Skocz do zawartości

Skrzypiący punkt przy sterach

LukasFR22

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka szjabjaki mam problem od 2 dni. W pobliżu sterów zaczęło mi trzeszczeć przy dociskaniu przodu opierając się na kierownicy. Nasmarowałem już 3 razy wszystko od nowa i nic. Sprawdziłem czy pęknięcia występują na szczęście nic nie ma. Starłem lekko anodę z punktu gdzie mostek styka się z kierownicą też nie dało rezultatu. Śrubki od nowa nasmarowałem też nic. Gwiazdkę wymieniłem na nową też nic. Wymieniłem nowy kapsel też nic.. Zmieniałem podkładki na inne też nic to nie zmienia... gdy dociskam rower łapiąc za ramę i mostek nie trzeszczy tak bardzo, lecz gdy dociskam do ściany zaczyna lekko lecz podczas dociskaniu łapiąc za kierownice najbardziej trzeszczy.

Ktoś miał podobny problem ?

Rama karbonowa na sterach  A-head

A jakiego rodzaju masz stery wianek czy łożyska maszynowe? Ja ostatnio miałem to samo po 70km w trasie wydobywaly się dziwne dźwięki skszypienie w okolicy sterów mostek ok kierownica ok okazało się że jak poluzowalem mostek odkrecilem kapsel wyczyscilem i odkrecilem z mocniejsza siła było słychać delikatny strzał i wszystko ustalo

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

JUż podobny przypadek ktoś na forum przerabiał. Poluzuj śruby mostka zarówno przy rurze sterowej jak i mocowania kierownicy i przykręć ponownie z jednakową siłą. Czasem dziejesię tak, gdy śruby mostka dokręcone sa z nierówną siłą. Wcześniej przesmaruj powierzchnie styku mostka z rurą sterową i kierownicą.