Skocz do zawartości

Pytania serwisowe dotyczące roweru szosowego.

pawellabedz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa pytania 

1) jeśli pęknie mi albo odmówi posłuszeństwa stara klamkomanetka ultegry pod przełożenia 2x9 z zewnętrznym prowadzeniem pancerza linki przerzutek to czy mam jakąś alternatywę czy już rower będzie spisany na straty ewentualnie na kompletną rewolucję ?

2) w tym samym rowerze nie mam szybkozamykacza siodła ale coś w czym z tyłu wystaje miejsce na imbus wyciągam śrubkę ale siodełka nie jestem w stanie podnieść ani opuścić :( co mam z tym faktem zrobić ?

Opublikowano
W dniu 6.03.2021 o 22:19, pawellabedz napisał:

1) jeśli pęknie mi albo odmówi posłuszeństwa stara klamkomanetka ultegry pod przełożenia 2x9 z zewnętrznym prowadzeniem pancerza linki przerzutek to czy mam jakąś alternatywę czy już rower będzie spisany na straty ewentualnie na kompletną rewolucję ?

Można użyć jakichkolwiek klamkomanetek w standardzie Shimano..

W dniu 6.03.2021 o 22:19, pawellabedz napisał:

2) w tym samym rowerze nie mam szybkozamykacza siodła ale coś w czym z tyłu wystaje miejsce na imbus wyciągam śrubkę ale siodełka nie jestem w stanie podnieść ani opuścić :( co mam z tym faktem zrobić ?

Najwyraźniej się zapiekło. W tej sytuacji impulsator kinetyczny gumowy.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, kaido2 napisał:

Można użyć jakichkolwiek klamkomanetek w standardzie Shimano..

Najwyraźniej się zapiekło. W tej sytuacji impulsator kinetyczny gumowy.

Brzmi jak bulbulator ale co z tym fantem zrobić ? Bo po raz pierwszy mam do czynienia z takim zamknięciem zawsze były śruby albo szybkozamykacze a tutaj nie wiedziałem czy jest jakaś dźwignia czy coś 😛

Edytowane przez pawellabedz
Opublikowano

Wykręcić śrubę imbusową i delikatnie młotkiem gumowym wbijać sztycę by popusciło .

Opublikowano

Gumowy masz na myśli zwyczajny młotek tylko z gumowymi miejscami styku z uderzonym przedmiotem czy zabawkę dla dzieci ?

Opublikowano

Rozejrzyj się w pierwszym lepszym markecie budowlanym za młotkiem z kauczukowym obuchem.

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, pawellabedz napisał:

Gumowy masz na myśli zwyczajny młotek tylko z gumowymi miejscami styku z uderzonym przedmiotem czy zabawkę dla dzieci ?

Tak jak napisał Kaido 

Impulsownik Energi kinetycznej z naprowadzaczem trzonkowym 

Mlotek_gumowy_65_mm-213973-397602.jpg
  • Lubię to! 3
Opublikowano

Takie zamknięcie mam na myśli obracanie idzie ale ani w dół ani w górę więc boję się że młotkiem będzie gorzejIMG_20210310_134059163.thumb.jpg.058b27856f877ae0cea747c63514c857.jpg

Opublikowano

Odkręć obejmę żeby była luźno, zdejmij siodło z sztycy i wal młotem zobacz czy się ruszy,