Skocz do zawartości

Różne szerokości opon w XC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Co sądzicie o różnych szerokościach opon w XC , chodzi tu głównie o montowanie szerszej na przód z dedykowanym kierunkowym bieżnikiem dla przedniej opony i węższej z adekwatnie dedykowanym bieżnikiem na tył. Ktoś coś jakieś doświadczenia ? :)

Opublikowano

Tak.

Chodzi o to by przód nie uciekł, tył dużo łatwiej wybronić.

Opublikowano
W dniu 10.03.2021 o 13:38, kaido2 napisał:

Tak.

Chodzi o to by przód nie uciekł, tył dużo łatwiej wybronić.

Dokładnie tak, bardziej mi chodziło o doświadczenia z tym związane niż do czego ma to służyć ale dzięki :) 

Tak czy inaczej wsadziłem na przód 2,35 a na tył 2,25 puki co jest fajnie, co dalej zobaczymy ;)  

Opublikowano

To właśnie wynika z doświadczeń w tym moich.

Ale  opona to nie tylko szerokość, jedne działają lepiej lub gorzej pomimo stosowania tych samych ciśnień i szerokości. Dobra mieszanka, odpowiedni profil + odpowiedni bieżnik w połączeniu z dobrze dobranym ciśnieniem, techniką jest tu kluczem do sukcesu i co się okazuje, że wcale nie trzeba stosować nie wiadomo jak szerokich opon. Tył może być węższy  i to zdecydowanie bo tak nie ucieka, a przód zawsze szerszy i to nie tylko z uwagi na klejenie, ale też możliwość pokonania piachu.

Opublikowano

Dla mnie zawsze kluczową sprawą w doborze przedniej opony jest boczny bieżnik. Może to być opona semi-slick czyli z wierzchu gładka byle z boku miała klocki. Tak jak pisali poprzednicy, przód dobieram z uwagi na uślizgi boczne koła, tył dobieram z uwagi na poślizg przy hamowaniu albo mocniejszym depnięciu w pedały, czyli z tyłu warto mieć poprzeczny bieżnik po środku.