Dawid546 Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 Cześć posiadam taki zestaw, chodzi o koło przód. Tył jest ok. Hamulec avid xx 2015/16 Tarcza ashima ai2 160 Klocki EBC spiekane, GALFER PRO G1554T w obu przypadkach dochodzi do myślę że przegrzania - hamulec traci sporo na mocy, ogólnie mówiąc nie ma jej i tak dużo bo by stanąć na kole musi być zimny a często nawet na tym nie daje rady i trzeba pomocy 2 palcem. myślę że przy mojej wadze (+-65kg) takie problemy nie powinny mieć problemów, zwłaszcza że rower waży poniżej 9kg Co musiałbym zrobić by zwiększyć siłę hamowania wymienić tarczę na większą/inny model czy wywalić ten hamulec i założyć inny typu x0 trail? (To opcja wizualnie okej bo 2 inne firmy dają zupełnie inny wygląd kokpitu a jak wyżej wspomniałem tył jest ok i nie widzę sensu zmieniać na mocniejszy)
Accent_Szaj Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 39 minut temu, Dawid546 napisał: x0 trail Wybij sobie SRAM z głowy. Celuj w Shimano M6000 w górę 40 minut temu, Dawid546 napisał: tył jest ok Nawet mechaniczne zatrzymają tylne koło, więc tu nie ma o czym dyskutować 41 minut temu, Dawid546 napisał: rower waży poniżej 9kg To szosa jest? 42 minuty temu, Dawid546 napisał: GALFER PRO G1554T No bez jaj , żeby przegrzać te klocki, to nie wiem co musiałbyś zrobić. 43 minuty temu, Dawid546 napisał: ogólnie mówiąc nie ma jej Raczej musiałeś je czymś zasyfić Przejdź do mojego poradnika i zrób pkt 1 i 2
Dawid546 Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Opublikowano 24 Lutego 2021 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Wybij sobie SRAM z głowy. Celuj w Shimano M6000 w górę Nawet mechaniczne zatrzymają tylne koło, więc tu nie ma o czym dyskutować To szosa jest? No bez jaj , żeby przegrzać te klocki, to nie wiem co musiałbyś zrobić. Raczej musiałeś je czymś zasyfić Przejdź do mojego poradnika i zrób pkt 1 i 2 One nie są zatłuszczone i to jest właśnie ten problem, jest to 29er ht z amorem. Nie chodzi mi o przegrzanie klocków ale hamulca.
Accent_Szaj Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 3 godziny temu, Dawid546 napisał: 29er ht z amorem Full o wadze poniżej 9Kg? Konwa nawet takiego wyniku nie osiągnął Czyli podsumowując, masz bajk lepszy(lżejszy) niż Marek Konwa i takie heble? Kup sobie jakieś Magury 5 lub 7, albo zrób sobie Shigury Klamki od XT i zaciski Magury
Dawid546 Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Opublikowano 24 Lutego 2021 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Full o wadze poniżej 9Kg? Konwa nawet takiego wyniku nie osiągnął Czyli podsumowując, masz bajk lepszy(lżejszy) niż Marek Konwa i takie heble? Kup sobie jakieś Magury 5 lub 7, albo zrób sobie Shigury Klamki od XT i zaciski Magury ht to hard tail czyli sztywniak z amorem z przodu. a magur nie chcę wstawiać ze względów estetycznych bo musiałbym kupić 2 heble co powiększy koszty mimo ograniczonego budżetu +- 300zł pomijając fakt, że klamki u nich to loteria. chodziło mi o podobny choć trochę wyglądem i budową do avid xx hebel.
Accent_Szaj Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 @Dawid546 skup się raczej na sile hamowania i innych zaletach niż wygląd. Jak kupisz Sram, to lepiej już nic nie zmieniaj
Krystiano Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 Takie pytanko mi się tylko nasuwa - po co w rowerze możliwość stania na przednim kole? Chyba że to specjalna wersja do trialu. Normalnie w MTB nie jest pożądana blokada całkowita przedniego koła, gdyż prowadzi to do utraty trakcji. Jednak jeżeli chcesz znacząco podnieść blokowanie koła to po sprawdzeniu specyfikacji widelca (czyli możliwości jakie przewidział producent) kup tarczę 203mm + adapter i będziesz latał przez kierownicę
Accent_Szaj Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 W dniu 25.02.2021 o 15:29, Krystiano napisał: po co w rowerze możliwość stania na przednim kole? Tu nie chodzi o stanie na przednim kole, tylko taki skrót myślowy odnośnie mocy hamowania.
Rekomendowane odpowiedzi