Skocz do zawartości

B'TWIN Triban 500 2017 - moja Osa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,
przyszedł czas na przedstawienie mojej Osy :)

B'Twin Triban 500

IMG_20170726_213621-1280.thumb.jpg.be571ec246c89083990ef64970cf6ec9.jpg

RAMA: Rozmiar M, aluminium 6061 T6 sloping ze sterami zintegrowanymi. Waga: 1830g
WIDELEC: Karbonowy, stery 1"1/8 aheadset
KIEROWNICA: B'TWIN SPORT, 420 mm
MANETKI: Microshift 3x8, przerzutki Microshift R8 przód i tył
KASETA: Sunrace 8rz. 12x25
MECHANIZM KORBOWY/KORBY: Prowheel Ounce 50/39/30, korba 170 mm
HAMULCE: BTWIN SPORT Dual Pivot
KOŁA: B'TWIN SPORT 700, piasty Aero 28
OPONY: B'TWIN resist 5 700X25

Waga całkowita wg. producenta 10,54 kg

IMG_20170726_213634-1280.thumb.jpg.d5dfcc8ccae8c2a97d7c7a80a6795d8f.jpg

Tyle suchych danych.. teraz trochę ode mnie, chciałbym tu opisywać co się dzieje z rowerkiem, jak się sprawuje i czego należy się spodziewać (może ktoś kiedyś skorzysta). Jest to moja pierwsza szosa, do tej pory poruszałem się na mtb i zazwyczaj tylko po mieście do 15-20 km. Po bardzo obfitym zgłębieniu tematu wybór właśnie padł z różnych względów na ten model - nie będę się tu rozwodzić nad przyczynami takiej a nie innej decyzji. Powiem tylko tyle: produkt trafiony w 100% chociaż miałem pewne obawy odnośnie kół i napędu. Przejechałem przez pierwsze 5 dni już ponad 400 km i muszę stwierdzić, że.. no właśnie, wszystko jest w porządku :) Koła się nie wyginają, a nie oszczędzam go na wszystkich przejazdach i krawężnikach w Warszawie. Opony również dobrze trzymają się nawierzchni, jeździ się pewnie, rowerek jest zwrotny i czuć responsywność w przeniesieniu energii. 6 razy już zaliczyłem szkła, których nie mogłem ominąć i nic się nie stało. Co do przerzutek Microshift: dupy nie urywają i na pewno są gorsze od np Sory, ale działają okey - dobrze, pewnie wskakują i reagują na polecenia. To co mi się spodobało i utwierdzam się w tym coraz bardziej podczas codziennej jazdy, to klamkomanetki: bardzo dobrze mi się je obsługuje, jest mały skok obu manetek, nie trzeba machać ręką i wyginać zbyt mocno nadgarstka podczas zmiany przełożeń. A jeśli chodzi o nie to są bardzo dobrze zestrojone na kasecie - jakby ktoś zaprojektował rower pode mnie.

Świadomie nie porównuje z rowerami innych marek, bo po prostu nie mam wystarczającego doświadczenia w tym temacie. Jednak biorąc pod uwagę, że jest to mój pierwszy rower tego typu jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i jak do tej pory w pełni zadowolony. Jeździ mi się wyśmienicie i zacząłem wreszcie robić większe dystanse. Dwa dni temu zaliczyłem z Osą chrzest bojowy 110 km jazdy w najprzeróżniejszych warunkach i wszystko działa bez zarzutów.

Dorzuciłem sobie parę rzeczy:
Torba na ramę Roswheel
Biała owijka założona na czarną standardową - polecam dwie owijki
Licznik Btwin 320 bezprzewodowy z podstawowymi funkcjami (nie potrzebny bardziej zaawansowany, bo jeżdżę na Endomondo)
Linka, lampki i takie tam pierdoły
No i założyłem przede wszystkim leciutkie błotniczki (tak, zaraz mnie zjedziecie za to, ale ja jężdżę do pracy codziennie rowerem nie zważając na warunki atmosferyczne).

