Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak kolega wyzej napisał. W momencie pojawienia sie serii rox 7/11 data center mozna bylo uruchomic bez kodu ze zdrapki kilkanaście razy. Przy każdym kolejnym uruchomieniu program odliczał i pytał o kod. Bodajze od wersji 5.2.8 podczas instalacji nie jest potrzebny kod ze zdrapki. 

Z tego co pamietam byly rozne zdrapki, 50% i 100% :)

Opublikowano (edytowane)

@Eldo

A z tym interwałem wpisu chodzi o to z jaką częstotliwością licznik będzie przeliczał średnie itp?

Edytowane przez Mwawe
Opublikowano

Raczej tak, mam ustawione od poczatku 1sec i nie próbowałem innego ustawienia. Pewnie przy takim czasie szybciej pamięci ubywa bo wiekszy przemiał danych. Tak to rozumiem :)

Opublikowano

A mam jeszcze pytanie jak ustawić powiadomienia o połączeniach i smsach żeby wyświetlały się na liczniku?

Używam Androida 6.0.1

Próbowałem przed jazdą połączyć tel z licznikiem, ale mimo to cisza a gdzieś we wcześniejszych postach śmignął temat takiego połączenia.

Opublikowano

Na początku chciałem się przywitać.

Takie mam pytanie. Zakupiłem sobie Rox 11 w wersji basic gdyż dysponuję czujnikami ant+/bluetooth. Zastanawiam się czy ROX zobaczy czujniki z Sigmy 16.12 w drugim rowerze? 

W instrukcji nie znalazłem czy będzie licznik w stanie współpracować z dwoma zestawami czujników. Pytam bo sam nie mogę sprawdzić bo licznik najwcześniej w piątek dostanę.

Opublikowano

tak, przewinęło się, że u Eldo na androidzie działa połączenie blutkowe z sigma link ale nie działają powiadomienia, a u mnie na ajfonie jest na owdrót ;)

@dangero 

jeśli masz czujki ant+ to nowy rox je wykryje, ale jeden czujnik działa naraz z jednym licznikiem (chyba kto pierwszy sie do niego podłączy ten działa)

jednocześnie jeden czujnik może wysyłać jednocześnie po ant i blutku do dwóch różnych urządzeń (przynajmniej mój budżetowy z dekatlona tak działa)

Opublikowano

Mnie najbardziej chodzi o to czy rox wykryje czujki starej sigmy. Chciałbym na obu rowerach latać na tym samym liczniku. W szosie mam combo kadencji i predkości, a w MTB osobne z zestawu z 16.12. 

Opublikowano

@dangero odpowiedziałem i powtórzę: "jeśli masz czujki ant+ to nowy rox je wykryje"

nie wiem jakie masz w 16.12 ale jako użytkownik z pewnością wiesz czy masz ant+ czy nie ;)

Opublikowano
4 minuty temu, sherkhaan napisał:

nie wiem jakie masz w 16.12

Tam jest jakieś Sigmowskie kodowane STS, na pewno nie Ant+

Opublikowano

Czyli najlepiej kupić 2 komplet prędkość + kadencja... a już zacząłem się łudzić ;)

Opublikowano

Rox 7/11 przyjmie wszystko po ant+ wczesniejsze czujniki sts nie beda kompatybilne. 

Powiadomienia na ios smigaja az miło (dawalem screen-y wcześniej) pod androidem niestety ale kuleje ten temat póki co. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.06.2017 o 19:24, Eldo napisał:

Why? 

Bo lepsze jest wrogiem dobrego :)

Sigma jest bardzo ok, ale miałem przez 2 dni Garmina 520 i jakoś bardziej mi leży (tak, wiem o różnicy w cenie). Choć Sigma Data Center zdecydowanie jest sympatyczniejszy niż Garmin Connect :)

Edytowane przez zaq
Opublikowano

pojechałem dzisiaj w góry i wysokość npm licznik przyjmuje taką ak moje miejsce zamieszkania, Czy nie powinien sam automatycznie zmienić tej wysokości? Ewentualnie gdzie i jak ustawić aby robił to automatycznie? ROX 7

Opublikowano

@pitmax bodajże trzymasz prawy dolny klawisz żeby wejść do menu i tam będzie opcja ustawienia przez gps/barometr/itp - po ustawieniu pamięta ustawienie tak długo aż nie zmienisz np po powrocie do domu

Opublikowano
23 godziny temu, dangero napisał:

Na początku chciałem się przywitać.

Takie mam pytanie. Zakupiłem sobie Rox 11 w wersji basic gdyż dysponuję czujnikami ant+/bluetooth. Zastanawiam się czy ROX zobaczy czujniki z Sigmy 16.12 w drugim rowerze? 

W instrukcji nie znalazłem czy będzie licznik w stanie współpracować z dwoma zestawami czujników. Pytam bo sam nie mogę sprawdzić bo licznik najwcześniej w piątek dostanę.

R11 nie zobaczy czujników z BC16,12, bo to nie ten rodzaj kodowania sygnału, BC to STS, a R11 -  ant+ i bl.

Opublikowano

Naprawdę nikt nie ma problemów z zapisem po treningu? Ostatnio się obchodziłem jak z jajkiem z tą sigmą, po zakończeniu jazdy dawałem mu "odsapnąć" przeglądając te statystyki, bo pomyślałem, że tu procesor jest kibel i za długo myśli, więc go lepiej nie gasić od razu, myślałem że rozwiązałem problem...

