Skocz do zawartości

Zmiana zębatki na większą- Bosch

Aro xd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zmienić w swoim cube cross zębatkę z 38 t na 48 t ale mam problem z doborem odpowiedniej i czy większa nie będzie miala negatywnego wpływu na pracę silnika? Pozdrawiam

Opublikowano

A po co chcesz zmieniać? Czego brakuje w orginale?

Który to bosch? Z rozmiaru wnioskuję ze IV gen?

MOim zdaniem za duża zmiana.

Generalnie większa zębatka da Ci większe Vmax - szybciej pojedziesz, ale spadnie przyśpieszenie, moment i zdolność do podjeżdzania.

Ja w swoim boschu III gen (z małą zębatką) zmieniałem z 16T na 20 - i to było za dużo - zostałem przy 18 i było dobrze. Więc przy 38, nie wkładałbym więcej niż 44 - ale znów - musisz wiedzieć po co chcesz to zrobić, co chcesz osiągnąć i co na tym stracisz.

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie, powód zmiany jest oczywiście jeden,mianowicie zależy mi na większej prędkości. 

Opublikowano

To jeśli już koniecznie chcesz szybciej, to nie kombinuj z zębatkami, bo zmienisz charakterystykę roweru, tylko załóż mu speedbox'a...:)

Opublikowano

A właśnie przepraszam bo wcześniej nie wspomniałem, już śmigam na speddboxie. Chciałbym jeszcze poprawić średnią prędkość, dojeżdżam do pracy i chyba większa zębatka to u mnie jedyne rozwiązanie

Opublikowano

No to jeśli chcesz jeszcze szybciej to już tylko sprzedaż roweru i kupno motocykla :)

Ja na boschu III gen, ze speedboxem i oponami 2.8 na prostej spokojnie do 50 dociągnę jak się uprę... ale to już śmierć w oczach... No i jednak pomimo wspomagania, trzeba sie namachać nogami...

Opublikowano

Nie ma mowy o pozbyciu się rowerka😁 Fakt 50 łapie się bez problemu,chodzi jednak o to że to prędkość chwilowa, a zmiana na większą tarczę pozwoliła by utrzymywać średnia na odcinku 30 km jakieś 40-42. 

Opublikowano

W ten sposób po 1 zajedziesz silnik, po 2 braknie baterii...

Opublikowano

Nikt z tego powodu płakał nie będzie...

Opublikowano

No może poza właścicielem;)

Będzie miał w trasie 25 kilogramowego kloca i tylko nogi do pomocy ;) A w perspektywie kupno silnika...

Sam jezdze i przelajka i elektrykiem, ale do wszystkiego trzeba z głową;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To zależy...

Jeżeli czasami brakuje Ci prędkości to możesz rozważyć zwiększenie zębatki przedniej, ale przyda się też zwiększenie zakresu tylnej, aby "wyrównać" średnie obciążenie, a krańcowych przełożeń używać wtedy gdy potrzebujesz.

Jeśli nie zapomnisz o używaniu przerzutek i nie będziesz dowalal momentu na ostatnich przełożeniach tylko będziesz jeździł wykorzystując cały zakres biegów to motor nie powinien ucierpieć.

Co do rozmiaru samej zmiany się nie wypowiem. Ja zmieniałem z 32t na 36t, kumpel z 34t na 40t. Z 38t na 48t brzmi dla mnie trochę monstrualnie, ale zmiana o te 4-6 zęby nie powinna być tak drastyczna