To chyba po krótce tyle, na pewno o czymś zapomniałem, ale będzie czas na ewentualne uzupełnienie informacji. Zapraszam do dyskusji, jak macie jakieś pytania to walcie śmiało. Jeśli ktoś z okolic Białołęki, Targówka lub innych dzielnic Warszawy chciałby wspólnie pośmigać, to dajcie znać.

P.S. podziękowania dla Szajbajka Daniela, przez niego 2 miesiące po tym, jak wpadłem na jego kanał zrobiłem już prawie 3 tys. km po czym kupiłem szosę, żeby zrobić jeszcze więcej :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Fajno, że śmigasz, mnie chodzi po głowie, budżet się robi, do zimy powinien być gotowy.

Raczej na wyprzedażach posezonowych w Decathlonie się skoncentruję.

Potrafią mocno rowery wtedy w Decathlonie potanieć.

Miałem okazję zrobić blisko 5km po sklepie w kółko ;) Tak wiem trochę do dupy test, tak 500tką jak i 520, ale różnicę w napędzie czuć sporą na korzyść 520.

Trochę pod moją ciężką nogą czuć było gięcie się tej korby Prowheel (waga moja na dzień dzisiejszy 95kg).

Raczej na 520tce. Jakoś mi po jeździe testowej, jaką zrobiłem na sklepie znacznie bardziej podoba się praca Sory.

Widać dużą różnicę w jakości zmiany przełożeń. No i to, że mamy korbę ze stałą osią oraz 9 rzędów z tyłu mi bardziej pasuje.

Jak dobrze pójdzie to będzie także to moja pierwsza szosa, do spółki z mtb się jakoś muszą zmieścić w mieszkaniu.

Żona marudzi, bo u nie już wszyscy poza synem mamy dorosłe rowery, za chwilę i syn dorośnie, to dojdzie 4ty większy.

Chyba trzeba będzie drzwi wstawić do piwnicy z dobrymi zamkami i zrobić tam porządek :D

A tak na marginesie, napisz który rozmiar wziąłeś, ile masz wzrostu, przekrok i takie tam.

Mnie wychodzi, po jazdach i pomiarach, że muszę mieć L

186cm wzrostu, 86cm przekroku.

Opublikowano

No więc po kolei..
Ostatnimi czasy zauważyłem w jak zawrotnym tempie zaczęły znikać te rowery i troszkę się przestraszyłem, ale.. dla mnie zdecydowanie 1700 to był maks cenowy. Gdybym miał więcej, to na pewno mój wybór padłby na 520 a gdybym miał jeszcze więcej na pewno na 540 :) Problem w Decathlonie jest taki, że jak już jest promocja to dla tego, że jest końcówka serii i często nie ma rozmiaru i malowania, które by nam odpowiadały. Ja chciałem po prostu uniknąć tych nerwów. Z czasem mogę sobie podłubać w rowerku (co bardzo lubię) i zmienić napęd cały i pewnie kiedyś tak się stanie. Na chwilę obecną muszę się zadowolić tym co jest. Jak to się mówi: "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" :) Co do korby na razie nie zauważyłem jakichś nieprawidłowości, nie czuję też ugięcia pod nogą a raczej przeciwnie. Może to ze względu na moją wagę: 76-78 kg. Jeśli chodzi o jazdy testowe w Decathlonie, to również zrobiłem takowe po czym serwisantom zwróciłem uwagę, że są źle przełożenia ustawione. Dowiedziałem się wtedy, że w sklepie stoją rowery bez regulacji więc takie testy też raczej trzeba traktować z przymrużeniem oka chociaż jak mówię: tutaj akurat nie negują wyższości napędu Sora od Microshifta i gdybym mógł też bym wybrał Sorę. Rowerki trzymam na balkonie: przynajmniej mtb i trekkinga żony, szosy nawet nie wstawiam, bo jeżdżę codziennie (nawet po bułki do sklepu :D). Jeśli chodzi o rozmiar to wziąłem M, mam 178 cm wzrostu więc dla Ciebie na pewno L-ka. Brat siedział na Osie i była trochę za mała na niego, a też około 185-186 cm ma. Przekroku nie mierzyłem skoro mogłem się normalnie przymierzyć.

Trzymam kciuki za udane zakupy :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki @mtz będę kombinował.

