damski-romet-2020-orkan-4d-720201.html# Giant: https://www.intersport.pl/rower-giant-21-roam-4-disc.html Trek: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-hybrydowe/dual-sport/dual-sport-1-womens/p/32887/ Unibike: https://www.unibike.pl/flasheqlds.html Lazaro: http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-quantum-v4-lady-2020_pid=292 Z GÓRY DZIĘKUJE ZA WSZELKIE UWAGI I SUGESSTIE ;)
puchatek Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 Pod linkiem Lazaro nie ma specyfikacji - jeżeli to jest taki https://archiwum.allegro.pl/oferta/lazaro-quantum-v4-ldy-deore-rslo-hydraulika-19-cza-i7998597131.html to zdecydowanie ma najlepszy osprzęt. Później Giant i Unibike, a na końcu Romet.
stryjek91 Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Opublikowano 11 Marca 2021 No właśnie Lazaro ma taki osprzęt. Jedyny minus, że nie będzie można zrobić przymiarki, bo zamówienie przez internet. Zastanawiałem się jeszcze nad giantem, ale z takim osprzętem nigdzie nie mogę znaleźć. Zazwyczaj przykładowo w sklepie giant przerzutka przednia jest najzwyklejsza Tourney, a tutaj w intersport jest Altus. Nie wiem czy to nie jest jakiś błąd po prostu.
wolek Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 Jest błąd, patrz na specyfikację ze strony producenta
puchatek Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 @stryjek91, to już Ty musisz to posprawdzać i jak coś to wrócić z konkretami.
stryjek91 Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Opublikowano 20 Marca 2021 Wracam do tematu: Co myślicie o tym rowerze: https://www.rowerowy.pl/cube-nature-pro-46-sza-bia-20.html
KonradTrek800 Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 W tym rowerze włożyli przypadkową korbę. Duży blat bezużyteczny. Poszukaj czegoś podobnego na Deore 2x11 z korbą 38/28 lub 36/26. W przypadku tych szerokich, komfortowych opon ta imitacja amortyzatora jest zbędna i można by zaoszczędzić 2kg dając widelec karbonowy. Rozważałeś typowy fitnes na sztywnym widelcu karbonowym? Pytam bo moja żona jeździ na oponach 40mm i sztywnym widelcu. Jest zachwycona w każdych, nawet leśnych warunkach.
puchatek Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Co do NEX masz rację, ale takie korby, o ile w ogóle są w crossach, to rzadkość. Giant ma w wyższych modelach Roam 30/46 i 32/44. @stryjek91, poza atrapą amortyzatora jak napisał przedmówca, to jak na znaną markę osprzęt wystarczający do crossa.
zenobek Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 1 godzinę temu, KonradTrek800 napisał: Duży blat bezużyteczny. Niekoniecznie. Nie wszyscy jeżdżący po płaskim terenie na stosunkowo dobrych drogach, mający "kopyto" lubią robić młynek...
KonradTrek800 Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 Z pewnością kobieta kupująca pierwszy rower będzie kręciła > 55km/h z górki. Dla mnie wsadzanie takiej korby w rowerach innych niż marketowe to kpina z klienta i wstyd dla producenta w tej cenie.Jeszcze jedno, jeśli to drobna kobieta o wadze 50kg to ta waga roweru 14kg robi się poważnym problemem. Nie miałbym sumienia swojej żonie czy córce dać żelastwa ważącego więcej niż 10kg. Oczywiście mam świadomość, że tzw fitnesy często mają szosowe korby 50/34 ale można to skorygować blatem 46. Co do Deore 38/28 to gdzieś widziałem optmalnie skonfigurowany rower tylko nie pamiętam jakiej marki.
