Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zdarzyło mi się raz, ale wtedy nie zatrzymałem się żeby na spokojnie odklikać przyciskami plus sąsiad mnie zagadał więc jest spora szansa że coś pochrzaniłem - od tej pory zawsze staję i upewniam się, że dobre przyciski wciskam - nie zdarzyło mi się to więcej

Opublikowano

Ani raz nie zdazylo sie ze licznik nie zapisal aktywnosci. Kilka razy licznik wylaczyl sie na autopauzie po wlaczeniu i kontynuacji normalnie zapis jak bym jechal non stop. Moze za duzo w pamięci ma?  Dziwne to z deka O.o

Opublikowano

A ja mam pytanie odnośnie zapisywania trasy.

Czy jest opcja żeby zapisywać przejechaną trasę ? a nie tylko jechać po wcześniej wgranej i utworzonej?

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano

Jadac bez nawigacji automatycznie zapisywany jest slad :)

Opublikowano
2 godziny temu, Mwawe napisał:

A ja mam pytanie odnośnie zapisywania trasy.

Czy jest opcja żeby zapisywać przejechaną trasę ? a nie tylko jechać po wcześniej wgranej i utworzonej?

Pozdrawiam

Michał

uszczegóławiając to co pisze Eldo :)
w kazdej chwili możesz z poziomu licznika wczytać dowolną trasę jaką przejechałeś - minus jest taki, że mają tylko nazwy jako ilość kilometrów i data
jednak po zgraniu aktywności do DC masz możliwość wybrać z menu (będąc w statystykach aktywności, i chyba trzeba też włączyć podgląd mapy) opcję "Zapisz trasę jako", tak żebyś mógł edytować czy tam nazwać po swojemu

Opublikowano
9 godzin temu, Eldo napisał:

Jadac bez nawigacji automatycznie zapisywany jest slad :)

Ze wszystkimi statystykami prędkości, czasu itp.

Druga rzecz która mnie interesuje to wykres wysokościowy. Czy on pokazuje terem i podjazdy na przede mną?

Opublikowano (edytowane)

Tak, jak masz wszytana trase i jedziesz po niej wchodzac w aktywne okno z wykresem masz pokazane co Cie czeka i gdzie sie aktualnie z najdujesz. 

1aa0b9ad75edd841gen.jpg

To czy jedziesz z nawigacji czy bez nie ma znaczenia w temacie zapisanych danych. Podczas np eksportu pliku gpx z aktywnosci masz wszystkie dane zapisane. :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Super. Właśnie o takie coś mi chodzi.

A czy ktoś próbował sparować ten licznik z nadajnikiem piersiowym Polara H7?

Opublikowano

Eldo - fajny bajer, nawet nie wiedziałem że tak to działa bo jeżdżę po płaskiej jak nie wiem co Holandii :)

Mwawe - jeśli nadajnik działa po ant+ to powinno działać

Opublikowano
4 minuty temu, sherkhaan napisał:

Mwawe - jeśli nadajnik działa po ant+ to powinno działać

Właśnie nic nie.pisze o ANT+.

Na pewno działa pod Bluetoothem. 

Opublikowano

no to nie będzie działać. Blutek jest tylko do komunikacji z telefonem

connectivity.jpg

Opublikowano

W temacie wykresu jak wyzej na foto dodam jeszcze ze jak sie zjedzie z trasy (licznik uzna ze nie ma nas na trasie) wykres znika :) Ale bajer jest ciekawy, jak jade trase gorzysta czesto korzystam z wykresu. 

Komunikacja z pulsometrem tylko przez ant+ próbowałem roznych wynalazkow przez bluetooth bez skutku. Dla tego tez nabylem Mio Fuse oraz R1 (wystepuja tez z samym bluetooth lub z 2in1). Ogólnie bluetooth w rox-ie wg mnie troche kuleje (albo sigma link) jak by mialo trzymac komunikacje z pulsometrem tak jak z androidem to chwała Bogu za to ze jest ant+ 9_9

Opublikowano

Ja w swoim ROX 11 który mam od 4 dni zauważyłem, że jak nawiguje po trasie to przy mocnych zakrętach typu 90 stopni i więcej na chwile mapka ze śladem na wyświetlaczu się gubi. Za jakieś 2-3 sekundy wraca i pokazuje ok. Tak jakby się zdziwiła, że skręciłem i 2 sekundy zajmowało jej obrócenie trasy :) Poza tym świetny licznik. Długo zastanawiałem się nad wyborem i to forum mi trochę pomogło :).

