Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opcja monotonna :

W data Center projektuje, wysylam w chmure a z chmury do Sigma Link automatycznie gdy fon jest w zasięgu wifi. Z tamtad przez bluetooth do roxa :)

Opcja szybka :

Projektuje w DC i przez usb laduje do roxa :)

Przy okazji laduje licznik bo z reguły po trasie powyżej 100km bateria jest w okolicy 50%. 

Bluetooth u mnie od poczatku dziala "tak sobie" nie wiem moze to tez zasluga Xperia, dla tego tez pulsometr mam po ant+ 

Opublikowano

To lipa straszna z tym.

Nawet tu, czy na innym forum ktoś pisał, że projektuje sobie trasę w locus i wgrywa na sigmę, dzięki czemu pozbył się telefonu z kierownicy?

Mam nadzieje, że dodadzą funkcje importu w sigma link tak jak jest to na PC, w trasie bardzo by się to przydało.

Licznik ogólnie bardzo dobry, ale są braki, np wykres pulsu i słupki pulsu nie istnieją. Co oni tam robią w tej sigmie, licznik ma już pół roku od premiery? Programistów zwolnili? 

Opublikowano
16 minut temu, Bartek napisał:

Licznik ogólnie bardzo dobry, ale są braki, np wykres pulsu i słupki pulsu nie istnieją. Co oni tam robią w tej sigmie, licznik ma już pół roku od premiery? Programistów zwolnili? 

co masz na myśli? u mnie zarówno wykres pulsu w czasie jak i słupki pokazujące czas w poszczególnych strefach działają

Opublikowano (edytowane)

Jednym z podstawowych celów jakie sobie założyłem przed zakupem licznika GPS było pozbycie się telefonu z kierownicy. Pisałem o tym z tego co pamietam :) Trase projektuje w Data Center, wczesniej robiłem to w BaseCamp Garmina a plik gpx wysyłałem do LOCUS-a.

I rzeczywiście Rox zastępuje mi telefon dzielnie. A jak kiedyś uda się w Sigmie ogarnąć temat powiadomień pod Androidem (pod iOS działają wyśmienicie) będe w 100% zadowolony z zakupu no chyba że w miedzy czasie przesiądę się na iphone no to inna bajka :D Tak czy siak jak narazie nie moge złego słowa na temat Sigmy powiedzieć, to stosunkowo nowy produkt i z czasem mysle ze aktualizacjami będą likwidowane niedociągnięcia. Jak narazie były 2x i w sumie z tego co zaobserwowałem poprawiła się komunikacja pomiedzy ROX-em a Sigma Link (perfekcyjnie nie jest ale lepiej) i w sumie tyle. Aktualnie jestem na etapie testu opsaki MIO Fuse z licznikiem i Endomondo po ANT+ i w porównaniu do opaski Sigma R1 jak narazie jest remis. Testy w terenie trwają B| Być morze napiszę recenzje w tym temacie bo jest to fajna alternatywa dla opaski na klacie która trzeba przyznać nie jest szczytem wygody podczas długiej trasy szczególnie jak się nagrywa filmy z szelek i itp itd :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Eldo, a jak działa Ci zgrywanie aktywnosci czy ogólnie komunikacja między apką sigma link a licznikiem? bo z tego co piszesz nie masz problemów, więc wychodzi, że sigma każdemu dała po trochu przyjemności :D - na ios działają powiadomienia, ale zdechła mi komunikacja z linkiem (chyba po aktualizacji), na andku widzę na odwrót ;) 

Opublikowano (edytowane)

Wiesz ze nie ma problemów to nie można tak napisać ^_^ problemy są ale mniejsze niż na początku (po zakupie). Licznik łączy się z Sigma Link bez wiekszych problemów raz szybciej raz wolniej ale się łączy, od czasu do czasu być może spowodowane jest to "wagą pliku/danych" lubi stanąć w miejscu pasek postępu i po jakimś czasie komunikat że połączenie zostało przerwane. Wiadomo raz się jedzie z pulsometrem 120km a raz 20km bez pulsometru z dzieckiem w foteliku i na pewno przesył aktywności w takim przypadku jest mniejszy lub wiekszy. Ogólnie działa to jakoś i chwała ludziom w Sigmie za to że jest chmura która smiga w DC i SL bez najmniejszych problemów bo szczerze do poki powiadomienia pod Androidem nie działają używam głównie Data Center a Sigma Link tylko do ładowania tras z chmury do licznika, traktuję tą aplikacje jako przekaźnik  B|

