Skocz do zawartości

Tani rower XC czy jednak tylko pozór?

Nafar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem posiadaczem roweru górskiego marki Specialized Roockhooper Comp 2x 29. Kupując ten rower nie zastanawiałem się zbytnio nad tym ale poszerzając swoją wiedzę rowerową jednak coraz bardziej zaczęło mnie to interesować. Mianowicie jakiego typu i do czego stworzony jest w ogóle mój rower?? Porównałem ostatnio geometrie swojego Roockhoopera, do roweru XC z krwi i kości, a mowa tu o modelu Specialized S-Works Epic Hardtail za około 40 tys. złotych. Niektóre liczby są do siebie zbliżone a niektóre się różnią. Zestawiłem tutaj rozmiar XL z XXL nie bez potrzeby, ponieważ to największe rozmiary w danych modelach. Pytanie czy zbliżona geometria świadczy o tym, że mój Roockhooper jest po prostu tanim cross country i warto z czasem wymieniać w nim osprzęt na coraz lepszy, żeby zbudować solidnego XC'ka czy jednak jest to bardziej "nieokreślony" typ roweru, którego można uznać za "leśnego pomykacza", i który nigdy nie będzie rowerem dorównującym lepszemu sprzętowi?? 

Geometria.jpg
Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się się, że jeżeli chcesz porównać poszczególne wymiary ramy, to błędne jest porównywanie XL do XXL. W obu tych rowerach rama XL jest dedykowana do wzrostu 185 - 193, a XXL w Twoim modelu do wzrostu 191 - 200, a to już "kawał" roweru.

Nie jestem wielkim znawcą, więc poniżej będą takie moje luźne przemyślenia.

Trzeba zadać sobie pytanie, co decyduje o tym czy rower jest XC? Czy głównym aspektem będzie tu kąt główki ramy, czy parametr reach, stack, czy skok amortyzatora? Z tego co czytam w necie to zaciera się różnica między rowerami XC a trail. Kąty główki w XC robią się bardziej płaskie - w obu tych rowerach jest 68,5 a np mój Giant ma 70 i bardziej wypasione hardtaile Giganta też mają taki kąt. Ale widać Spec idzie trochę inną drogą i spłaszcza kąt główki.

Moim zdaniem Twój rower (jego rama) jest jak najbardziej XC. Wydaje mi się, że producenci w tańszych rowerach i tych z topu wdrażają takie same lub bardzo zbliżone rozwiązania geometrii ramy, a różnicę w cenie robi materiał ramy i osprzęt.

Edytowane przez Maksiu79