Skocz do zawartości

(Zebatka tylna) Nowy naped, dziwne stuki

Mondeus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlasnie zalozylem nowy naped Shimano XT M8000 2x11. Przerzutki zostaly wyregulowane i nie ma najmniejszego problemu ze zmiana przelozen. Wszystko sie zmienia plynnie natomiast zauwazylem dziwna przypadlosc. Na przelozeniach miedzy 6-8 z okolic kasety dochodzi dziwne "gluche" stukanie. Nie jest to dzwiek ocierajacego lancucha. Pojawia sie to juz przy delikatnym pedalowaniu na stojaku i stuka systematycznie. Czy takie dzwieki moga byc powodem zle wyregulowanej przerzutki ? Moze bebenek jest wyrobiony ? Macie moze jakies pomysly ?

Opublikowano

Na początek warto zajrzeć do bębenka. Czyszczenie. Smarowanie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

zagladalem wlasnie, inspekcja nic nie wykazala :/ w kazdym razie zamowilem nowy bebenek bo kaseta ma lekki luz ciagnac ja do siebie i od siebie w strone kola. Wydaje mi sie ze to moze byc powodem, Daniel (szajbajk) na youtube mial o tym filmik ktory znalazlem po napisaniu tego posta. Wspominal tam ze jesli zauwazymy taki luz nalezy wymienic bebenek.

Opublikowano
W dniu 5.03.2021 o 12:35, Mondeus napisał:

filmik

Nagraj jeszcze jeden, ale taki żeby był również na innych przełożeniach.

Spróbuj na początek pokombinować z oczyszczeniem łańcucha, kółek przerzutki i ewentualnie regulacja śrubki B.

Jak by to był bębenek to efekt byłby na każdym przełożeniu.

Opublikowano

wszystko jest zupelnie nowe, oprucz bebenka, ktory juz wyczyscilem. W tym wypadku czyszczenie odpada. Ten dzwiek wystepuje na przelozeniach 6-8 liczac od gory. Zobaczymy, we wtorek bebenek powinien byc u mnie. Wymienie i jesli efekt bedzie taki sam to bedziemy szukac dalej :) w kazdym razie dzieki za dotychczasowe wskazowki !

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zalozylem nowy bebenek Mavic, niestety na bebenku jest wielki luz pomimo dokrecenia wszystkiego wedlug zalecen, mysle ze to jest powodem stukow ale ocencie prosze to sami i bede wdzieczny za rady jak sie tego pozbyc. Moze wymiana podkladki w bebenu na ciensza rozwiaze sprawe jak bembenek dojdzie blize po dokreceniu ?

Edytowane przez Mondeus
Opublikowano (edytowane)

Ok luz na bebenku zostal skasowany przez wymiane podkladmi dystansowej na ciensza. Zamiast 1mm jest tam 0.6mm i wszystko gra. Niestety tytulowe stukanie na przelozeniach 6-8 nadal wystepuje. Juz nie mam pomyslu co to moze byc, czy w czyms to przeszkadza w czasie jazdy ? Jedyne co jeszcze wpadlo mi do glowy to za krotki lancuch (110 ogniw) ale ulozenie przerzutki tylnej jest raczej w porzadku. Korby tez sprawdzone pod katem luzow na lozyskach, wygladaja OK. Zastanawia mnie dlaczego akurat na tych przelozeniach stuki sie pojawiaja....Zostaje mi jeszcze oska ale kola juz sa tak stare ze ciezko czesci zamienne dostac :/

Edytowane przez Mondeus
  • 3 lata później...
Opublikowano

Kupiłem rower z przerzutką Shimano Deore SLX RD-M7100-SGS 12. Przerzutka bardzo przyjemnie działa do pewnego czasu kiedy kilka razy nie pojadę w ciężki teren gdzie często trzepie rowerem po nierównościach jak kamienie, czy skakanie... Problem zaczyna się nagle pojawiać w postaci tępego stukania, które jest głośne i dość nieprzyjemne. To tak jak by coś bezwiednie uderzało o ramę z tyłu. Często się pojawia podczas szybkiego przejeżdżania po dziurawym asfalcie. Zmiana łańcuch nie zmienia sytuacji. Luzów na przerzutce nie widzę. Z czasem zauważyłem że każda jaką miałem nową zaczynał się problem na środkowych przełożenia które były nie do wyregulowania. Po założeniu kolejnej nowej znów działało idealnie. Zauważyłem że sprężyna napinająca wózek w każdej z czasem stawała się coraz słabsza. Zaznaczam nie ma mowy o żadnym uszkodzeniu mechanicznym. Przecież taka przerzutka za miliony monet powinna lekko pracować 10k km, a tu ani 1k nie jest w stanie działać poprawnie i też zaznaczam że dbam o czystość sprzętu i po każdych wyjazdach jest myta i smarowana obficie. Teżacie podobne doświadczenia z SLX czy XT ?