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Wczoraj bawiłem się z godzinę ze stravą i roxem 7. Ściągnąłem apkę stavy na telefon, zalogowałem się, poszukałem segmenty z okolicy gdzie jeżdżę i wszystkie pododawałem do ulubionych (zgodnie z zaleceniami instrukcji, bo niby tylko ulubione segmenty będą pokazywane LIVE). Następnie w sigma data center zalogowałem się do stavy. Byłem przekonany, że to wystarczy, szukałem instrukcji w internecie na stronie stravy i w instrukcji Roxa i właściwie zrobiłem wszystko jak należy. Dzisiaj idąc na przejażdżę udałem się w kierunku segmentów. Nic mi nie wyskoczyło.

Pierwsza moja myśl była taka, że segmenty live działają tylko i wyłącznie jak się jedzie po ustalonej wcześniej trasie, którą się wgrało. Nie pokazuje segmentów jak się po prostu jedzie z podstawowymi pomiarami, bez śledzenia mapki na bieżąco. Jeżeli się mylę to poproszę o poradę jak to zrobić :)

https://support.strava.com/hc/en-us/articles/224435808-Strava-Live-Segments-on-Sigma-ROX

"Your starred segments will show up automatically in the Strava Live Segments folder on your ROX after you connect your accounts (limited to 100 segments). " niestety na liczniku w menu Strava mam tylko do wyboru ON/OFF Live Segments. Segmenty, które dodałem do ulubionych nie pokazują się.

Opublikowano (edytowane)

Chyba bede musiał się kiedyś zagłębić bardziej w temacie Stravy bo sporo tutaj pytań w tej dziedzinie sie pojawia. Używam Endomondo bo tam mam wszytskich znajomych ale Strav-e można w sumie potraktować jako etap szkolenia :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Co do enodmondo - jest bardziej przejrzyste niż strava, ale strava ma segmenty - a to takie wirtualne ściganie się :) W ogóle da się zgrać masowo treningi do pliku i potem wrzucić na endomondo, czy muszę każdą przejażdżkę importować do pliku pojedynczo?

Opublikowano

Ja wgrywam eksportowany plik z Data Center pojedynczo. Nie ma z tym specjalnie duzo roboty :) Warto dodać jak juz jesteśmy przy Endomondo że porównywałem zapis trasy równocześnie z telefonu i licznika wgrywając eksportowany plik aktywności i różnica na korzyść Sigmy jest spora. Raz że sygnał GPS Sigma 3ma lepiej od smartfona (w moim przypadku Xperia Z3 C) co jest odwzorowane zapisanym sladem trasy, dwa wykres z pulsometru  jest zdecydowanie lepszej jakości ten z Sigmy a trzy inne dane zebrane podczas jazdy tj. prędkosc maksymalna jest wiarygodniejsza z Rox-a ponieważ licznik z moich obserwacji reaguje dużo szybciej na zmianę prędkości niż pomiar w Endomondo. Nie wiem czy to jest wina aplikacji czy telefonu czy czegoś innego, v-max mam 60km/h bo tyle mam na liczniku w najszybszym momencie a na Endomondo zanim dowlecze się do 60 to ja zdążę wyhamować do 55. Mogł bym się doczepić jeszcze do kalorii ale to akurat jest temat rzeka i chyba nie ma co się zagłębiać w algorytmy itp B|

Opublikowano
2 godziny temu, lukeuszlfc napisał:

Wczoraj bawiłem się z godzinę ze stravą i roxem 7. Ściągnąłem apkę stavy na telefon, zalogowałem się, poszukałem segmenty z okolicy gdzie jeżdżę i wszystkie pododawałem do ulubionych (zgodnie z zaleceniami instrukcji, bo niby tylko ulubione segmenty będą pokazywane LIVE). Następnie w sigma data center zalogowałem się do stavy. Byłem przekonany, że to wystarczy, szukałem instrukcji w internecie na stronie stravy i w instrukcji Roxa i właściwie zrobiłem wszystko jak należy. Dzisiaj idąc na przejażdżę udałem się w kierunku segmentów. Nic mi nie wyskoczyło.

