grzenio_l Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Witam. Mam zamiar kupić pierwszą szosę, na ten moment byłem zdecydowany na model Van Rysel EDR AF 105 w rozmiarze L. https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-edr-af-105/_/R-p-305449 Problemem u mnie są długie nogi w porównaniu do tułowia. Moje parametry: Wysokość: 186, 187 cm Krok: 93 cm Tułów: 61 cm Ramię: 65 cm Z wyliczeń na competitivecyclist.com wynikają takie parametry roweru: top tube length 53,4 - 53,8 cm seat tube range CT 63.3 - 63.8 cm BB saddle position 86.1 - 88.1 cm Także przy rowerze w rozmiarze XL efektywna długość rury górnej byłaby 58,5 cm czyli 5 cm za długa, co wydaje mi się już zdecydowanie za dużą różnicą. Poczytałem parę tematów na forum i osoby z krótkim tułowiem miały właśnie problemy z koniecznością zbyt mocnego wyciągania się, co przekładało się na niekomfortową jazdę. Dla rozmiaru L jest już lepiej, te 2, 3 cm można ewentualnie skorygować dokupieniem krótszego mostka. Niestety problem i moje wątpliwości budzi rura podsiodłowa. Dla takiej ramy długość rury podsiodłowej to 53 cm, czyli 10 cm krócej niż wyliczona dla mnie wartość tego parametru. Biorąc pod uwagę wyliczoną wysokość siodełka 86 - 88 cm przy rurze podsiodłowej 53 cm wychodzi na to że siodełko powinno wystawać 33 - 35 cm ponad szczyt rury. Zakładając że siodełko ma powiedzmy około 4 cm wysokości to sama sztyca powinna wystawać 29 - 31 cm, a uwzględniając że co najmniej 1/3 sztycy powinna być schowana to powinienem mieć sztycę 43 - 47 cm długą. Czy w ogóle dobór takiej sztycy jest zgodny ze sztuką i czy jest bezpieczny? Jeśli tak to jaką sztycę byście mi polecili (długość, marka)? A jeśli nie to jak powinienem podejść do zakupu roweru? Bo szczerze to nie widzę żadnych alternatyw, nigdzie nie znalazłem żadnego modelu który miałby dłuższą rurę podsiodłową przy zachowaniu krótkiej rury górnej.
SpinOff Opublikowano 3 Marca 2021 Opublikowano 3 Marca 2021 Patrząc na geometrię tego roweru z tej strony, uważam że rozmiar L będzie na ciebie za długi i możesz nie dać rady skorygować tego mostkiem. Dopiero M wydaje się być w miarę ok. Na twoim miejscu dobrałbym najpierw wygodną ramę, bo z tym będziesz miał największy problem. Dłuższą sztycę można dokupić oddzielnie i nie widzę w tym nic niepoprawnego, o ile odpowiednio duża część będzie schowana w rurze podsiodlowej. Co do geometrii Van Rysela, to nie jest to znowu takie endurance. Jakbyś wziął M-kę to reach się będzie jako tako zgadzał, ale główka ramy będzie już bardzo nisko, przez co będziesz miał na tym rowerze zbyt agresywną pozycję. Szukaj czegoś z mniejszym reachem i większym stackiem niż Van Rysel.
Rekomendowane odpowiedzi