Cruszer Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 Pytanie do posiadaczy Eskera 4.0 - nie przeszkadza Wam niewielka odległość osi przedniego koła od osi suportu (Front-Center)? Jest to o tyle problematycznie, że utrudnia lub wyklucza stosowanie przedniego błotnika lub/i pedałów z noskami - zaczepia się wtedy czubkiem stopy o oponę czy błotnik przy skręcie. Jak sobie poradzić z takim problemem? Każde z potencjalnych rozwiązań niesie ze sobą jakieś negatywne efekty: krótsze korby, widelec o większym kącie nachylenia, mniejsze opony... Zastanawiam się czy kupno tego roweru pod dłuższe wyprawy backpackingowe nie było błędem
zuczek222 Opublikowano 27 Lutego 2021 Opublikowano 27 Lutego 2021 Nie mierzyłeś przed kupnem? Z geometrią nic nie zrobisz, danie krótszej korby 5mm, 2,5mm nie załatwi sprawy, zmiana widelca diametralnie zmieni jego prowadzenie, zmiana kół na 27,5 zmniejszy rower. Jak się zle czujesz teraz to po obwieszeniu sakwami lepiej nie będzie.
wintermute Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) To jest tylko i wyłącznie kwesta tego czy ci to osobiście przeszkadza czy nie. Mi to nie robi choc w moim rowerze hacze o przednie koło pomimo że nie mam ani nosków ani błotników. Ale - w czasie jazdy kierownicy nie skręcasz tak mocno po prostu. Jedynie w czasie ciasnego zawracania przy małych prędkościach. Choć z drugiej strony może podczas skręcania tak układam korbę że nigdy mi się to nie zdążyło. W sumie nie wiem.. uzytkuje rower co ma bazę kół 1008 w rozmiarze 56 i jest to oczywista konsekwencją takiego wyboru - cudów nie ma. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez wintermute
Błyskawiczny Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Takie banalne pytanie. Czy rozmiar ramy jest na pewno OK. Moim zdaniem Kross ma lekko zaniżoną rozmiarówkę. Posiadam eskera 6.0 w rozmiarze L. Szosę mam Scotta w rozmiarze 54/M i porównując geometrię ram jest prawie identyczna. W szosie zahaczam butem o przednią oponę ale to norma i trzeba nauczyć się z tym żyć. Natomiast w Krossie nie zahaczam ale z błotnikami już ocieram czubkiem buta.
wintermute Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Błyskawiczny napisał: W szosie zahaczam butem o przednią oponę ale to norma i trzeba nauczyć się z tym żyć. Natomiast w Krossie nie zahaczam ale z błotnikami już ocieram czubkiem buta. ale to nic dziwnego - na szosach za bardzo się nie znam ale zdaje sie iż znaleźć szose w rozmiarze 54 o bazie kół powyżej metra jest sporym problemem (o ile w ogóle sa takie). Z gravelami jest na odwrót - znam tylko jeden model który ma baze ponizej metr dla rozmiaru 54 .
Rekomendowane odpowiedzi