kaido2 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 20.03.2021 o 15:23, KonradTrek800 napisał: W tym rowerze włożyli przypadkową korbę. Duży blat bezużyteczny. ta korba nie jest z przypadku to jest właśnie korba trekking / x . Czemu bezużyteczny? Mam 3x7 ( 48/38/24 ) w crossie i używam wszystkich blatów. W dniu 20.03.2021 o 16:07, puchatek napisał: o ile w ogóle są w crossach, to rzadkość Jaka rzadkość? To podstawowa korba cross/ trekking. W dniu 21.03.2021 o 02:00, KonradTrek800 napisał: Z pewnością kobieta kupująca pierwszy rower będzie kręciła > 55km/h z górki. Wszystko zależy z jakiej górki. Nieraz zdarzało się że zjeżdzałem 60 km/h i z blatu 48/14 było na styk bez jakiegoś zaginania się. Przy kasecie powiedzmy 11-32 jak nawet taka kobieta wrzuci sobie jeszcze twardziej, to na luźnym obrocie sobie z tej górki tak zjedzie, a jak będzie chciała sobie dokręcić to dokręci i zjedzie jeszcze szybciej. Od tego to właśnie jest. Crossy, czy trekkingi to nie są jakieś muły, tego typu korba dla uniwersalnego tego typu roweru jest optymalna. Bo zjedziesz wszystko i wyjedziesz wszystko. Tego typu korby nie są żadną kpiną, zjeździłem na takich wiele tys km w tym Wisły, Green Vela itd i jak najbardziej była ona w pełni wykorzystywana z takim zakresem. Typowe korby cross/ trekking: 48/38/24 Typowe korby cx i juniorki 46/34 Gravele w singlu blat 40 W dniu 21.03.2021 o 02:00, KonradTrek800 napisał: Jeszcze jedno, jeśli to drobna kobieta o wadze 50kg to ta waga roweru 14kg robi się poważnym problemem. Nie miałbym sumienia swojej żonie czy córce dać żelastwa ważącego więcej niż 10kg. Ale wiesz, ze przy turystyce nie ma to najmniejszego znaczenia? Jest coś takiego jak adaptacja organizmu ( celowo zimą trenuję na klocach 20 kg, by właśnie zadadoptować organizm do większych obciążeń, gdzie po powiedzmy tygodniu mocnej jazdy parametry mam zbliżone do lżejszych maszyn, jedyne co zawsze będzie w tyle to dynamika i właśnie dlatego rowery startowe są jak najlżejsze), ludzie bardzo często mylą pojęcia, myślą, że im rower lżejszy tym będzie jakoś nie wiadomo jak łatwiej. Oczywiście co innego targać na górę 8kg, a co innego 30, przy turystyce , czy to będzie cross 12 kg czy 16 nie ma to żadnego znaczenia. Najważniejsze zawsze leży w głowie, rower to ostatnie ogniwo łańcucha, które ma dopiero wpływ , gdzy wszystko inne doszło juz do ściany( psychika, parametry fizyczne, technika...)
puchatek Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 20.03.2021 o 15:23, KonradTrek800 napisał: W tym rowerze włożyli przypadkową korbę. Duży blat bezużyteczny. Poszukaj czegoś podobnego na Deore 2x11 z korbą 38/28 lub 36/26 15 minut temu, kaido2 napisał: Jaka rzadkość? To podstawowa korba cross/ trekking. A w jakich montują takie korby? 😉
Chrismel Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 9 minut temu, kaido2 napisał: Wszystko zależy z jakiej górki. Nieraz zdarzało się że zjeżdzałem 60 km/h Serio uważasz że początkujący rowerzysta, zwłaszcza płci pięknej, będzie jechał z taką prędkością ? Moje koleżanki zaczynają hamować po przekroczeniu 30 km/h bo się boją szybciej. A nie są początkujące. I druga sprawa. Kobiety przeważnie nie ogarniają przedniej przerzutki. W rowerach damskich domyślnie powinien być montowany 1 blat. A korby typu 24/38/48 powinny być za dopłatą na specjalne życzenie. Nie wierzysz ? Ustaw się w jakimś parku albo podobnym terenie zielonym gdzie jest stromy podjazd i zobacz ile rowerzystek użyje przedniej przerzutki. Facetów przy okazji też policz - różnica będzie ale nie jakaś dramatyczna. 1
KonradTrek800 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Moje koleżanki zaczynają hamować po przekroczeniu 30 km/h bo się boją szybciej. A nie są początkujące. I druga sprawa. Kobiety przeważnie nie ogarniają przedniej przerzutki. W rowerach damskich domyślnie powinien być montowany 1 blat. Podpisuję się obiema rękami. Dla żony szukałem fitnes z DEORE 38/28 jakiś czas temu i znalazłem 1 (słownie jeden!) model. Ostatecznie i tak jej złożyłem 1x11. Tak samo jak piszesz moja żona hamuje z górki zamiast dokręcić i odpocząć. Dzieciom też pozamieniałem korby 3x na 1x bo żadne nie ogarniało prawidłowych ustawień! Powtarzam dla dziecka wyłącznie 1x i mięciutkie przelożenia. Za te rowerki komunijne z 3kg "amortyzatorami" karać chłostą sprzedawców i rodziców Co do korby to właśnie trzeba uświadamiać nowym użytkownikom co to przelożenia, kadencja, cechy i korzyści. Kaido to mocny koń i zrobi użytek z 3x w trekingu ale 90% użytkowników wozi zbędny balast. Taki offtop bo akurat wczoraj przyszła korba. Musiałem zrobic trochę kombinacji bo do składanego gravela zakładam potężne koła 50-622. Chciałem szosową korbę z małym Q factor. Musiałem kupić z najmniejszym możliwym blatem 40T i podmianka na 36. Jak popatrzymy na gotowce to wszędzie korba 40 a nawet 42 i 44. Po co to komu przy oponach powyżej 40mm?
