Skocz do zawartości

Rockrider e-st500 wymiana napędu - tylko na jaki? M6000/ M8000?

shyduo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

W zeszłym roku kupiłem w dobrej promocji Rockridera e-st500 w Decathlonie. Liczyłem się z tym, że będę musiał doinwestować napęd, gdyż może być słaby.

Obecnie rower ma taki osprzęt:
- Sram NX z przodu - jeden blat (32T)
- Altus M2000 z tyłu (9 biegów) z manetką Altusa
- Kaseta jakiś no-name 9rzędów (11-36)

Obecnie mam dwa problemy:
1) Z tyłu jest Altus który nie radzi sobie z takim rowerem, szczególnie w cięższym terenie.

2) Ponieważ rower jest na jednym blacie z przodu, jego prędkość "maksymalna" to około 30km/h. Potem nie ma jak pedałować. Wspomaganie wprawdzie działa do 25 km/h, ale zdarza mi się jeździć po asfalcie, bez wspomagania i czasami chciałbym wycisnąć większa prędkość.

Pytania:
1) Na co najsensowniej zmienić tego Altusa? Na jakąś starsza Deore/XT na 9 rz.? Może jednak warto dopłacić i wrzucić Deore M6000 wraz z nową kasetą? Może jakaś używka w stylu XT M8000 od razu na 11 rzędów? Oczywiście plus manetka

2) Ponieważ wymiana samej zębatki na większa odpada, gdyż rama jest słabo wyprofilowana, mogę ew. dorzucić drugi blat, który jest dalej od osi roweru i zrobić np. napęd z 2-blatami z przodu i dorzucić przerzutkę. Pytanie czy to gra warta świeczki? 

Może po prostu kupić z OLXa jakiś cały używany napęd typu M8000 2x11 za 600-800zł i go wrzucić do roweru? Wymienię tym samym słabą kasetę, przerzutkę oraz korbę na lepsze?

Na rowerze dobrze mi się jeździ, cenię go sobie za wygodę i fakt bycia tanim e-bike'm. Chciałbym trochę poprawić osprzęt w nim.

IMG_20200509_182718.jpg
Opublikowano

To jest elektryk, czyli powinieneś się nauczyć zmieniać biegi odpuszczając chwilkę pedałowanie - dłuższe życie dla napędu.

Zmienić napęd możesz, ale nie będzie on żywotniejszy ze względu na wspomaganie silnikiem. Ja jestem zdania, że w takich modelach (e) napęd powinien 'być', ale niekoniecznie najlepszy bo taki tak samo się zużyje a wymiana będzie znacznie bardziej kosztowna.

Jeśli przeszkadza Tobie nieprecyzyjne działanie zmieniarki to o tym decydują manetki - im lepsze tym precyzyjniejsze zmiany biegów.

Masz teraz kasetę 9rz 11-36 - jak zmienisz na jakąkolwiek inną to i tak na dole będzie 11T (jest i 10 ale to pomijam ze względu na to co napisałem wyżej) zębatka czyli taka sama - szybciej nie pojedziesz. Tu jedynie zmiana blatu by coś dała ale jak sam napisałeś może nie wejść - zerknąłem sobie na zdjęcia i faktycznie większy blat nie wejdzie.

Najkorzystniej wypadają napędy 10...11rz. Nie musi to być XT, wystarczy Deore. Pamiętaj jednak, że manetka (ta może być z wyższej grupy dopasowana do napędu z tyłu) jest ważniejsza niż tylna zmieniarka.

Nie widzę tam miejsca na przednią przerzutkę a tym samym na korbę 2rz.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za poradę w związku ze zmianą przełożeń, zwrócę na to uwagę.

Problem z Altusem widzę opisałem zbyt pobieżnie. Problem jest taki, że jadąc (nawet bez wspomagania) w terenie bardziej górzystym, przerzutka "przeskakuje" sama między biegami - nie potrafiąc "utrzymać" np. trzecie przełożenie. Dlatego myślałem o innej przerzutce. Chociaż może być to oczywiście tez problem wynikający z manetki. Zwrócę uwagę w takim razie i na to i na to jeśli miałbym zmieniać tył.

Dzięki za info o korbie. Skupię się w takim razie na tyle: przerzutce, manetce i kasecie, ale bez szaleństw.

Edytowane przez shyduo
Opublikowano

A to jeśli tak to zainteresuj się przerzutkami ze sprzęgłem (Shadow+), gdzie takie 'latanie' wózka jest zminimalizowane po załączeniu sprzęgła.

Musiałbyś się zorientować czy na Twoją piastę (bębenek) wejdzie kaseta 10 czy 11rz. . Od tego trzeba zacząć. Potem dobrać kasetę, zmieniarkę i manetki.

Tu masz wątek o przerzutce od SunRace na 9rz. Ale byłbym ostrożny z takimi wynalazkami.

Opublikowano

Skończyło się faktycznie na kasecie 11-42t na 10 przełożeń i przerzutce m6000 (dorwałem w dobrym stanie za stówkę).

Teraz tylko manetka. Chciałbym m780, ale znalezienie takiej na obejmę, a nie w i-spec jest ciężkie 😛

Rozwiązaniem na korbę może być... trochę szerszy support i dzięki temu wrzucę większy blat z przodu i tyle :)