Pierwsza moja myśl była taka, że segmenty live działają tylko i wyłącznie jak się jedzie po ustalonej wcześniej trasie, którą się wgrało. Nie pokazuje segmentów jak się po prostu jedzie z podstawowymi pomiarami, bez śledzenia mapki na bieżąco. Jeżeli się mylę to poproszę o poradę jak to zrobić :)

https://support.strava.com/hc/en-us/articles/224435808-Strava-Live-Segments-on-Sigma-ROX

"Your starred segments will show up automatically in the Strava Live Segments folder on your ROX after you connect your accounts (limited to 100 segments). " niestety na liczniku w menu Strava mam tylko do wyboru ON/OFF Live Segments. Segmenty, które dodałem do ulubionych nie pokazują się.

kłamio!! :)

Tuż pod opcją "Połącz ze stravą" jest do kliknięcią coś w rodzaju "Aktualizuj segmenty" z wyborem czy porównywać z KOMem czy swoim rekordem. Po tej aktualizacji w samym liczniku w menu Stravy pojawiają się wszystkie segmenty które nas ineresują. Samo ich działanie sprawdzić mogę jednak jutro, choć mam nadzieję, że sama taka aktualizacja rozwiązuje problem :) 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Eldo napisał:

Chyba bede musiał się kiedyś zagłębić bardziej w temacie Stravy bo sporo tutaj pytań w tej dziedzinie sie pojawia. Używam Endomondo bo tam mam wszytskich znajomych ale Strav-e można w sumie potraktować jako etap szkolenia :)

Ja korzystałem z Endo przez dobre 4 lata i w końcu dałem se spokój. Strava jest wprost stworzona dla kolarstwa. Nie wiem dlaczego w Polsce ludzie dalej męczą sie z Endo. Segmenty to mega sprawa pod warunkiem że masz na nich kilkaset osób tak jak w UK bo jak do Polski jadę to tam na segmencie po 30 osób widzę :( z czasem to się zmieni. Fajna sprawa to to że mozna znaleźć sobie zawodowych kolarzy np Kwiatkowski, Białobłocki i podejrzeć np jak jechali na danym odcinku w Tour de France, Giro czy jakimś innym wyscigu ;) Bardzo fajnie prezentuje się też projektowanie tras w stravie zachęcam w Stravie moc ;)

Edytowane przez Bogaty
Opublikowano
11 godzin temu, sherkhaan napisał:

kłamio!! :)

Tuż pod opcją "Połącz ze stravą" jest do kliknięcią coś w rodzaju "Aktualizuj segmenty" z wyborem czy porównywać z KOMem czy swoim rekordem. Po tej aktualizacji w samym liczniku w menu Stravy pojawiają się wszystkie segmenty które nas ineresują. Samo ich działanie sprawdzić mogę jednak jutro, choć mam nadzieję, że sama taka aktualizacja rozwiązuje problem :) 

Ja mam "Live Segments tylko z STRAVA Premium". Nie mam w data center nic dotyczacego segmentów...

Opublikowano
42 minuty temu, lukeuszlfc napisał:

Ja mam "Live Segments tylko z STRAVA Premium". Nie mam w data center nic dotyczacego segmentów...

Masz premium wykupione ? Bo segmenty tylko z premium.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.05.2017 o 20:45, sherkhaan napisał:

co masz na myśli? u mnie zarówno wykres pulsu w czasie jak i słupki pokazujące czas w poszczególnych strefach działają

Zrób foto przy okazji, bo u mnie puste ekrany, nawet nie wiem jak to powinno wyglądać. 

Co do projektowania trasy w Data Center to jak dla mnie to mało wygodne. Osobiście robię to na google maps, zapisuje .kmz i DC to bez problemu ogarnia. NIESTETY nie robi tego aplikacja mobilna, więc licznik jako mini nawigacja na wyprawę odpada, chyba że ktoś wozi laptopa w sakwie :P

STRAVA - nie potrzeba wykupywać premium! Zaznacz sobie w stravie gwiazdką, które segmenty chcesz mieć widoczne, w Sigma link włącz co trzeba i zsynchronizuj z licznikiem.