kaido2 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) W rowerach damskich jest montowany jeden blat, mam na myśli miejskie i często z planetarką, bo najmniej z tym kłopotów. Crossów, czy trekkingów damskich:- te zazwyczaj mają najmniejsze branie i praktycznie producenci w większości wycofali się z tego typu rowerów. Druga sprawa to, że edukacja w kontekście korzystania z przełożeń leży wszędzie to nie nowość, jednakże jak już się nauczysz w pełni korzystać z roweru to go w pełni wykorzystujesz. Twoje koleżanki hamują, moje nie i tak sobie możemy rozmawiać. a często będąc u siebie w górach widzę jak ludzie zjeżdżają zwłaszcza na długiej prostej, tak że można dyskutować na temat nie mający dna, bo to zależy od wielu czynników w tym indywidualnych, piszę tylko jak to wygląda w praktyce i że takie a nie inne rozwiązanie jest jak najbardziej stosowne. Komuś nie podejdzie? korbę można zmienić i nie zawsze oznacza to dopłatę. 53 minuty temu, puchatek napisał: A w jakich montują takie korby? 😉 Przecież napisałem cross/ trekking. We wszystkich 3 rowerach tego typu mam takie korby. Np taka indiana? https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-trekkingowe/rower-indiana-x-road-4-0-m19-czarny-r20?gclid=EAIaIQobChMIwYDZ39nI7wIVVvhRCh39JAt_EAQYBCABEgLFBPD_BwE Cross https://www.greenbike.pl/rower-trekkingowy-giant-argento-3-gts-2020-p-6801.html?gclid=EAIaIQobChMIwYDZ39nI7wIVVvhRCh39JAt_EAQYByABEgIfv_D_BwE Dalej mam wklejać? Tak jak pisałem tutaj jest to standardem. Powtarzam , jestem użytkownikiem też i tego typu rowerów. 18 minut temu, KonradTrek800 napisał: Kaido to mocny koń i zrobi użytek z 3x Tu na prawdę nie trzeba być koniem, wystarczy wykorzystywać w pełni potencjał jaki daje taka korba. Skoro moja żona po przeznaczeniu chwili by to ogarnąć się nauczyła, to może to zrobić każdy. A co daje taka korba to się wielu przekonało chociażby na takiej Wiśle. Tak, że w tego typu rowerach zastosowanie takiej korby jest jak najbardziej zasadne. 18 minut temu, KonradTrek800 napisał: Po co to komu przy oponach powyżej 40mm? Gravelkingi EXT są na prawdę szybkie z korbą 48T jest bardzo ciekawie Edytowane 24 Marca 2021 przez kaido2
puchatek Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 @kaido2, nie doczytałeś i doszło do nieporozumienia 😉. @KonradTrek800 pisał: W dniu 20.03.2021 o 15:23, KonradTrek800 napisał: Poszukaj czegoś podobnego na Deore 2x11 z korbą 38/28 lub 36/26 A ja: W dniu 20.03.2021 o 16:07, puchatek napisał: ale takie korby, o ile w ogóle są w crossach, to rzadkość. 😉
kaido2 Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 A to sorki, tak, nie doczytałem. Dzięki za sprostowanie👍👊
Rekomendowane odpowiedzi