Na szczęście mam możliwość dotarcia do Decathlona przez znajomą co się spotyka z pracownikiem ;)

Więc może mi sztukę na po sezon w moim rozmiarze by się udało zachomikować...

Opublikowano

Heh było dać znać, to bym się wstrzymał i też dozbierał, gdybym miał pewność, że będzie :)

Opublikowano

Hehe, znajoma często facetów zmienia, więc to może do zimy nie dotrwać :P Nie jestem w tej materii hurra optymistą.

Opublikowano

Heh ja tam jestem zadowolony.. Wczoraj w te deszcze i burze zrobiłem 70 km i jechało się bardzo dobrze. Dziś wyczyściłem rowerek łącznie ze smarowaniem i chodzi, jak z salonu. Nawet żona się przejechała kawałek po czym usłyszałem gromkie wow :-D

Opublikowano
Dnia 27.07.2017 o 10:39, SpiderMAN napisał:

A tak na marginesie, napisz który rozmiar wziąłeś, ile masz wzrostu, przekrok i takie tam.

No dobra pomierzyłem się trochę ;) 178 cm, 85 cm w przekroku.. wybrałem M-kę.. Siodło ustawiłem na 75,5 cm mierząc od środka korby, siodełko maksymalnie do przodu i jest git - tyłek nie boli, kręgosłup i ręce nie cierpią :) 

Opublikowano
Dnia 7/27/2017 o 10:39, SpiderMAN napisał:

Fajno, że śmigasz, mnie chodzi po głowie, budżet się robi, do zimy powinien być gotowy.

Raczej na wyprzedażach posezonowych w Decathlonie się skoncentruję.

Potrafią mocno rowery wtedy w Decathlonie potanieć.

Miałem okazję zrobić blisko 5km po sklepie w kółko ;) Tak wiem trochę do dupy test, tak 500tką jak i 520, ale różnicę w napędzie czuć sporą na korzyść 520.

Trochę pod moją ciężką nogą czuć było gięcie się tej korby Prowheel (waga moja na dzień dzisiejszy 95kg).

Raczej na 520tce. Jakoś mi po jeździe testowej, jaką zrobiłem na sklepie znacznie bardziej podoba się praca Sory.

Widać dużą różnicę w jakości zmiany przełożeń. No i to, że mamy korbę ze stałą osią oraz 9 rzędów z tyłu mi bardziej pasuje.

Jak dobrze pójdzie to będzie także to moja pierwsza szosa, do spółki z mtb się jakoś muszą zmieścić w mieszkaniu.

Żona marudzi, bo u nie już wszyscy poza synem mamy dorosłe rowery, za chwilę i syn dorośnie, to dojdzie 4ty większy.

Chyba trzeba będzie drzwi wstawić do piwnicy z dobrymi zamkami i zrobić tam porządek :D

Mnie wychodzi, po jazdach i pomiarach, że muszę mieć L

186cm wzrostu, 86cm przekroku.

Hej. Tak tylko wspomnę. Pojechałem do decathlonu po tribana 520 ale to co mi powiedział sprzedawca mocno mnie rozczarowało. W całym województwie i polsce nie ma rowerów. Nie idzie kupić, nie idzie zamówić. Na sklepie mieli 100 i 500 i to juz zarezerwowane. Zyczę dużo szczęścia żeby Ci sie udało kupić. Ja ostetecznie kupiłem scotta speedster 40 z 2016. Niedlugo przedstawię:) pozdrawiam

• Pomógł 1
Opublikowano

Dlatego właśnie ja w końcu się skusiłem jednak. Wziąłem ostatnią czarną sztukę i nie żałuję.. Przypuszczam, że być może byłaby możliwość przez net zakupić, no ale to wiadomo, lepiej najpierw przymierzyć. Gratuluję zakupu Scotta, bardzo fajny rowerek. U mnie pyknęło już 800 i jak do tej pory wszystko bardzo dobrze. Dwa razy napęd po deszczu czyściłem i smarowałem, ale generalnie jest cacy.. jedyne co, to już dość znacznie wytarte są klocki hamulcowe z tyłu, ale to raczej moja wina. Uczę się jeździć bardziej ekonomicznie :)