Edytowane przez Bartek
ortografia
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bartek napisał:

Co do projektowania trasy w Data Center to jak dla mnie to mało wygodne. Osobiście robię to na google maps, zapisuje .kmz i DC to bez problemu ogarnia. NIESTETY nie robi tego aplikacja mobilna, więc licznik jako mini nawigacja na wyprawę odpada, chyba że ktoś wozi laptopa w sakwie :P

Nie wiem czy wiecie ale jest też aplikacja Data Center (płatna) na smartfona.

e9178797c2e5a790gen.jpg

Nie pobierałem, nie instalowałem nie wiem czy to 1:1 z DC na PC ^_^

Swoją drogą, kto planuje trase w terenie? Szczerze przez myśl mi nie przeszło nawet ze tak można robić bo np jak planuje sobie trasę wcześniej w DC na kompie trwa to dobrą godzinę jak nie dłużej :) przecież to czysta strata czasu będąc na rowerze. No ale jak ktoś ma czas i wenę na takie numery czemu nie B|

Google wg mnie jest słabe jeżeli chodzi o projektowanie trasy,  kilka razy mi się zawiesiło w połowie projektowania i całość trafił szlak a było to dobre 30min rysowania !

Data Center jest bardzo prosta w obsłudze, posiada prosty interfejs do tworzenia trasy z podstawowymi funkcjami. W polączeniu z chmurą na chwile obecną nie ma przynajmniej dla mnie alternatywy jezeli chodzi o projektowanie trasy do Sigma Rox. W przypadku modelu 7.0 gdzie nie ma bluetooth to już wogole nie ma o czym mowić. Projekt i od razu eksport do licznika przez USB :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Ta aplikacja jest na tablet i nie ma możliwości zainstalowania jej na smartfonie. 

Wiesz niektórzy czasem niespodziewanie chcą zmienić kierunek podróży i mają na to dużo czasu np w namiocie w górach B| 

Opublikowano

Tym lepiej jak na tablet, nie wyobrazam sobie projektowania trasy na smartfonie :)

23 minuty temu, Bartek napisał:

Wiesz niektórzy czasem niespodziewanie chcą zmienić kierunek podróży i mają na to dużo czasu np w namiocie w górach B| 

Wszystko jest jak widać do zrobienia, lepszy tablet 7" w plecaku niz 15" laptop :)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.05.2017 o 12:00, lukeuszlfc napisał:

wraz z zakupem sigmy dostajesz możliwość bezpłatnego premium na 2 miesiące - z poziomu DC wybierałem coś w rodzaju "wypróbuj premium" czy jakoś tak, wtedy w Panelu po podpięciu urządzenia po prawej stronie jest opcja jak na załączniku strava.jpg (nie wiem jak na forum dodać zdjęcie między tekstem :/ )

Dnia 26.05.2017 o 12:56, Bartek napisał:

Zrób foto przy okazji, bo u mnie puste ekrany, nawet nie wiem jak to powinno wyglądać. 

Proszę bardzo - pliki puls1 i 2. Akurat dzisiaj po raz pierwszy robiłem interwały więc fajnie widać to czerwone. Zwróc tylko uwagę czy w menu bocznym po pawej masz wybrane wyświetlanie pulsu. Druga chyba istotna rzecz to czy w ogóle sigma widzi się z Twoim pulsometrem? Czy w czasie jazdy masz pomiar na wyświetlaczu?

A co do projektowania to mam jeszcze póki co to szczęście, że mieszkam w holandii (czyli rowerowym raju), i jest specjalna stronka gdzie wybieram sobie pukty na trasie albo odległość i sama mi generuje gpx do pobrania :D - ciekawe czy coś takiego nie istnieje może w PL? Ewentualnie pobieranie tras od znajomych ze stravy, bo co jak co, ale faktycznie rysowanie w DC od zera to katorga...

EDIT 28.05

Dzisiaj w końcu przejeżdżałem w okolicy zapisanych segmentów - wszystko działa: pokazuje się informacja, że za x metrów zaczyna się segment i ekran przechodzi na widok navi pokazując gdzie zaczyna się i w którą stronę leci segment

strava.jpg puls1.jpg puls2.jpg

Edytowane przez sherkhaan
Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.05.2017 o 23:29, sherkhaan napisał:

A co do projektowania to mam jeszcze póki co to szczęście, że mieszkam w holandii (czyli rowerowym raju), i jest specjalna stronka gdzie wybieram sobie pukty na trasie albo odległość i sama mi generuje gpx do pobrania :D - ciekawe czy coś takiego nie istnieje może w PL? Ewentualnie pobieranie tras od znajomych ze stravy, bo co jak co, ale faktycznie rysowanie w DC od zera to katorga...

