artie Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Mały update z mojej strony - też wybierałem między Wahoo i Garminem - wybrałem Edge 530. Jeżdżę z nim już parę tygodni, póki co wszystko działa tak jak powinno. Integracja z Strava/Trailforks/RWGPS bez problemu. Edge ma masę opcji, trochę zajmuje przekopanie się przez wszystko i poustawianie wg swoich preferencji. Przeglądanie mapy przy pomocy przycisków możliwe ale uciążliwe. Można wgrać nową trasę z RWGPS podczas bieżącej aktywności - potrzebny jest widget GRouteLoader https://sites.google.com/view/grouteloader/grouteloaderiq - nie wiem za bardzo po co to robić, ale sprawdzone - działa. Ekran czytelny, guziki dobrze się naciskają w rękawiczkach. Przeliczanie trasy podczas zjazdu z wgranego śladu działa całkiem dobrze.
Rebeliant86 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 To i ja coś jeszcze dodam od siebie, po 3 tygodniach z Karoo 2 zamieniłem go na Wahoo Roam i to była bardzo dobra decyzja. Wyświetlacz w Roam to po prostu inna klasa. Nie ma rozdzielczości ani kolorystyki Karoo 2 ale na dworzu zabija czytelnością zarówno Karoo 2 jak i Garminy wszystkie które miałem. Nie brakuje mi zupełnie dotyku, czego się bardzo obawiałem, bo w razie konieczności wyjęcie telefonu z torebki i zmiana trasy jest nawet łatwiejsza niż na małym dotykowym wyswietlaczu nawigacji. Tak wiec chyba w końcu trafiłem w to co chciałem.
artie Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgadza się, Wahoo ma bardzo dobrą czytelność ekranu. A co nie pykło z Karoo?
kolejarz89 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Rebeliant86 napisał: To i ja coś jeszcze dodam od siebie, po 3 tygodniach z Karoo 2 zamieniłem go na Wahoo Roam i to była bardzo dobra decyzja. Wyświetlacz w Roam to po prostu inna klasa. Nie ma rozdzielczości ani kolorystyki Karoo 2 ale na dworzu zabija czytelnością zarówno Karoo 2 jak i Garminy wszystkie które miałem. Nie brakuje mi zupełnie dotyku, czego się bardzo obawiałem, bo w razie konieczności wyjęcie telefonu z torebki i zmiana trasy jest nawet łatwiejsza niż na małym dotykowym wyswietlaczu nawigacji. Tak wiec chyba w końcu trafiłem w to co chciałem. Też rozmyślam, pomiędzy Karoo 2 a Wahoo ELEMNT Roam. Tak jak poprzednik wspomniał, co nie pykło z Karoo, że jednak zrezygnowałeś?
Rebeliant86 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Karoo 2 to hardware-owo dobry sprzęt, niestety ma pewne małe bolączki które producent pewnie usunie w czasem aktualizacjami oprogramowania które z resztą wychodzą regularnie co dwa tygodnie. Z jednej strony to fajnie, a z drugiej kupujesz produkt za prawie 2000pln, czyli górna półka jeśli chodzi o taki sprzęt a stajesz się beta-testerem To co mi bezpośrednio przeszkadzało i co zdecydowało o wymianie Karoo 2 na Wahoo Roam: 1.Czytelność wyświetlacza w słońcu - aby karoo 2 było widoczne w słońcu jasność należy ustawić na ok. 80%, pomogło by pewnie zmienienie kolorystyki na jasną, ale ta podobno ma zabierać więcej baterii - a z tą też nie jest idelanie... 2.Bateria, źle nie jest, ale mogło by być lepiej, z czujnikami kadencji, prędkości HR i radarem 8h to maks, niby nie tragicznie, ale Wahoo spokojnie mi trzyma drugie tyle. 3.Rozdzielczość wyświetlacza, jest wysoka, przez co obraz na nim jest żyletą, ale to co robi niesamowite wrażenie gdy trzymamy go w ręku, jest zupełnie nieczytelne w trakcie jazdy. Dobrym przykładem jest tu wykres Strava Live Segment, pomysł rewelacyjny, a jak nam się wyświetli w trakcie próby bicia PRa czy nawet KOMa to zapomnijcie, że dacie radę na nim coś odczytać (a wzrok mam naprawdę dobry). 