Opublikowano

Mnie się nie pali... Upalam MTB :D Miłość do szosy jest, ale nie żeby jakaś szalona... :P

Opublikowano

Szosa to piękna sprawa. Nie wyobrażam już sobie jazdy tylko MTB:) lubię się pochylić i grzać 35 bez większego wysiłku:) i love it

• Pomógł 1
Opublikowano

Oo tak.. Nie spodziewałem się, że aż taką różnicę poczuję po przesiadce z mtb :-)

Dnia 5.08.2017 o 09:03, maciek1986pl napisał:

W całym województwie i polsce nie ma rowerów. Nie idzie kupić, nie idzie zamówić. Na sklepie mieli 100 i 500 i to juz zarezerwowane.

Byłem dziś w decathlonie u mnie, nowa dostawa chyba była, bo stoi tego sporo. Wszystkie modele były. 

Opublikowano

Szkurde... Najpierw zrobię pewne mody górala...

Potem będzie trzeba zapiąć budżet na 520tkę :P

Opublikowano

@mtz- dlaczego polecasz dwie owijki? Kwestia estetyki czy lepiej Ci się trzyma tak grubą kierownicę?

@maciek1986pl- sprzedawca trochę rozminął się ze stanem faktycznym - Tribany 520 są do kupienia, chociaż faktycznie nie zawsze i nie wszędzie jest rozmiarówka, łącznie z ich witryną internetową. Co ciekawe usłyszałem podobny tekst od sprzedawcy - nie ma, nie można zamówić, nie wiadomo kiedy będą może po wakacjach..., kupiłem przez www, w innym sklepie stacjonarnym rowery były.  

Porównując 500 i 520 i pisząc o rozmiarach weźcie też pod uwagę, że rowery mają nieco inne ramy, chociaż nie wiem czy to dotyczy tylko wykonania czy również geometrii. Ja przy wzroście 179 cm (77 kg wagi) wybrałem 520 M i była to dobra decyzja. 

Opublikowano
18 godzin temu, Karol napisał:

dlaczego polecasz dwie owijki? Kwestia estetyki czy lepiej Ci się trzyma tak grubą kierownicę?

Lepiej mi się trzyma kierownicę i jest trochę bardziej komfortowo.. 

18 godzin temu, Karol napisał:

Ja przy wzroście 179 cm (77 kg wagi) wybrałem 520 M i była to dobra decyzja. 

Ja przy wzroście 178 cm (78 kg wagi) wybrałem 500 M i także uważam, że była to dobra decyzja. Więc wychodzi na to, że rozmiarówki się zgadzają z tym, co podaje producent 

17 godzin temu, maciek1986pl napisał:

Więc mnie oszukali

A może się nie wyrabiają z zakupami przez internet i postawili sobie za priorytet sprzedaż bezpośrednią. 

Opublikowano

Popieram przedmówcę. Dwie owijki daje mega komfort. Na dwóch szosach mam podwójnie

Opublikowano (edytowane)

@maciek1986pl są tribany nadal, wczoraj sprawdzałem :-)

Edytowane przez mtz
Opublikowano
21 godzin temu, mtz napisał:

@maciek1986pl są tribany nadal, wczoraj sprawdzałem :-)

Dzięki:) Tylko już za późno. Nie chciałem czekać i zakupiłem scotta :)

Opublikowano
Dnia 16.08.2017 o 17:10, maciek1986pl napisał:

Nie chciałem czekać i zakupiłem scotta

Wiem, tak się droczę trochę :D

Opublikowano

Też latam na 500 do pracy. Jakie błotniki założyłeś?

Opublikowano
20 godzin temu, Jarek napisał:

Też latam na 500 do pracy. Jakie błotniki założyłeś?

Jak one się nazywają to nie powiem Ci.. kupiłem je w sklepie rowerowym na Radzymińskiej, były tylko szare więc pomalowałem je :)  Przyjmą oponę 28mm maks, ale dzięki temu, że są cienkie to nie wyglądają jakoś koślawo w szosie. Dobrze się sprawują, w ostatnim czasie bardzo się cieszę, że je mam założone, bo jeżdżę w każdych warunkach - też do pracy :)