Istnieje, co najmniej jedno :) trail.pl
Kiedyś (ze dwa lata temu?) popróbowałem, działało (wtedy jeszcze na Holuxie).
Jakoś bliżej teraźniejszości znów chciałem skorzystać ... na chceniu się skończyło. Funkcja jest oznaczona etykietą BETA nie bez powodu :P
Może jest więcej takich stron, nie wiem. Jak zajdzie faktyczna potrzeba, to pewnie poszukam.

A wracając stricte do ROXa - jak już pisałem, ładny jest :D
Dbałość Niemca o szczegóły takie jak profilowane gumki, które należy podłożyć pod uchwyt ... chapeau bas. Ale na tym koniec chwalenia niemieckiej pomysłowości. Nie miałem jeszcze okazji zbyt wiele poużywać ROXa, prawie wcale. Chciałem dziś zabrać go na lokalny maratonik, żeby się przewietrzył :) Ważne były 2 rzeczy: połączyć z pulsometrem oraz skonfigurować ekrany, tak by dużo wyświetlały, by zobaczyć jak to działa na żywo. Tak, wiem, normalnie dużo info to o dużo za dużo i brak czytelności :P ale miał być test funkcji podczas zabawy w maraton, gdzie nie planowałem się specjalnie ścigać, prędzej ewentualny support. W obu funkcjach, wstępnie Sigma mnie zawiodła, po maratonie i kilku k...ach wszystko zaczęło działać.

1. Łączenie czujników z licznikiem.
Wydawało się proste i chyba takie jest, ale licznik mocno wprowadza użytkownika w błąd. Wciskam wyszukaj czujniki - znalazł oba, tzn HRM i CAD/SPD. Oba dodałem. Wchodzę w HRM, a tam "pusto" - licznik nie umie pobrać żadnych danych dotyczących czujnika, a które zdaje się powinien, skoro próbuje je wylistować. Zaznaczam, że chodzi o HRM (i CAD/SPD, bo ten sam problem) z zestawu. Po chwili licznik informuje mnie, że jednak nie połączono z czujnikiem (brak "telemetrii" czujnika, niejako to potwierdza). Żeby sprawdzić sam czujnik, odpaliłem Holuxa, wyszukałem czujnik, dodałem, puls się pojawił. Na maratonie byłem z oboma licznikami - na Holuxie HRM leciał od Sigmy. Swoją drogą, chyba nigdy nie miałem tak stabilnego odczytu HRM na tym liczniku (lubił pokazywać połowę lub 1/4 faktycznego tętna) :) Już po maratonie okazało się, że czujniki jednak są poprawnie sparowane z licznikiem, bo pomiary poprawnie się wyświetlają, czego jednak nie udało mi się przed imprezą sprawdzić, bo ...

2. konfiguracja licznika i Data Center w ogóle
Intuicyjności ten soft nie posiada za grosz. Gdy w końcu odkryłem gdzie konfiguruje się licznik, a przynajmniej jego ekrany, poustawiałem co chciałem, jak chciałem. I było by pięknie, gdyby nie to, że nie widziałem nigdzie przycisku zatwierdź czy wyślij konfigurację. Uznałem, że może konfiguracja zmienia się na żywca ... no niestety nie :P Dlatego właśnie nie miałem możliwości wyświetlenia danych z HRM (i CAD/SPD) i uznałem, że coś jest nie tak na linii licznik - czujniki. Po maratonie odkryłem na nowo magiczną listę rozwijaną w prawym górnym rogu, która zmienia się w zależności od wyświetlanego ekranu. Udało się skonfigurować ekrany licznika i potwierdzić działanie komunikacji licznik-czujniki.

W temacie Data Center muszę dodać, że przy instalacji/uruchomieniu również nie widziałem pytania o klucz produktu. Możliwe, że pojawi się po 10(?) uruchomieniach.

Trzeba się będzie trochę pomęczyć, ale obsługi softu można się nauczyć. Błędów w tłumaczeniach firmware też trochu się znalazło :/ ale nie boli to jakoś bardzo. Niemniej, zastanawia mnie, czemu dane dotyczące czujników, które ROX niby chce wyświetlić, nie są wyświetlane. Szczególnie stan baterii czujników to była by przydatna informacja. Czy u któregoś z posiadaczy działa to poprawnie?