4. Dźwięki - producent stworzył paczkę dźwięków których po pierwsze nie zawsze słychać bo są bardzo wysokie, a po drugie pracują poza zakresem sprzętowym głośnika piezo, przez co dźwięk jest trzeszczący i charczący jak by się ten piezo popsuł. W trakcie jazdy tego nie słychać, ale jak się uruchomi dźwięk w pomieszczeniu to brzmi to lekko mówiąc niepokojąco 5.Brak liczenia kalorii na podstawie odczytu HR - jak na chwilę obecną liczy kalorie tylko z pomiaru mocy, niestety nie zamierzam inwestować w pomiar mocy, a kalorie się przydają. 6.Brak platformy w której można by przeglądnąć treningi, zobaczyć jakieś statystyki itp. Tutaj jesteśmy skazani na produkty takie jak np. strava, a żeby mieć pełną analizę to trzeba za Stravę płacić. 7.Brak transferu danych po BT. Licznik jest w stanie się synchronizować tylko po wifi (lub sim w liczniku, ale kto by z tego korzystał). Tak więc jeśli w trakcie jazdy zamarzy nam się przenieść nową trasę z komoot do licznika to należy: >Stworzyć trasę na komoot >odpalić platformę Hammerhead w przeglądarce telefonu bo apki nie ma i z nią synchronizować nową trasę > uruchomić hotspot w telefonie > połączyć licznik z hotspotem bo samo się nie połączy bo ma oszczędzanie energii > zrobić synchronizację tras. 8.Dotyk głupieje całkowicie od wody, całe szczęście są boczne przyciski więc w deszczu idzie to jakoś przetrwać 9.Cały interfejs jest mocno niedopracowany wizualnie, czcionki są małe a wokoło nich od groma wolnego miejsca, strzałka nawigacji jest przypięta sztywno na środku ekranu przez co widzimy więcej trasy którą pokonaliśmy niż tej która nas czeka. ... To takie rzeczy które mi zapadły w pamięc, niestety było tego więcej. Karoo 2 na chwilę obecną dla mnie, i podkreślam to DLA MNIE, jest jeszcze urządzeniem niekompletnym. Być może za jakiś czas (6-12 miesięcy) po wielu aktualizacjach będzie to naprawdę świetny sprzęt, aczkolwiek po skorzystaniu z Wahoo Roam nie wiem czy bym chciał do Karoo 2 wrócić 1
Shusty Opublikowano 29 Czerwca 2021 Opublikowano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Mam ciągle mętlik w głowie jaki "komputerek" będzie najlepszy. Wahoo Bolt v2, Roam, Edge 530? Nie zależy mi na żadnych opcjach treningowych, czy wytyczaniu trasy do celu, albo wyszukiwaniu alternatywnej drogi. Prawdopodobnie nawet nie potrzebuję wyświetlania informacji innych poza mapą i wskazówkami, tak by jak najlepiej widzieć, w którym kierunku się poruszać po wgranym śladzie gpx (mniej info na wyświetlaczu = większa i czytelniejsza mapa). Jedyne czego potrzebuję to: mieć dobrze widoczny ekranik podczas jazdy, dzięki któremu w górach na rowerze będę dobrze podążał za wcześniej w domu na kompie wyznaczonym śladem .gpx bateria wytrzymująca min. 12h Jest ktoś wstanie rozjaśnić mi, które urządzenie do tak wąskiego zastosowania będzie najlepsze? Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Shusty
RadS Opublikowano 29 Czerwca 2021 Opublikowano 29 Czerwca 2021 6 minut temu, Shusty napisał: Mam ciągle mętlik w głowie jaki "komputerek" będzie najlepszy. Wahoo Bolt v2, Roam, Edge 530? Nie zależy mi na żadnych opcjach treningowych, czy wytyczaniu trasy do celu, albo wyszukiwaniu alternatywnej drogi. Prawdopodobnie nawet nie potrzebuję wyświetlania informacji innych poza mapą i wskazówkami, tak by jak najlepiej widzieć, w którym kierunku się poruszać po wgranym śladzie gpx. Jedyne czego potrzebuję to: mieć dobrze widoczny ekranik podczas jazdy, dzięki któremu w górach na rowerze będę dobrze podążał za wcześniej w domu na kompie wyznaczonym śladem .gpx bateria wytrzymująca min. 12h Jest ktoś wstanie rozjaśnić mi, które urządzenie do tak wąskiego zastosowania będzie najlepsze? Sprawdź linię Etrex Garmina. Nie korzystałem, ale osoby dla których ważniejsza jest mapa od opcji treningowych podobno sobie cenią.
