Skocz do zawartości

kaseta rusza się przód-tył

majkos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! przychodze z problemem a mianowicie kaseta 11s xt największe tryby latają przód tył nie przeszkadza mi to w jeździe ale na nierównościach strasznie słychać że lata. Ktoś wie co się mogło stać? I co naprawić ?

Opublikowano

Gophfer a co to za podkładka zwkłą cienką wziąść czy jakaś specjalna?

Opublikowano
Teraz, Gophfer napisał:

najpierw może dokręć

ok dzisiaj ok.15 będe miał klucz to dokręce i zobacze.

Opublikowano

Najlepiej do klucza ogarnij sobie bacik i najpierw odkręć kasetę. Zobacz jaki jest stan plastikowych dystansów i bębenka, który mógł nieco ucierpieć od zbyt słabego dokręcenia. Jeżeli na bębenku są jakieś 'zadziory' to można je delikatnie zeszlifować pilnikiem. Złożyć wszystko do kupy i dokręcić bardzo mocno (40N).

7 godzin temu, Gophfer napisał:

Np coś takiego do kasety 11s,ale najpierw może dokręć i zobacz jak będzie

https://allegro.pl/oferta/podkladka-shimano-dystans-pod-nakretke-kasety-11t-6683184930

To jest podkładka stalowa pod nakrętkę kasety, która raczej nie powinna stanowić problemu i której to wielu się pozbywa.

Opublikowano (edytowane)

Czy tak się rusza?

To po prostu dokręć ją mocniej kluczem do kaset bo ktoś ją wcześniej przykręcił za słabym momentem. 

Edytowane przez abra
Opublikowano
3 godziny temu, abra napisał:

Czy tak się rusza?

To po prostu dokręć ją mocniej kluczem do kaset bo ktoś ją wcześniej przykręcił za słabym momentem. 

Dokładnie tak narazie niestety muszę Klucz załatwić czekam i zobaczę co tam się da zrobić 

Opublikowano

W moim przypadku dokręcanie nic nie dawało , luzowala się po każdej jeździe swoją drogą też xt 11s. Dopiero wymiana podkładki (chyba fabrycznie była jakoś krzywo ułożona) i dokrecenie pomogło

Opublikowano

zobacze te xt 11s to jakiś problem fabrycznie miały chyba bo kolega też ma i bębenek musiał wymienić.ani podkładka ani dokręcenie nic nie dało

Opublikowano
W dniu 25.02.2021 o 12:38, majkos napisał:

ale na nierównościach strasznie słychać że lata

Ja tak obleciałem 2 dni po górach świętokrzyskich. Myślałem że zwariuję, tak klekotało na dziurach.🤪

Opublikowano
13 minut temu, abra napisał:

Ja tak obleciałem 2 dni po górach świętokrzyskich. Myślałem że zwariuję, tak klekotało na dziurach.🤪

Wystarczy na kostkę brukową wjechać o już można zwariwoac a jak na trasę mtb wjechałem to masakra

Opublikowano

Przy takim luzie może uszkodzić się bębenek

Opublikowano
1 minutę temu, Gophfer napisał:

Przy takim luzie może uszkodzić się bębenek

Wiem nie jest duży luz tak jak na powyższym filmie ale jednak słychać to