Muszę jeszcze znaleźć dobry sposób na porównanie ścieżek z Holuxa (wyświetlał HRM, ale trasę też rejestrował) i ROXa. Ciekaw jestem ewentualnych różnic. Do endomondo raczej nie ma sensu porównywać - porównałem do Holuxa i endo nie miało w tym temacie wiele do zaoferowania. Na plus ROXa względem Holuxa przemawia lepsza autokalibracja wysokościomierza barometrycznego. Różnica wskazań na starcie wyniosła ok 40m i to ROX był bliski (z dokładnością do może 2m) poprawnej wysokości.

Jeśli chodzi o inne cechy ROXa, które "rzuciły się w oczy", to na pewno kwestia przycisków - jestem zadowolony z przycisków jako takich, natomiast kolega uświadomił mi, że rozwiązanie Garmina (nie pamiętam modelu) jest ciut lepsze. Chodzi o umiejscowienie przycisków: Sigma - przyciski po bokach, Garmin - część przycisków na górze. Czemu to rozwiązanie lepsze? bo nie trzeba nienaturalnie wykręcać ręki próbując wcisnąć te przyciski :) Niby drobiazg, ale faktycznie przemyślane rozwiązanie i plus dla Garmina.

Edytowane przez Soul Reaver
Opublikowano (edytowane)

W temacie czujnika pulsu, raz go znalazlo i zapomniałem ze jest taka funkcja jak szukaj czujnika. Odpalam roxa, zakladam czujnik i tyle w temacie. Na pierwszym ekranie mam puls, smiga po kilku sekundach od zalozenia pulsometru na reke (wczesniej na klate). 

Na początku tez sie motalem w DC, norma przyjdzie intuicyjny odruch z czasem :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

co do stravy, to tak pisałem powyżej, segmenty fajnie działają - mam nadzieję że nie przestaną jak skończy się premium :)

informacja o swoich osiągach względem rekordu czy czegokolwiek co zdefiniujemy jest widoczna na bieżąco

IMG_1951.JPG
  • Pomógł 1
Opublikowano

Ciekawie sie prezentuje! Muszę spróbować :)

Opublikowano (edytowane)

Wspomniałem jakiś czas temu o tym że testuje sobie opaskę (pulsometr) MIO FUSE.

Wcześniej za pulsometr robiła opaska na klatę Sigma R1 dla tego może warto napisać kilka słów w temacie porównania tych dwóch urządzeń które to obsługuje "wizualnie" SIGMA ROX 11 :)

Zaczne może od opaski Sigma R1 Comfortex+.

3521502e99221139gen.jpg

Komunikacja z licznikiem po Ant+ bez najmniejszych problemów, wystarczy raz odnaleźć czujnik każde kolejne uruchomienie treningu przy założonej opasce na klacie odpala wskazania aktualne pulsu. W temacie stabilności pomiaru nie mam najmniejszych zastrzeżeń, stabilny odczyt krótko mówiąc. Pracy na baterii nie jestem w stanie określić ponieważ nie miałem jeszcze okazji doświadczyć jej rozładowania. Komfort użytkowania, to chyba kwestia gustu. w moim przypadku bywało z tym różnie. Często ubieram szelki do których montuje kamere, często również biorę ze sobą plecak który ma pasek łączący szelki na klacie. Wszystko to ociera o czujnik podczas jazdy co może stanowić jakiś tam dyskomfort ale tragedii nie ma :) Jakość wykonania bardzo wysoka, kiedyś miałem w ręce pulsometr w którym opaska była w większości wykonana z plastiku, dla mnie masakra w porównaniu do R1 od Sigmy gdzie całość jest elastyczna bez grama plastiku itp. Opaske testowałem również z Endomondo na telefonie Xperia Z3 Compact. Porównanie wskazań można zobaczyć na jednym z filmów które umieściłem w tym temacie na 1 stronie. Nie ma problemu z równoczesnym pomiarem na sigmie i smartfonie po Ant+, wskazania się prawie pokrywają, odchyłka +/- 3.

Ogólnie, mogę polecić opaskę Sigma R1 w wersji Ant+ zarówno do licznika Sigma ROX 11 jak i np. do aplikacji Endomondo.