Shusty Opublikowano 29 Czerwca 2021 Opublikowano 29 Czerwca 2021 W razie czego, żeby spojrzeć na dobrą mapę mam telefon. Potrzebuję tylko coś czytelnego na kierownicy z długo trzymającą baterią, dzięki czemu będę podążał za wgranym wcześniej śladem .gpx
mataman Opublikowano 30 Czerwca 2021 Opublikowano 30 Czerwca 2021 530 ma bardzo dobrze widoczny ekran i wytrzymuje 20h na bateri.Ostatni update wiele poprawił w czytelności kursu i jest rewelacja. 1
Rafu Opublikowano 30 Czerwca 2021 Opublikowano 30 Czerwca 2021 @Shusty, Tak, jak napisał wcześniej kolega @RadS, obczaj sobie Etrexa 20 / 30 / 22 / 32.Trzyma ponad 20h, jest zasilany 2xAA, więc zawsze możesz wymienić baterie/akumulatorki na drugi zestaw. Wyświetlacz jest bardzo czytelny i urządzenia mają bardzo duże możliwości wgrywania różnych, darmowych map. Dodatkowym atutem jest cena, bo można to kupić sporo taniej, niż typowo rowerowe urządzenia Garmina. Do podążania wcześniej wgranym GPXem nadaje się idealnie. Minusów niestety też jest sporo, bo nie znajdziesz tu żadnych funkcji treningowych, współpraca z czujnikami ANT jest ograniczona i dotyczy tylko serii 30 /32. Samo urządzenie nie jest demonem prędkości, i przeliczanie trasy wymaga cierpliwości. Nie ma też ficzerów, typu: Bluetooth, Wifi, czy jakiekolwiek inne łączenie z telefonem (da się po USB). To taki pancerny sprzęt dla bikepackerów itp. Miałem Etrexa 20 kilka lat i niedawno wymieniłem na 32x, bo skusił mnie barometr, wgrane mapy Garmina i lepszy wyświetlacz. ale jest tak samo wolny, wyświetlacz był ciut bardziej czytelny w 20stce, a mapy garmina nie dorastają do pięt darmowym Openmtbmap. czy VeloMap, więc moim zdaniem nie warto przepłacać. 1
Rebeliant86 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Garminy to szajs 😉 Naprawdę chciałem dać im szansę, miałem 520+, Explore i 530. Sorry ale sprzęt za ponad 1000pln a kursy przelicza wolniej od (???), no właśnie, wolniejszego urządzenia nie miałem w rękach pod tym względem. Przesiadłem się na Wahoo i nawet na chwile nie żałowałem. 1
mataman Opublikowano 1 Lipca 2021 Opublikowano 1 Lipca 2021 530 przelicza mi kurs w kilkanaście sekund. Mówimy o trasach 100+ km. 1
Rebeliant86 Opublikowano 1 Lipca 2021 Opublikowano 1 Lipca 2021 1 godzinę temu, mataman napisał: 530 przelicza mi kurs w kilkanaście sekund. Mówimy o trasach 100+ km. Trasy importowane, czy generowane bezpośrednio na urządzeniu? 530 faktycznie jest na powiedzmy akceptowalnym poziomie, tym bardziej po ostatniej aktualizacji która pozwala mu przeliczyć i zapamiętać w cache trasę wcześniej (np. dzień wcześniej) a potem już bez przeliczania odpalić jak wsiadamy na rower. To świetny update od strony Garmina. Szkoda, że nie zrobili tego też w Explore, bo to do niego miałem największe zastrzeżenia. Trasę 140km importowaną z Komoot liczył mi dokładnie 26 minut.