Nie zapisał znowu złom! Masakra jakaś nie mógł nie zapisać wczoraj? Dziś takie fajne traski robiłem, tyle kilometrów, przygody, heh... Zły jestem bardzo, trzeba się tego pozbyć chyba, fajny podczas używania, ale żeby się stresować po zakończonej jeździe i kliknięciu "dyskietki" - czy dziś zapiszesz czy nie sigmo? 

NIE POLECAM TEGO LICZNIKA JAK CHCECIE GO UŻYWAĆ JAKO LOGERA DO STARAVY! 

Opublikowano (edytowane)

Zrob restart (ustawienia fabryczne) jak nie pomoze odeslij na gwarancję. Po restarcie stracisz wszystkie ustawienia wiec zapisz co tam uwazasz wcześniej.

Mam aktualnie 135 aktywnosci zapisanych przez roxa bez najmniejszego problemu. Jedyny problem na chwilę obecną to kiepska komunikacja z androidem ale myślę ze to sie kiedys poprawi i bedzie tak dobrze jak pod ios :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Zrobiłem mu format c:/ zobaczymy... Jeszcze jeden "niezapis" i olx go czeka. Może te paskudne MIO są mniej problematyczne?

Opublikowano (edytowane)

Ten licznik nie jest problematyczny tylko byc moze trafił sie wyjatek. Jeżeli nie pomoze restart mozna zareklamowac u producenta przeciez od wypuszczenia na rynek serii 7/11nie mina nawet rok czasu. 

Mio Cyclo jest podobny do rox 7/11 pod kątem funkcji podobnie jak Garmin Edge. Nie mialem ich w rekach ale mialem na uwadze podczas wyboru przy zakupie licznika. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
20 godzin temu, sherkhaan napisał:

@pitmax bodajże trzymasz prawy dolny klawisz żeby wejść do menu i tam będzie opcja ustawienia przez gps/barometr/itp - po ustawieniu pamięta ustawienie tak długo aż nie zmienisz np po powrocie do domu

nie mogę tego rozgryźć, wchodzę w menu, ustawienia wysokości, próbuje trzymać plus i nic się nie dzieje. Dzisiaj wysokość startowa z domu ustawiło mi 50 mnpm, parę dni wcześniej było to 90 mnpm. Różnica to pogoda dzisiaj padało i być może barometr zglupiał. wolałbym aby wysokość działała w miarę dobrze

Opublikowano
49 minut temu, pitmax napisał:

nie mogę tego rozgryźć, wchodzę w menu, ustawienia wysokości, próbuje trzymać plus i nic się nie dzieje. Dzisiaj wysokość startowa z domu ustawiło mi 50 mnpm, parę dni wcześniej było to 90 mnpm. Różnica to pogoda dzisiaj padało i być może barometr zglupiał. wolałbym aby wysokość działała w miarę dobrze

Włączasz urządzenie.

Wchodzisz w trening i wybierasz z trzech trybów jaki masz do wyboru.

Jak widzisz jeden z ekranow roboczych wciskasz plus i trzymasz.

Wyskakuje ci menu i pod pierwsza pozycja masz wysokość. Wybierasz jaka cie interesuje. Jeśli wybierasz "kalibracja gps" to musisz być w zasięgu satelit. Wybierasz kalibracja gps i wyskakuje okienko nowa wysokość...  I masz już ustawiona nową wysokość startową. 

• Pomógł 2
Opublikowano (edytowane)

Jak kolega wyzej napisał tak trzeba zrobic. Mozna tez ustawic sobie 3 rozne wysokosci startowe wcześniej np w Data Center i wybrac je sobie odpowiednio do treningu przed rozpoczęciem (nie trzeba satelit). 

Np smigamy czesto z pod domu ktory znajduje sie 250m npm ustawiamy 250 dla pozycji 1. Jezdzimy czesto z innego miejsca w gorach np 500m npm wpisujemy 500 dla pozycji 2. Jestesmy blizej morza gdzie czesto smigamy ustawiamy sobie np 50m npm dla pozycji 3. Za kazdym razem gdy zmieniamy pozycje startowa wchodzimy j/w kolega napisał w trening przytrzymujac 3sek przycisk + pojawia si skrocone menu gdzie mamy wysokisc i tam wybieramy jedna z 3 podanych wpisow. Jezeli jezdzimy np z pod domu kilka razy pod rzad nie musimy wchodzic w menu i ustawiac wysokości, z automatu jest podana ostatnio uzywana. 

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1
Opublikowano

Czy w Sigmie Rox 7/11 można jakoś ustawić, żeby podczas postoju nie liczyło prędkości 0km/h? Szukam i nie mogę znaleźć. Średnia wtedy jest mniejsza!! ^^

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lukeuszlfc napisał:

Czy w Sigmie Rox 7/11 można jakoś ustawić, żeby podczas postoju nie liczyło prędkości 0km/h? Szukam i nie mogę znaleźć. Średnia wtedy jest mniejsza!! ^^

Włączasz autopauzę. Jeżeli prędkość spadnie poniżej 2.2 km/h to licznik zatrzymuje zapisy.

Edytowane przez Mwawe
Opublikowano

Nie mogę znaleźć tej informacji. Licznik z czego bierze prędkość ? Z czujnika czy z GPS ?