PanNowy Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 Siema szajbajki! Jak sama nazwa wskazuje jestem tu nowy i mam kilka pytań odnośnie zakupu Meridy Scultury 300 2020. Do tej pory przejechałem całe nic, czyli ok. 1000km na Tribanie i zmiana wynika przede wszystkim z niekomfortowej jazdy (rower jest po prostu za duży - rama 58). Mam 187cm wzrostu i przekrok 88cm. Przymierzam się do zakupu Meridy Scultury 300 i zastanawiają mnie dwie rzeczy. Czy geometria ramy pozwoli mi na kilkugodzinne wypady? Mówię, tutaj o jeździe przez co najmniej 6h. Nie do końca zależy mi na wyścigowej pozycji, a raczej coś w stronę endurance. Druga sprawa to rozmiar ramy... Pytam bo nie chciałbym popełnić drugi raz tego samego błędu i kupić niedopasowany rower. Na stronach i u sprzedawcy wyszło, że powinienem kupić ramę rozmiaru L. Chciałbym poprosić was o poradę i ewentualne potwierdzenie. Nie pogardziłbym też opinią o tym modelu 😀.
Greyo Opublikowano 27 Lutego 2021 Opublikowano 27 Lutego 2021 (edytowane) Cześć. Co do rozmiaru to za bardzo Ci nie pomogę, bo w moim przypadku kupiłem teoretycznie w rozmiarze większym niż sugerował mi to kalkulator na stronie meridy. Kupiłem rower w tamtym roku w rozmiarze L, gdzie przy wzroście 182 i przekroku 88, kalkulator na stronie pokazywał mi prawie sama końcówkę rozmiaru M/L. Z ciekawości wszedłem niedawno na stronę Meridy i jeszcze raz wpisałem swoje wymiary. Tym razem kalkulator pokazał początek rozmiaru L. Co do geometrii ramy i samej pozycji, to według mnie w tym większym rozmiarze, jest to dla mnie rower bardziej endurance, który można w razie potrzeby trochę usportowić przekręcając mostek na negatyw oraz wyjmując podkładki spod mostka. Zresztą kupując nowy rower, ciężko będzie wpasować się w to co jest zamontowane fabrycznie. Chodzi mi o długość mostka, szerokość kierownicy, długość korby. Na sam koniec zostawiłem sztycę, bo w tym konkretnym modelu ten element to jest jakiś żart księgowych z Meridy. Kupując ten rower, według mnie na starcie trzeba ją wymienić. Ja wymieniłem na bez ofsetu, bo akurat pasowało mi siedzieć trochę bliżej kierownicy. Jeżeli chodzi o jazdę, to osobiście jestem zadowolony. Nie ścigam się, jeżdżę raczej średnie dystanse - czasowo około 2h. Ale mimo tego, że jeździ mi się dobrze, myślę o wymianie mostka i kierownicy dla lepszego "wpasowania się" w rower. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez Greyo
Rekomendowane odpowiedzi