wierzba Opublikowano 9 Stycznia 2022 Opublikowano 9 Stycznia 2022 W dniu 22.04.2021 o 08:51, Rebeliant86 napisał: Karoo 2 to hardware-owo dobry sprzęt, niestety ma pewne małe bolączki które producent pewnie usunie w czasem aktualizacjami oprogramowania które z resztą wychodzą regularnie co dwa tygodnie. Z jednej strony to fajnie, a z drugiej kupujesz produkt za prawie 2000pln, czyli górna półka jeśli chodzi o taki sprzęt a stajesz się beta-testerem To co mi bezpośrednio przeszkadzało i co zdecydowało o wymianie Karoo 2 na Wahoo Roam: 1.Czytelność wyświetlacza w słońcu - aby karoo 2 było widoczne w słońcu jasność należy ustawić na ok. 80%, pomogło by pewnie zmienienie kolorystyki na jasną, ale ta podobno ma zabierać więcej baterii - a z tą też nie jest idelanie... 2.Bateria, źle nie jest, ale mogło by być lepiej, z czujnikami kadencji, prędkości HR i radarem 8h to maks, niby nie tragicznie, ale Wahoo spokojnie mi trzyma drugie tyle. 3.Rozdzielczość wyświetlacza, jest wysoka, przez co obraz na nim jest żyletą, ale to co robi niesamowite wrażenie gdy trzymamy go w ręku, jest zupełnie nieczytelne w trakcie jazdy. Dobrym przykładem jest tu wykres Strava Live Segment, pomysł rewelacyjny, a jak nam się wyświetli w trakcie próby bicia PRa czy nawet KOMa to zapomnijcie, że dacie radę na nim coś odczytać (a wzrok mam naprawdę dobry). 4. Dźwięki - producent stworzył paczkę dźwięków których po pierwsze nie zawsze słychać bo są bardzo wysokie, a po drugie pracują poza zakresem sprzętowym głośnika piezo, przez co dźwięk jest trzeszczący i charczący jak by się ten piezo popsuł. W trakcie jazdy tego nie słychać, ale jak się uruchomi dźwięk w pomieszczeniu to brzmi to lekko mówiąc niepokojąco 5.Brak liczenia kalorii na podstawie odczytu HR - jak na chwilę obecną liczy kalorie tylko z pomiaru mocy, niestety nie zamierzam inwestować w pomiar mocy, a kalorie się przydają. 6.Brak platformy w której można by przeglądnąć treningi, zobaczyć jakieś statystyki itp. Tutaj jesteśmy skazani na produkty takie jak np. strava, a żeby mieć pełną analizę to trzeba za Stravę płacić. 7.Brak transferu danych po BT. Licznik jest w stanie się synchronizować tylko po wifi (lub sim w liczniku, ale kto by z tego korzystał). Tak więc jeśli w trakcie jazdy zamarzy nam się przenieść nową trasę z komoot do licznika to należy: >Stworzyć trasę na komoot >odpalić platformę Hammerhead w przeglądarce telefonu bo apki nie ma i z nią synchronizować nową trasę > uruchomić hotspot w telefonie > połączyć licznik z hotspotem bo samo się nie połączy bo ma oszczędzanie energii > zrobić synchronizację tras. 8.Dotyk głupieje całkowicie od wody, całe szczęście są boczne przyciski więc w deszczu idzie to jakoś przetrwać 9.Cały interfejs jest mocno niedopracowany wizualnie, czcionki są małe a wokoło nich od groma wolnego miejsca, strzałka nawigacji jest przypięta sztywno na środku ekranu przez co widzimy więcej trasy którą pokonaliśmy niż tej która nas czeka. ... To takie rzeczy które mi zapadły w pamięc, niestety było tego więcej. Karoo 2 na chwilę obecną dla mnie, i podkreślam to DLA MNIE, jest jeszcze urządzeniem niekompletnym. Być może za jakiś czas (6-12 miesięcy) po wielu aktualizacjach będzie to naprawdę świetny sprzęt, aczkolwiek po skorzystaniu z Wahoo Roam nie wiem czy bym chciał do Karoo 2 wrócić Przepraszam za odkop, ale chciałem podziękować za tak obszerną opinię nt. karoo2. chciałbym kupić sprzęt, który pozwoli mi wyskoczyć na mtb: - trasa z kilkoma segmentami ze stravy, której nie znam a chciałbym do niej dojechać, przejechać segmenty i się nie zgubić 😉 zastanawiam się nad bolt v2, roam i właśnie karoo2 🤔
Rebeliant86 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Ja z obecna wiedza po tym jak używałem i Garminy i Hammerhead wybrałby Wahoo, i zreszta osobiście tez używam Wahoo Roam, ale aktualnie Roam się nie opłaca przy bolt v2 wiec ja polecam właśnie Bolt-a 2.
gavron Opublikowano 6 Marca 2022 Opublikowano 6 Marca 2022 Jakby ktoś chciał zobaczyć jak Wahoo Bolt v2 zachowuje się w akcji to możecie spojrzeć na filmie co do Garmina to kiedyś pewnie przetestuję ale póki co to już mój trzeci Wahoo injak dla mnie świetne liczniki 👌
MM0013 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 W dniu 28.03.2021 o 23:09, kukol napisał: Ostatecznie zdecydowałem się na Wahoo Bolt. Dziękuję wszystkim za pomoc przy podjęciu decyzji. Nadal używasz Bolta? Jestem właśnie przed wyborem. I cały czas się zastanawiam, czy kupić Wahoo Bolt v1, czy Garmina 530. Znalazłem też w dobrych pieniądzach Brytona 750, ale jakoś nie jestem do tego przekonany. Pytanie - jak Bolt sprawdza Ci się jako nawigacja, bo jednak do tego szukałeś głównie urządzenia.