Czas na MIO FUSE czyli po naszemu BEZPIECZNIK B|

Dla czego akurat taki nie inny wynalazek wpadł mi w ręce ? Szukałem alternatywy dla w/w opaski na klatę. Alternatywa = pomiar pulsu który będę mógł odczytać na liczniku Sigma ROX 11 oraz na smartfonie pod Androidem. Pomiar z innego zupełnie miejsca czyli nadgarstka to raz, dwa inne, dodatkowe funkcje które mogą się przydać poza komunikacją z licznikiem w czasie trasy rowerowej itp.

6391ca65437e6e2bgen.jpg

"Bezpiecznik" jest wygodniejszą opcją porównując z tą "na klatę", posiada wyświetlacz na którym możemy odczytać aktualny puls, godzinę, kalorie i inne wartości które sobie możemy ustawić (aktywować) w aplikacji Mio GO pod Androidem czy iOS. Im więcej bajerów uruchomimy tym szybciej "dojedziemy" akumulatorek logiczne ;) ale zajmijmy się tylko pomiarem pulsu. Opaska (jako na prawdę jedna z niewielu) posiada komunikację Ant+ oraz Bluetooth Smart a więc komunikacja z naszym ROX-em podobnie jak R1 na wysokim poziomie. To samo dotyczy Endomondo (testowałem po Ant+). Brak jakichkolwiek przerwań w komunikacji, jedym słowem bez uwag w tej kwestii. Stabilność pomiaru również bez większych zastrzeżeń. Zdarzyło się kilka razy że na wykresie pojawił się "pik" ale mogło to być spowodowane zbyt luźno dopiętym zamknięciem paska. Opaskę ładujemy przez magnetycznie doczepiona ładowarke USB. Czas pracy urządzenia jest ściśle powiązany z czasem aktywnej funkcji pomiaru pulsu i ciężko tutaj okreslic co do godziny ile można na jednym ładowaniu używać MIO, mi się udało spędzić cały dzień z aktywna funkcją pulsometru wędrując po górach z czego jestem zadowolony. Można naturalnie powyłączać alarmy wibracyjne i inne buzery co wydłuży czas pracy. Ciekawą sprawa jest 5 kolorowa dioda LED która sygnalizuje w jakiej strefie tętna się aktualnie znajdujemy bez potrzeby wybudzania wyświetlacza (kolejna oszczedność energii). Same strefy tętna możemy edytować w MIO Go z poziomu Androida / iOS. 

Dla potrzeb testu oraz tej recenzji wygenerowałem sobie profil na Rox-ie (trening siłowy) :) ustawiłem strikte pod ten profil aktywne ekrany które powiązane są z pomiarem pulsu i nie tylko.

692529680508264cgen.jpg

cb4063b4f17e357egen.jpg

265ca5fcdc161532gen.jpg

f3f4d450da56deadgen.jpg

Jak widać na foto wyżej wszystko działa jak powinno. Nie miałem okazji jeszcze sprawdzić w trasie z prawdziwego zdarzenia ale co się odwlecze to nie uciecze :D

Aktualnie używam Mio FUSE, wg mnie jest to bardzo ciekawa alternatywa dla "oklepanej" na swój sposób ale cięgle robiącej robotę opasce na klatę. Jeżeli ktoś potrzebuje tylko stabilnego pomiaru pulsu, nie wadzi mu czujnik na klacie i może tak sobie dreptać czy pedałować cały dzień po co przepłacać za dodatkowe funkcje. Mio robi za pulsometr, zegarek, krokomierz i wygląda przy tym estetycznie (kwestia gustu) :) czy polecił bym innym ? TAK, solidny sprzęt którego można kupić w PL w "rozsądnej cenie" jak się dobrze poszuka ;)

Mile widziane komentarze pod recenzją, myślę że nie ma sensu robić osobnego tematu strikte o MIO Fuse skoro tak czy siak wszystko zmierza ku Sigmie ROX 11 o której właśnie ciagnie się ten temat. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Drugi raz Rox 11 nie zapisał mi treningu :S Dużo dobrego o tym liczniku można powiedzieć, czas pracy na baterii, wygląd, obsługa, ale to że nie zapisuje treningu to porażka jest.

Miał ktoś taki problem? Po prostu kończę trening daje zapisz, chce ściągnąć na sigma data center a treningu nie ma...  To samo jak wejdę w pamięć licznika - nie jeździłeś dziś sory, jedź drugi raz, bo jak wiadomo - nie ma na stravie to się nie liczy :D