misiek30 Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Witam. Próbuję od kilku godzin wyeliminować luzy z widelca ale dokręcając po ćwierć obrotu śrubę górną w momencie w którym nie ma już luzu to kierownica praktycznie jest zapieczona nie da się jej obrócić. Jak to ustawić, dać smaru? łozyska są maszynowe uszczelniane, poniżej zdjęcie. Podkładki obracają się wraz z kierownicą co chyba nie powinno mieć miejsca, wszystko co na zdjęciu poniżej jest w zestawie z ramą nie licząc mostka
Krystiano Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Rozumiem że boczne śruby mostka masz odkręcone? Łożyska umieściłeś właściwą stroną w ramie? Oraz są dobrze spasowane/osadzone?
misiek30 Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) tak dolne są do góry a górne do dołu, wszystko wydaje się ładnie pasować, mostek luźno najpierw dokręcam z góry. spodziewałem się gładkiego ruchu a kierownica obraca się bardzo ciężko Edytowane 3 Marca 2021 przez misiek30
Krystiano Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Sytuacja wygląda mi na odwrotnie ułożone łożyska, bo kiedyś sam przez przypadek odwróciłem jedno z nich.
puchatek Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Wywal na próbę tą dolną osłonkę co opiera się na główce i sprawdź czy jest OK. 1
misiek30 Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) 36 minut temu, puchatek napisał: Wywal na próbę tą dolną osłonkę co opiera się na główce i sprawdź czy jest OK. masz rację, wywalając to i ogarnąłem luzy i kierownica kręci się bardzo płynnie ale teraz wszystko jest takie gołe i narażone na warunki atmosferyczne pytanie tylko czy mogę w ten sposób jeździć? Edytowane 3 Marca 2021 przez misiek30
puchatek Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Dobrze byłoby dopasować pod tą osłonę podkładkę taką żeby między tą osłoną a główką był minimalny luz, czyli podkładka, osłona i reszta podkładek.
misiek30 Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Opublikowano 3 Marca 2021 oczywiście odezwałem się już do sprzedawcy w sprawie brakującej części tylko czy w między czasie jeśli nie będzie padać to mogę się przejechać po prostu i nie uszkodzę łożysk
puchatek Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Deszcz nic nie zrobi, bo to i tak nie jest szczelne. Bardziej chodzi o ochronę przed piachem itp.
Rekomendowane odpowiedzi