kukol Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2022 2 godziny temu, MM0013 napisał: Nadal używasz Bolta? Jestem właśnie przed wyborem. I cały czas się zastanawiam, czy kupić Wahoo Bolt v1, czy Garmina 530. Znalazłem też w dobrych pieniądzach Brytona 750, ale jakoś nie jestem do tego przekonany. Pytanie - jak Bolt sprawdza Ci się jako nawigacja, bo jednak do tego szukałeś głównie urządzenia. Dalej używam Bolta, jestem bardzo zadowolony i mogę polecić urządzenie. Główne zalety to bardzo dobra czytelność ekranu, wygodna obsługa za pomocą przycisków + konfiguracja/synchronizacja przez telefon oraz ogólna bezawaryjność (zdarzyły mu się drobne potknięcia np. przy synchronizacji tras co wymagało ponowienia synchronizacji, ale to drobne problemy, generalnie działa lepiej niż oczekiwałem). Nie mniej jednak jeśli bym miał kupować dzisiaj to chyba bym wybrał Bolta v2. Z tego co widziałem to przechowuje on dane o profilu wysokościowym, więc pokazuje dokładniejsze informacje o podjazdach. Dodatkowo ma nawigacje online, więc przy zjeździe z trasy nawiguje z powrotem na trasę. To może się przydać, jeśli np. nagle okazuje się, że droga, którą planujemy jechać jest całkowicie wyłączona z ruchu z powodu remontu. Teraz muszę, albo wyciągać telefon i modyfikować trasę (rzadziej) albo oddalam mapę i staram się na czuja objechać wyłączony fragment (częściej). Nie jest to zbyt częsty problem, ale nawigacja mogłaby tu jednak pomóc. Nie są to funkcjonalności dla których wymieniałbym mojego Bolta v1 na v2, ale przy kupnie nowego pewnie dołożył bym te 200-300zł do nowszego sprzętu. Nie wiem jak działają urządzenia innych producentów bo ich nie używałem, ale po doświadczeniu z Boltem wiem, że jeśli bede kiedyś wymieniał nawigację to też na sprzęt od Wahoo.
MM0013 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Godzinę temu, kukol napisał: (…) Dzięki za informacje. ot, zagwozdka pozostała. Ale pewnie skupię się na Wahoo bo pozytywnych opinii czytam najwiecej. pytanie czy kupić teraz Bolta v1 czy jednak dorzucić do v2 albo i nawet Roam.
Mattpll Opublikowano 20 Września 2022 Opublikowano 20 Września 2022 Podepnę się do tematu, stoję przed wyborem Garmin 530 za ok. 980zł vs Bolt v2 za 1100. Aktualnie posiadam już zegarek z Garmina. Zależy mi na treningach tj. np. import z training peaks lub tworzenie w dedykowanej apce, import do urządzenia i później odpowiednie komunikaty na urządzeniu. Zależy mi też na jako takiej nawigacji po utworzonym śladzie + w przypadku zjechania z tego śladu przeliczenie nowej trasy. Pod względem tej opcji z tego co widzę to wygrywa Bolt z racji że wyznacza nową a Garmin każe zawracać. Gamin plus za gotowe plany treningowe + znam już Garmin Connecta.
artie Opublikowano 21 Września 2022 Opublikowano 21 Września 2022 Garmin też przelicza trasę. Mam 530, przejechane 2 ultra i kilka wycieczek turystycznych, dla mnie jest OK. Nie mam porównania do Bolta. 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 27 Września 2022 Opublikowano 27 Września 2022 Jedni chwala bolta inni garmina. Oba urzadzenia sa ok kto co woli. Znajomy posiada wahoo bolta v2 ja garmin 530 i ten mój bardziej na trening jest nastawiony. A jak zadowolenie z garmina Mattpll?? Ze swojej strony powiem ze jestem zadowolony i to bardzo z zakupu ma to co mi brakowalo wczesniej. Może pierdoly ale było upierdliwe.
Rekomendowane odpowiedzi