Skocz do zawartości

Opony - dużo asfaltu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka informacji o mnie : Przez kilka lat jeździłem na oponach które miałem od nowości w rowerze tj. Schwalbe rocket ron 27.5 x 2.25.

80% asfalt / 20%  żwir , teren lasy. W sezonie wiosna-lato robię 1000 - 1500km ogólnie czyli raczej nie dużo. 

Z opon byłem zadowolony ale nie mam porównania z innymi oponami.

Założenie było takie aby kupić inne opony (trochę lepsze) - Ważne jest to aby bardzo szybko się nie zużyły ( w tym roku bede starał sie aby proporcje wyglądaly bliżej 50% asfalt/ 50% żwir las).

Pierwsza myśl to to Racing Ralph + Racing Ray. Po przejrzeniu internetów nasunął się wniosek, że RaRa to opona typowo w teren a nie na asfalt, druga sprawa bardzo szybkie zużycie jeżdząc po betonie.

Druga myśl to: Rocket Ron Evolution przód i tył. Jeśli tylna opona zużywała by się dużo szybciej mógłbym zamienić przód i tył.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano
5 godzin temu, Kamil90 napisał:

Witam,

Kilka informacji o mnie : Przez kilka lat jeździłem na oponach które miałem od nowości w rowerze tj. Schwalbe rocket ron 27.5 x 2.25.

80% asfalt / 20%  żwir , teren lasy. W sezonie wiosna-lato robię 1000 - 1500km ogólnie czyli raczej nie dużo. 

Z opon byłem zadowolony ale nie mam porównania z innymi oponami.

Założenie było takie aby kupić inne opony (trochę lepsze) - Ważne jest to aby bardzo szybko się nie zużyły ( w tym roku bede starał sie aby proporcje wyglądaly bliżej 50% asfalt/ 50% żwir las).

Pierwsza myśl to to Racing Ralph + Racing Ray. Po przejrzeniu internetów nasunął się wniosek, że RaRa to opona typowo w teren a nie na asfalt, druga sprawa bardzo szybkie zużycie jeżdząc po betonie.

Druga myśl to: Rocket Ron Evolution przód i tył. Jeśli tylna opona zużywała by się dużo szybciej mógłbym zamienić przód i tył.

Co o tym sądzicie?

Jak jezdzisz  80% po asfalcie kup sobie  coś takiego jak double fighter ll. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja mam podobnie 50 na 50. Kupilem vittoria saguaro. I jestem zadowolony

Opublikowano

Dzięki Panowie za pomoc. Trochę nakierowaliście mnie i dalej wgryzę się jeszcze w temat i coś dobiorę.

Opublikowano

Wszystko trochę zależy co masz w tym lesie. U mnie np są KILOMETRY piaskownic - więc chociażbym chciał coś szybkiego to żeby się nie zabijać technicznie, musiałem pójść na kompromis i wstawić 2,0 cala. Jakbym miał same ubite gruntówki, to spokojnie został przy 1,75''. 2'25'' na asfalt to zdecydowanie przesada - kotfica.

Szkoda, że masz 27,5 - przy 28 masz gumy, które mi się bardzo podobają conciaki Speed Ride ale od elmapeto też będą fajne.

Opublikowano (edytowane)

Cst b-fast 27,5x1,95  lekkie , szybkie i w terenie też sobie nieźle radzą  , drożej to schwalbe thunder burt , i wariacje gravelowe 650bx47

Edytowane przez polmaj
Opublikowano

Polecam continental double fighter II, zrobiłem już na nich prawie 1900km. jak mocno dobijesz powietrza to idzie spoko. Poza tym jest dość ciężka ale przynajmniej przez to pancerna w opór.