Skocz do zawartości

Oś sztywna odkręcanie

Nowicjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak odkręcić sztywną oś tylną żeby czegoś nie uszkodzić ? Dodam że nigdy tego nie robiłem. Jaka jest kolejność odkręcania. Chodzi o oś 12 x 142 mm. Jak na zdjęciach. Z góry dziękuję.

20210206_123413.jpg
Opublikowano

Jaka kolejność odkręcania? Bierzesz odpowiedni imbus i odkręcasz. Ot i cała filozofia. Jak rower masz na stojaku to podtrzymaj koło żeby elegancko po zluzowaniu palcami poszło. Podobnie przy wkręcaniu, na początek palcami i dokręcanie kluczem.

Opublikowano

Przy dokręcaniu dobrze byłoby mieć klucz dynamometryczny. Z tego co widać masz podane na osi z jakim momentem obrotowym ją dokręcać.

Opublikowano

Nie wiem, bo jak próbuję odkręcać to mi chce rozszerzyć widelec i wygiąć zacisk na tarczy. 

Opublikowano

Z drugiej strony otwór ale gładki nie na klucz

Opublikowano

Dodam że chodzi o tylne koło. A tam przez pomyłkę napisałem o widelcu a widelec przecież jest z przodu. Z tyłu nie wiem jak się nazywa. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie ma żadnego mechanizmu blokującego oś po drugiej stronie (czasami gwint osi był dodatkowo ściągany śrubą z boku) względnie kleju do gwintów to trzeba ją po prostu wykręcić. Moment dokręcania tych osi to 12-15Nm więc powinna się wykręcić lekko. Jeśli przykładasz tyle siły, że powoduje to odkształcanie się tylnego trójkąta ramy to zdecydowanie dużo za dużo - zniszczysz ramę. Trzeba użyć innych metod (wd40, grzanie gwintu...).

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

W którym miejscu może być jakakolwiek blokada osi? Jak odkręcam od strony hamulca tarczowego, to po drugiej stronie zaczyna się pojawiać gwint osi ale nakrętka ( chyba konus) zostaje w ramie. 

Opublikowano

Proponuję wrzucić tutaj filmik z operacji albo udać się do serwisu.