Skocz do zawartości

Szosa do 6000zł - jaki rower na pierwszą szosę ?

totinios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam pierwszej szosy do 6000zł, minimum osprzęt 105 i fajnie jakby miał niską wagę. Zastanawiałem się nad szosą aero w full karbonie, czy jest to dobry pomysł na początek z szosami? 

Opublikowano

Nowa czy używana? Nową nie wiem czy coś dostaniesz w tej cenie. W 2019 r. była dostępna Sensa Giuliaero z karbonową ramą na R8000 za 5999,00 zł, co było niezłą okazją, a dzisiaj raczej zostają tylko używane. W kwestii wagi to zależy co masz na myśli?

Szosa aero będzie raczej w sportowej geometrii, co przy np. max skróconej rurze sterowej będzie moim zdaniem lekkim problemem, jeżeli nigdy nie jeździłeś na tego typu rowerze. Oczywiście to kwestia rozciągnięcia i na początku zawsze będzie bolec... ale na jednym mniej a na drugim bardziej. 

Osobiście poszedłbym w pierwszej kolejności w geo endurance i wymienił koła na karbonowe, żeby prezentował się bardziej sportowo. Może uda się znaleźć coś pokroju Cannondale Synapse (czy na znajdziesz coś na tarczach tego nie wiem, nie śledzę za bardzo rynku używanych).

Opublikowano

Jeżeli nówka i pasowałby aluminiak na 105 to polecam Orbea Avant H30. Mam i jestem zadowolony. Niby "Endurance" ale leci bardzo szybko ze względu na swoją geometrię i łatwość "domknięcia" pozycji dzięki niej. Ponadto jest bardzo wygodny. Poza grupę 105 wychodzi korba (zastosowano FSA Omega Megaexo) i koła (Wh-rs 100 czyli jakby Tiagra). Korbę i tak wymieniłem na 105 R7000 na Inpeak z pomiarem mocy i większymi zębatkami. Ogólnie polecam, a jakbym miał opisać ten rower jednym słowem to: AEROendurance.

Pozdrower

Opublikowano
W dniu 23.02.2021 o 17:58, Foxcon napisał:

Nowa czy używana? Nową nie wiem czy coś dostaniesz w tej cenie. W 2019 r. była dostępna Sensa Giuliaero z karbonową ramą na R8000 za 5999,00 zł, co było niezłą okazją, a dzisiaj raczej zostają tylko używane. W kwestii wagi to zależy co masz na myśli?

Szosa aero będzie raczej w sportowej geometrii, co przy np. max skróconej rurze sterowej będzie moim zdaniem lekkim problemem, jeżeli nigdy nie jeździłeś na tego typu rowerze. Oczywiście to kwestia rozciągnięcia i na początku zawsze będzie bolec... ale na jednym mniej a na drugim bardziej. 

Osobiście poszedłbym w pierwszej kolejności w geo endurance i wymienił koła na karbonowe, żeby prezentował się bardziej sportowo. Może uda się znaleźć coś pokroju Cannondale Synapse (czy na znajdziesz coś na tarczach tego nie wiem, nie śledzę za bardzo rynku używanych).

nowa, chińska-polska sava ze 105 i full carbonie (na forum zagranicznych sobie chwalą carbon jak za taką cenę), ewentualnie jakaś szosa może być geo enudrance na szczękach, fajnie jakby ważyła blisko 7kg, osprzęt minimum 105. Nie zamierzam się ścigać, jeżdze sam na płaskim terenie, rower chcę typowo pod cardio/interwały (krotkie dystanse 50-60km, max 100-120). Problem ze znanymi markami jest taka, że pare msc temu taka Rose Pro SL kosztowała 950 zł taniej, albo van rysele też 500zł taniej, tribany etc. Dodatkowo na takiego rose trzeba czekać 24 tygodni, więc zastanawiam się właśnie nad chinolem, który nie zmienił ceny (5800zł), ale nie wiem czy jest dobry dla początkującej osoby. Moje wymiary: 21 lat, 186cm, 80kg, 87 przekrok