Skocz do zawartości

Trek emonda - czy będzie pasował?

mruk16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam na oku rower szosowy Trek emonda 5 alr z 2016r rozmiar ramy 58cm i tu mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w temacie doboru rozmiaru ramy pod konkretne wymiary. W dużym skrócie moje wymiary: wysokośc 191cm, długość wew. nogi 92cm, waga 94kg, szczegółowo w linku poniżej. 

2qltj4j.jpg

Geometria Treka i rozmiarówka:

vne843.jpg              1z1v7yo.jpg

Dodam, że miałem możliwość pojeżdżenia na weekend Meridą scultura 5000 w rozmiarze L czyli 56cm oraz reacto 7000 e XL 59cm i nie odczułem znaczącej różnicy w rozmiarach ram.

2hsbspj.jpg  fm83lh.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Według rozmiarówki TREKa i mojego doświadczenia, dla Ciebie minimum to 60cm. Przy 58cm w przypadku Twojej długości wew. nogi możesz czasami dotykać butem przedniego koła podczas skręcania. Jeżeli chcesz, aby rower był bardziej zwrotny, weź 60cm. Jeżeli chcesz, aby był bardziej zachowawczy na prostej przy większych prędkościach --> możesz nawet pomyśleć o 62cm. Zawsze będziesz mógł skrócić mostek o 1-2cm.

Jednakże w Twoim przypadku - według mnie oczywiście - sprawdzi się rozmiar 60cm.

Edytowane przez Gość
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Też bym brał na Twoim miejscu rozmiar 60 cm.

Mam TREK-a, mam 171 cm wzrostu i przekrok 81 cm. Wg. rozmiarówki TREK-a powinienem mieć 54 cm. Wg. fitterów też powinienem mieć 54 cm.
Taki więc posiadam, ale:

• mostek mam 90 mm i dłuższego nawet nie zakładam, bo za daleko będzie,
  • kierownicę zmieniałem na taką z krótszym reachem,
  • gdybym miał mostek 80 mm to też będzie mi wygodnie.

Ostatecznie gdybym miał 52 cm, to podejrzewam, że byłoby mniej zachodu w dopasowaniu roweru.

Jak widać tabelki to jedno a życie to drugie.

Nie wyobrażam sobie kupowania roweru szosowego bez przymiarki na żywo, chyba, że miałbym pewność, że rozmiar będzie poprawny :) 

@m4rvell0us Przy wzroście 171 cm i przekroku 81 cm jaką ramę byś doradzał w TREK? Pytam z czystej ciekawości (nie sugeruj się tym co napisałem). :)

Edytowane przez Freud
Opublikowano
2 godziny temu, Freud napisał:

@m4rvell0us Przy wzroście 171 cm i przekroku 81 cm jaką ramę byś doradzał w TREK? Pytam z czystej ciekawości (nie sugeruj się tym co napisałem). :)

Jaki konkretnie model? Ten sam Emonda 5 ALR z 2016?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Freud napisał:

Trek Emonda S4 z 2016 roku. 

Też brałbym 54. Ja wziąłem 56 w przypadku mojego Gianta Contend 1 i od razu zamówiłem krótszy mostek, wiedziałem że tak trzeba będzie zrobić. Wybrałem dla siebie troszkę większy, aby łatwiej się prowadził. Na zwrotności zupełnie mi nie zależało, tym bardziej amatorowi kolarstwa :)

Pamiętaj, że plecy także muszą Ci się przyzwyczaić do pozycji na szosie i na początku mniejszy rozmiar nawet z mostkiem 110 cm może później wydawać się 'za krótki'.

Edytowane przez Gość
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wybrałem ostatecznie Treka Emonda alr5 w rozmiarze 60 cm. Jeździ mi się bardzo dobrze czuję się pewnie na zakrętach przy szybkiej jeździe, jedynie co w najbliższej przyszłości to muszę zmienić sztycę na trochę dłuższą bo ta orginalna jest wysunięta na maksa a chcę aby sztyca chowała się 2-3 cm głębiej. Siodełko na inne i kierownica bo mi nie pasuję jak łapię za dolny chwyt, ponieważ jest za krótki jak na moje dłonie. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej,

a co powiecie o rozmiarze 58 dla osoby o 185cm wzrostu i nodze 88cm? (Emonda ALR5 2019)

Opublikowano
2 minuty temu, dbe napisał:

Hej,

a co powiecie o rozmiarze 58 dla osoby o 185cm wzrostu i nodze 88cm? (Emonda ALR5 2019)

Ja przy takim wzroście (nogi nie mierzyłem) jeżdżę na 56. Podejrzewam, że 58 też by była dobra. Kwestia preferencji, no i oczywiście najlepiej przed zakupem sprawdzić obie opcje.

Opublikowano
Godzinę temu, dbe napisał:

Chodziło mi o 58 albo 60 :)

To moim zdaniem zdecydowanie 58.

Opublikowano (edytowane)

Ja 177 cm (noga nieznana, emonda poprzedni model) i o dziwo rozmiar 56. Wygodniej niż na 54. Najlepiej się przymierzyć.

Edytowane przez Jwradek