Skocz do zawartości

XX1 AXS VS XX1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś z was używa XX1 AXS, i może wypowiedzieć się czy warto inwestować w taki upgrade jesli jest się amatorem. Zastanawiam się czy takie modyfikacje mają jaki kolwiek sens bo za cenę upgrade kit axs można kupić prawie całą grupę XX1.

Opublikowano

Po pierwsze jak masz dużo kasy i lubisz " nowinki "  to czemu nie. Po drugie też nie ale dla AXS. Dlaczego ? Na długich trasach musisz wozić ze sobą zapasowy akumulatorek bo ten nie wyrobi. Po drugie zysk wagowy z dobrze dobraną długością linki i pancerza jest po stronie klasycznego rozwiązania.  Ergonomia obsługi jest po stronie AXS.  Cena jest po stronie klasycznego rozwiązania.  W razie "dzwonu" w tylną przerzutkę o co w górach bardzo łatwo ból i zgrzytanie zębów po stracie XX1 AXS.  Czyli reasumując masz kasę i nie wiesz co z nią robić to jak najbardziej bym wchodził w AXS bo obsługa , ergonomia i działanie jest fantastyczne.  A jeszcze teraz jak wyszła nowa ulepszona manetka to jest totalna bajka.

Opublikowano

Z tego co udalo mi sięwyczytać w internetach i zobaczyć na YT to wózek AXS jest krótszy niż standardowego XX1. Przy uderzeniu przerzutka AXS "chowa się" składa w stronę kasety, więc ponoć ciężko ją uszkodzić. Jeśli chodzi o baterię to ponoć nie jest tak źle. Najlepiej jakby ktoś kto posiada elektroniczną grupę sram się wypowiedział o plusach i minusach tego rozwiązania. 

Opublikowano

Mam i xx1 i xx1 axs, moim zdaniem axs jest świetne - działa jak pistolet. Powiedziałbym, ze nawet lepiej niż elektryczne campagnolo super rekord, które z kolei mam w szosówce..

Jak dla mnie warte każdej złotówki, a jeżdżę bardzo amatorsko - turystycznie w zasadzie :)