kareig52 Opublikowano 27 Lutego 2021 Opublikowano 27 Lutego 2021 Witam. W moim widelcu zaczęła pękać sterówka. Zaczęły robić się pionowe rysy w okolicy zacisku mostka. Wszystko przez źle zamontowany fabrycznie ekspander. Chciałbym zapobiec powstawaniu dalszego pęknięcia wklejając do środka aluminiową tulejkę, którą zamówiłbym u tokarza. I tutaj mam pytanie. Średnica wewnętrzna widelca to 23,5mm. Z jaką średnicą najlepiej zamówić tulejkę, która wkleję następnie na epoksyd. Zamówić tak aby idealnie weszło w widelec czy zostawić miejsce na klej ? Jeśli tak to ile tego miejsca. Nie chcę nie wiadomo, ile tego kleju dawać. Cienką warstwę aby się trzymało. Bo jak wiadomo klej lepiej trzyma jak go jest mało.
Nemrod Opublikowano 27 Lutego 2021 Opublikowano 27 Lutego 2021 Ogólnie powinno być na styk. Gotowe wklejane ekspandery ma Cervelo ale ciężko z dostępnością.
kareig52 Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Opublikowano 27 Lutego 2021 mam zamiar zamówić u tokarza taką tulejke i zrobić to co pan na filmie
bombka Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 17 godzin temu, kareig52 napisał: Z jaką średnicą najlepiej zamówić tulejkę Pogadaj z tokarzem, dobry fachowiec będzie wiedział jak spasować tuleje. Ja bym zrobił z takim żeby można było wsunąć bez oporu, bez użycia narzędzi, ale żeby nie miała wyczuwalnego luzu.
kareig52 Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Opublikowano 28 Lutego 2021 A ten klej epoksydowy dwuskładnikowy po jakim czasie zasycha? jak mi klej zaschnie w połowie zabiegu to dopiero jaja będą
Nemrod Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 To już zależne od kleju. Średnio od około 2 do 10 minut. Ale sam czas utwardzania to najczęściej kilka godzin.
SasQuacZ Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Jestem ciekaw jak skończyła się ta historia bo u mnie jest ten sam problem
Nemrod Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Opublikowano 9 Kwietnia 2023 W teorii przy Twojej pękniętej rurze wklejany expander powinien pomóc gdyż nie rozpycha a usztywnia rurę. Pytanie gdzie można go obecnie dostać: https://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?t=160231&start=15
Rekomendowane odpowiedzi