Skocz do zawartości

Upgrade starszego bajka

WeteranWu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kilka lat temu kupiłem ten oto rower: 

http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/2444/Limber.Agile.FX3/

Ogólnie do dzisiaj mam mega pozytywne odczucia z nim związane, lubię agresywną jazdę, szybką, z górek na maxa ale również cięższe sesje cardio w lesie, korzenie kamienie, ostre podjazdy, zjazdy, skręty między drzewami, czy innymi przeszkodami, lekkie skoki 

Ten rower naprawdę dobrze hamował, rozwija duże prędkości i ogólnie fajnie mi się go prowadzi, siodełko jest lekko skierowane w dół co daje mi bardziej agresywną postawę. 

W porównaniu do innych ten ma krótszą kierownicę przez co fajną mam nad nim kontrolę przy szybszych skrętach.

Jednak ktoś z moich domowników "popsikał" czymś  na tarcze bądź hamulce, i nie dość, że piszczały to nic nie hamowały, postanowiłem je wymienić ( tył i przód) no i było okej aż do dzisiaj, kiedy chciałem wyczyścić i nasmarować łańcuch bo już czułem, że jest suchy i przerzutki nie wskakują tak szybko jakbym chciał. Psiknąłem na łańcuch ale najwidoczniej trochę "poszło" na hamulce bądź tarcze i ta sama sytuacja. Myślałem, że jak pojeżdżę to zejdzie ale niestety nadal piszczą i nie hamują

Te wcześniejsze hamulce, od nowości aż do "psiknięcia" działały sztoss, lekko nacisnąłem hamulec i już hamowało, byłem mega zadowolony, ale po wymianie na jakieś inne już tak fajnie nie było, a co dopiero teraz jak tym razem ja sobie zepsułem te hamulce.

Pytanie moje jak to widzicie, opłaca się wymieniać w nim osprzęt? na 1 miejscu zależy mi na tylnym hamulcu, reszta w swoim czasie. Czy lepiej już odpuścić, kupić jakieś zwykle hydrauliczne i poczekać do zmiany na inny rower? 

Z góry dziękuję za pomoc

Jeśli napisałem post w złym dziale, przepraszam, to mój pierwszy post. 

Pozdro sportowe świry 

Opublikowano

Moje zdanie jest niezmienne. Jeśli to jest rower, który daje Tobie frajdę z jazdy, a nie ma innego to rób wszystko, żeby był jak najlepszy. 

Sam jeżdżę na rockriderze za którego zapłaciłem 1800, a zmieniłem już wszystko. Została tylko rama.  Dla jednych bez sensu.  Niestety nawet rowery za 5k nie mają porządnych hamulcy, ani takich kół jak ja mam.  

Opublikowano
13 godzin temu, elmapeto napisał:

Dla jednych bez sensu.

Eno, bez sensu nie jest :P. To czego się nauczysz, to twoje, mało tego masz rower celowany pod swoją osobę. Tego żaden producent Ci nie da.

W dniu 3.03.2021 o 20:08, WeteranWu napisał:

na 1 miejscu zależy mi na tylnym hamulcu,

Zamiast wymieniać, zrób 1 i 2 pkt z mojego poradnika ;). Na przyszłość jak smarujesz łańcuch to psikasz przy przednim blacie i od góry. Dodatkowo obłóż szmatką, bądź ręcznikiem papierowym zacisk i tarcze