Skocz do zawartości

RockShox Deluxe RT - zbyt twardy.

staszek.s

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Rama sprawdzona - nie ma luzów, nie ma przytarć, chodzi płynnie.

Damper z ustawionym sagiem na około 25 (próbowałem różnych ustawień) ciśnienie wychodzi około 200 psi.

Twardo... Ugina się na krawężnikach, przy depnięciu w dół na pedały, ale w normalnej jeździe twardo...

Zajrzałem do środka - siedzą 2 tokeny, dołożyłem trzeci (miałem z innego dampera w którym urwałem zawór:D) - gorzej. Ciśnienie zeszło przy tym samym sagu do 185psi, ale wrażenia gorze...  No to otwieram, i tym razem 2 tokeny won - został jeden... Ciśnienie 215, jest lepiej, ale rewelacji nie ma... Dobrze tłumi duże dziury i uskoki, ale przy mniejszych, wrażenie nie różni się od jazdy hardtailem... Oczywiście kompresja otwarta, rebound w różnych pozycjach - działa, różnica jest ale dalej twardo...:(

Nie jest to pierwszy full z którym mam do czynienia i każdy poprzedni był na początku skoku wyraźnie miększy...

Zabawa sagiem niewiele pomaga, bo przy niższym ciśnieniu, większym sagu, wcale bardziej miękko nie jest tylko dupa niżej siedzi i szansa na dobicie większa...

No i teraz - czy ten konkretny typ tam ma i trzeba się pogodzić, względnie wymienić, czy szukać dalej gdzie jest problem - w zasadzie kończą mi się możliwości...

Jak wyjmę ten ostatni token to obawiam się dobijania bo jednak 95 kg mam jak na rower wsiadam :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy to damper dedykowany do tego konkretnego modelu ramy ? Bo charakterystyka jego pracy powinna pokrywać się z tym jak pracuje rama. Dampery które mają w opisie custom tune są pod konkretną ramę. Wpisując numer seryjny na stronie producenta będzie info. Można poszukać wykresy jak pracuje dana rama (przełożenie itp.) i zgrać to z tymi na stronach producentów. Dampery są do kupienia w paru wariantach pracy i Fox czy RS mają wykresy pracy. Trzeba dobrać możliwie blisko jak ma rama.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rower to elektryk Haibike xduro allmnt 7 że skokiem 150, a damper tak jak napisałem, Rockshocks deluxe rt 205/50. Z przodu siedzi Yari 160.

Rama ma przełożenie 1/3. Wszystkie lozyska ramy nowe. 

Opublikowano

Jak przelaczasz na platformę jest znaczna różnica ?