Mam też pytanie. O co chodzi z tym startem wysokości? Czy to ustawiam raz, czy ciągle trzeba zmieniać? Jak głównie startuje z okolic domu to mam podać tą wysokość? Jak wyjade sobie na Gubałówkę i z stamtąd ruszam to mam to przestawić przed uruchomieniem treningu? Bo nie bardzo to rozumiem, a w instrukcji nie jest to wyjaśnione.

Opublikowano

Tak, ustawiasz wyskosc w tedy jak jest ona inna od poprzednio używanej. 

Opublikowano

Licznik ma kilka opcji wyskosci startowej. Mozna wklepac recznie 3 wartosci znajac je wcześniej, mozna wybrac opcje przeliczenia z gps (przy wyborze jest podana dokladnosc w metrach) oraz z czujnika barometrycznego. Sporo tego jak na ten parametr ale to akurat zaleta :) 

Opublikowano

Sprzęcik zamówiony, czekamy na dostawę.

Dzięki i Pozdrawiam

Opublikowano
18 minut temu, Mwawe napisał:

Sprzęcik zamówiony, czekamy na dostawę.

Dzięki i Pozdrawiam

Czekam ma pierwsze wrazenia no i relacje po przejechaniu pierwszych km :)

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów, tak się zaczytałem, że się zarejestrowałem :-)

Mam pytanie odnośnie R11, jak wygląda sprawa używania tego licznika na dwóch rowerach? Planuję zakup wersji z czujnikami i pytanie czy żeby używać go na dwóch rowerach muszę kupić drugi czujnik R2 DUO pomiaru kadencji i prędkości czy wystarczy jeden i trzeba go przekładać? czy licznik rozpoznaje dwa rowery?

Jeszcze jedno, czy można ustawić taki widok ekranu głównego żeby bez zmiany widoku dostępne były: tętno, kadencja, wznios lub spadek podjazdu/zjazdu w %, prędkość i przejechany dystans lub godzinę?

pozdrawiam

Edytowane przez RadeKK
Opublikowano (edytowane)

Cześć Wam,

chciałbym prosić Was o pomoc w sprawdzeniu, czy potencjalny bug oprogramowania, jaki odkryłem, nie dotyczy tylko mojego egzemplarza Rox 11.0 (firmware F-0GB-2Q-1705081, F-BLE-31-1704111). Problem polega na tym, że gdy zarejestruję aktywność w trybie treningu (Workout – ten z ikoną hantla) z użyciem stworzonego przez siebie treningu, nie mogę zaimportować aktywności do Data Center (połączenie jest zrywane, gdy pasek postępu jest prawie na końcu, i cały czas jest wyświetlana informacja, że mam 1 nową aktywność). Na potrzeby testów stworzyłem krótszą wersję treningu (trwa 2:10), wrzuciłem ją tutaj:

https://www.dropbox.com/s/1vsnclq25und5c4/2017_06_04__12_01_Intervals short test.spf?dl=0

Jeśli ktoś z Was ma czas i ochotę to sprawdzić, może zaimportować mój trening do swojego urządzenia, uruchomić go, poczekać na zakończenie i spróbować zaimportować tę aktywność przez Data Center (5.2.8). Nie trzeba zakładać pasa HR ani nawet wychodzić z domu – wystarczy położyć licznik w miejscu, gdzie ma zasięg GPS (ale wcześniej trzeba wyłączyć autopauzę). Krótsze (w sensie liczby faz) treningi importują mi się bez problemów, więc nie wiem w czym rzecz. Napisałem już do Sigmy, ale pani z niemieckiego supportu chyba nie zrozumiała problemu (kazała mi odesłać urządzenie do nich), a USA jeszcze nie odpisało. Będę wdzięczny za pomoc.

Marcin

Edytowane przez haemel
Dodanie łącza do pliku z treningiem
Opublikowano

Sprawdze jutro jak bede kolo licznika. Dam cynka po południu :)

Opublikowano

Witam ponownie, czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie dotyczące używania rox 11 na drugim rowerze i tego co można ustawić na ekranie głównym?

pozdrwiam

Opublikowano (edytowane)

Przeciez jest film na 1 stronie strikte o edycji aktywnych ekranów. Jest tam pokazane co, ile i jak ustawic. :) 

Z dwoma rowerami nie mialem przyjemność sprawdzic roxa. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

co do dwóch rowerów to jak najbardziej się da - w końcu przy starcie treningu wybierasz "rodzaj sportu", przez to później w DataCenter masz to podzielone.

Niemniej nie udało mi się póki co dojść jak zrobić automatyczne poprawne eksportowanie do stravy - tam zawsze zapisuje mi pod domyślnym rowerem