Skocz do zawartości

SLX FC-M7000 36/26

Krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadając korbę taką jak w temacie mogę przerobić ją by mieć napęd 1x11 ? obecnie mam 2x11 wszystko z grupy shimano slx m7000, co muszę zrobić by idealnie to współgrało ze sobą i jaki kupić blat ? Narrow wide to napewno ale nwm czy 32 nie będzie za wolna, jeżdżę głownie w terenie po lasach i duże ilości podjazdów a rower ma być na zawody

4 minuty temu, Krzysiek napisał:

Posiadając korbę taką jak w temacie mogę przerobić ją by mieć napęd 1x11

możesz , co do blatu ciężko mi powiedzieć jakie to podjazdy ,jaką masz kondycję  

4 minuty temu, Krzysiek napisał:

czyli muszę tylko odkręcić mniejszy blat i już wszystko bezproblemowo będzie chodzić ?

Tak, ale na zwykłej tarczy nie narrow będzie CI spadać łańcuch.

Co do wielkości blatu, musisz się liczyć z tym, że trzeba poeksperymentować jaką wielkość dobrać.

Ułatwieniem na pewno będzie ten kalkulator.

https://rowerplus.pl/pliki/kalkprzelozen.htm

26 minut temu, Krzysiek napisał:

czyli muszę tylko odkręcić mniejszy blat i już wszystko bezproblemowo będzie chodzić ?

kup blat narrow wide , jedne z lepszych firm to argon components i HCC

Nie wiem czy dobrze mówię, ale czy w dwublatowej korbie, nie będzie ułożona inaczej linia łańcucha niż w jednoblatowej? Nie będzie trzeba dać jakiś podkładek pod tarczę?

34 minuty temu, Nurek_ napisał:

Nie będzie trzeba dać jakiś podkładek pod tarczę?

w jakim celu te podkładki? Kupujesz blat argona z offsetem 2 mm jak się nie mylę i tyle.

18 minut temu, samuel_87 napisał:

w jakim celu te podkładki? Kupujesz blat argona z offsetem 2 mm jak się nie mylę i tyle.

Czy aby na pewno?  W trzyblatowej zgoda. W trzyblatowej linia łańcucha wypada na środkowej zębatce, a w dwublatowej pomiędzy. Czy same korby dwublatowe i trzyblatowe są identyczne?

2 minuty temu, terminus napisał:

Czy aby na pewno?  W trzyblatowej zgoda. W trzyblatowej linia łańcucha wypada na środkowej zębatce, a w dwublatowej pomiędzy.

Właśnie o tym myślałem. Natomiast jeśli sama tarcza jest z offsetem (czyli rozumiem ze jest przesunięta, tak jakby miała podkładki) jak pisze samuel, to powinno załatwiać sprawę.

z tego co się orientuje to linia łańcucha w korbie 1 rzędowej do napędu 1x11 ( bodajże slx m7000 ) wynosi 50mm , blat w korbie dwurzędowej powinien znajdować się od odległości ok 52,5 mm od osi , więc stosując ten offset 2mm w blacie argona powinna wyjść prawie idealna linia . Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi.

W 1x11 prawidłowa linia łańcucha to coś około 46-48mm.  W trzyblacie to 50mm, 50mm- 2mm offsetu daje nam dobrą 48mm LŁ. W dwublacie duża zębatka jest w odległości 53-54mm i 2 mm offsetu to za mało. Zaznaczam, że mogę się mylić.

Edytowane przez terminus
22 minuty temu, terminus napisał:

W 1x11 prawidłowa linia łańcucha to coś około 46-48mm.

gdzie Ty to znalazłeś, nawet na stronie shimano przy dedykowanych karbach jednorzędowych do napędu 1x11 jest podana informacja o lini łańcucha w granicach 50,4 mm , oryginalną korbę będziesz poprawiał ?? W korbie dwublatowej duża zębatka na pewno nie jest w odległości 54 , mam taka korbę

Tu:

https://www.forumrowerowe.org/topic/208189-narrow-wide-montaz-zebatki-na-korbie-2-rzedowej/

Dałbym sobie rękę uciąć, że na forum rowerowym był jeszcze jeden taki temat kilkunastostronny razem z rysunkami lini łańcucha ale nie mogę go namierzyć.

Sam tego nie mierzyłem dlatego zaznaczyłem, że informacja nie jest sprawdzona.

Edytowane przez terminus

Jest jeszcze opcja nr 2. Korba SLX 2-blatowa z tarczami kosztuje ponad 400 zł. Jak jej nie masz zajechanej, spokojnie sprzedasz ją za 250-300 zł. Za trochę ponad 300 kupujesz jednorzędowego SLX-a bez tarczy, to tego tarczę jaką uważasz i nie rzeźbisz, tylko masz sprzęt taki jak ma być.