Skocz do zawartości

Podpórka rowerowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno udało mi się mojej kobiecie załatwić rower górski rama 18" koła 29". Mam problem ze zdobyciem pasującej podpórki, gdyż rower ma zacisk hamulcowy tylny wewnątrz oraz trochę dziwną budowę ramy.Rury dolne są dosyć gruba o przekroju prostokątnym. Najdłuższe regulowane ze sklepu rowerowego niestety nie pasują. Może ktoś miał podobny problem albo ktoś coś doradzi co zrobić. Poniżej zdjęcia jak wygląda rama.

DSC_2046.JPG DSC_2047.JPG

Rower własnie trochę nietypowy bo to Skoda produkowany przez BIKE FUN International.W necie nie mogę zaleźć  jakiś akcesoriów tego producenta. Pewnie skończy się z tanim stojakiem. Jeszcze ewentualnie jest 2in1 pedał z podpórka ale nie wiem jak to będzie się sprawowało.  

Rowerem górskim można też podjechać pod sklepik, żeby uzupełnić wodę w bukłaku i wtedy podpórka się przydaje. Góralem można też po mieście jeździć i też się przydaje nóżka. Można w górach pod knajpkę podjechać w celu konsumpcji obiadu i tu też lepiej na nóżce rower oprzeć niż kombinować, żeby goleni nie porysować o ławkę, murek, płot itp. Wreszcie, gdy po jeździe chcemy rower postawić w pokoju/piwnicy/garażu podpórka się przydaje.

Uważam, że montaż nóżki w rowerze powinien być sprawą indywidualną - podobnie jak błotniki. Jeśli ktoś to montuje, to ma taką potrzebę i tyle. Ostatnio często spotykam się z krucjatami na rzecz braku nóżki w rowerze górskim. Czemu to służy?

Andrzej Sawicki

Jeśli rower nie jest do tego jawnie przygotowany, używanie podpórki może doprowadzić do uszkodzenia ramy, dlatego "krucjata".

Jako podpórka funkcjonuje odpowiednio ustawiona korba. Pedał do tyłu i lekko w dół, opieramy na schodku czy krawężniku -- blokuje się na napędzie.

Rower udało mi się zdobyć za free i prócz doboru rozmiaru ramy nie miałem wyboru rodzaju. Nie będzie jeżdżony w ciężkim terenie, gdzie mogła by nóżka przeszkadzać bądź coś uszkodzi,a tylko asfalt, drogi polne ,leśne. Podpórka przyda się własnie w przerwach podczas jazdy, lub jak będzie stać w garażu. Nie zawsze jest krawężnik, żeby podeprzeć rower. Zwłaszcza w polu ;)