Skocz do zawartości

Przeskakiwanie łańcucha podczas jazdy :(

Kacper75
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez elmapeto,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nowy rower Merida big nine 15, przejechałem około 40km i podczas jazdy na różnych biegach (sytuacja występuje na przykład na 3 x 6, 2 x 4) kiedy pedałuje na ułamek sekundy czuje się jakbym pedałował bez łańcucha. Lekkie przyśpieszenie powoduje zgrzyt i charakterystyczne uczucie braku przełożenia mocy z pedałowania na jazde. Proszę o odpowiedź. 

• Rozwiązanie
Opublikowano
Godzinę temu, Kacper75 napisał:

Cześć,

Nowy rower Merida big nine 15, przejechałem około 40km i podczas jazdy na różnych biegach (sytuacja występuje na przykład na 3 x 6, 2 x 4) kiedy pedałuje na ułamek sekundy czuje się jakbym pedałował bez łańcucha. Lekkie przyśpieszenie powoduje zgrzyt i charakterystyczne uczucie braku przełożenia mocy z pedałowania na jazde. Proszę o odpowiedź. 

To jakby oznaki zużytego napędu. Coś musi być nie tak. Sprawdź dokręcenie kasety oraz długość łańcucha na początek. 

...oraz sam łańcuch, czy wszystko z nim ok. 

Opublikowano
19 godzin temu, elmapeto napisał:

To jakby oznaki zużytego napędu. Coś musi być nie tak. Sprawdź dokręcenie kasety oraz długość łańcucha na początek. 

...oraz sam łańcuch, czy wszystko z nim ok. 

Poszedłem do sklepu, w którym kupiłem rower i miły Pan dokręcił śrubki mówiąc że przerzutki są rozregulowane, przez co podczas jazdy na niektórych przeskakuje tylna przerzutka. Teraz wszystko działa poprawnie. Mam jednak pytanie odnośnie przechowywania roweru. Rower jest na stojakach powieszony na ścianie, i lekko ściskane są linki przerzutek. Może to mieć związek z rozregulowaniem?

Opublikowano

W sumienie wiem, aczkolwiek trzeba brać pod uwagę, że każde ich nienaturalne położenie może mieć wpływ na ich działanie. Raczej nic nie powinno się dziać.