Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja mam pytanie. Po dzisiejszym kręceniu i zgraniu trasy do Data Center, okazało się, że wkradł się błąd i mam zapis prędkości maksymalnej 199,80km/h !! Po wyeksportowaniu danych do Stravy problem zniknął. Da się jakoś w Data Center wykasować takiego chochlika??

fotka.jpg
Opublikowano (edytowane)

W Data Center jako tako edycji aktywnosci nie ma i szczerze watpie zeby dalo sie poprawic v-max. No chyba ze sa inne programy ktore "widza" gpx mozna by bylo zaimportowac poprawiony plik. 

Swoja droga ciekawe ze rox zapisal taki "pik", w endomondo nagminnie mi robilo takie numery. Rox jak narazie bez problemu. 

Masz roxa z czujnikiem prędkości czy z gps?  

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Roxa z czujnika. Mam czujnik prędkości i kandencji w jednym. To jakiś no name z aukcji . Rozmawiałem z kumplami, i niektórzy maja podobnie. U mnie bład się wkradł na postoju, po auto pauzie.

Opublikowano

A to tlumaczy "wirusa" w aktywnosci :) juz sie zacząłem martwic ze z gps takie numery jak w endomondo czasem. 

Aktualnie probuje SmartBand a jakos porownac, sparowac z endomondo i tym co Sigma wylicza (kalorie). Z ciekawości ktore wartosci beda zbliżone do siebie. Z czujnika pulsu R1 jestem zadowolony jeżeli chodzi o duet z Rox-em (z endomondo sie gubi czesto) ale to moze byc spowodowane praca rownolegla. 

Opublikowano (edytowane)

Jutro mam w planie sprawdzic opaske (pulsometr) Mio Fuse z licznikiem Rox 11 i endomondo.

37874c091ea2c138gen.jpg

O takie cosik :)

Ciekawe czy zagra ze soba taki zestaw 9_9 Ciezko w dobrej cenie wyhaczyć opaske na reke ktora podejmie współpracę z licznikiem i endomondo po ant+ czy bt smart. Uzywam tych dwóch rejestrstorow podczas treningu i chciałbym mierzyc puls z reki na poziomie ekg (cos ala pulsometr na klacie). Jak juz ogarne temat w 100% zmontuje jakas recenzje :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Pisałeś, że nie używasz Stravy, ale może orientujesz się (lub ktoś z pozostałych forumowiczów), czy temat Live Segments, działa bez premium? Widziałem podobną opcję w Mio (który na tą chwilę jest już jedyną alternatywą, którą rozważam ... coraz słabiej :P), z informacją, że w gratisie dostaje się premium na stravie na 60 dni ale nie jest do końca wyjaśnione, czy wymagane jest premium by używać tej funkcji czy nie. tutaj nie wiem, czy rozdają takiego typu gratisa, ale też nie wiem, czy taka funkcja faktycznie jest dostępna w cenie samego licznika, czy nie.

drugie pytanie jakie jeszcze zrodziło się w mej głowie, to temat danych, a dokładniej wykresów na ekranach.
wiadomo, że dostępne 6 segmentów można zagospodarować dowolnie, jeśli chodzi o dane numeryczne, ale jak to jest z wykresami?

wrzuciłeś kiedyś taką oto grafikę:

Dnia 29.04.2017 o 00:10, Eldo napisał:

Ustaw sobie aktywny ekran z wykresem graficznym wysokości oraz dodatkowo 2 pomiary ;) jak Cie interesuje aktualna wysokosć to się bardzo fajnie sprawdza w trasie. Np tak :

90106544fec350d1gen.jpg

Czy można swobodnie ustalać wysokość każdego bloku ( w tym wykresu )? I czy rysowany wykres wysokości to jest live, czy można też wykreślić profil z jakiegoś wczytanego GPX wraz z jakąś linią symbolizującą moją pozycję na tym wykresie? czasem bawię się w maratony i bywało, że zamiast oglądać niezbyt szybko rosnący przejechany dystans, wolę oglądać wskazania wysokościomierza, pod warunkiem, że wiem do jakich wartości zmierzam :D do tej pory, jeśli mi na tym zależało, to wypisywałem wysokości charakterystycznych punktów. samo już wyświetlenie takiego ekranu jak na zdjęciu ze wskazaniem live jest świetne, pytam tu już tylko o ewentualny bonus

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo Live Segment dzialaja bez konta premium.

Wykres przewyzszenia mozna ustawic tylko w postaci widocznej na zdjęciu wyzej. Podczas edycji ekranu jest o tym wzmianka. 

Trase mozna podgladnac wczesniej na wykresie jw. Np mamy wczytana trase gpx, zanim ja "odpalimy" mozemy ja zobaczyc w postaci widoku trasy a takze zobaczyc przewyzszenia. Na zdjęciu wyzej jest wykres live podczas treningu. 

Opublikowano

szkoda, ale przeżyję :) do tej pory musiałem wychodzić do głównego menu, przeskoczyć dżojem do odpowiedniej pozycji itp itd
precyzyjny wybór dżojem podczas jazdy + zatwierdzanie wyboru za pomocą jego wciśnięcia zasadniczo uniemożliwia wyświetlenie takiego wykresu o ile nie mówimy o zwykłej wycieczce

dzięki za info

Opublikowano

Kuknij na 2:07 bo chyba o tym mowa :)

Podglad przewyzszenia trasy na wykresie przed rozpoczeciem treningu, wycieczki, zawodow itp 

Opublikowano (edytowane)

kuknąłem - tak, jest wykres wysokości trasy, pytanie, czy się na tej wysokości pojawiasz, jak już jesteś na trasie i w sumie, to chodziło mi nie o zwiększenie wysokości, a o jej zmniejszenie do jednego wiersza, tak by pozostałe 4 pola dało się jakoś wykorzystać, ale od tego w sumie są pozostałe ekrany, więc nie jest to aż tak istotne przy obsłudze przyciskami :) ... ciekawsze dla mnie jest, czemu w polskim menu było napisane "Show Altitude" :D

P.S.
dziś poszło zamówienie, za jakiś tydzień sam będę próbował ogarnąć to cacko. :)

Z Mio zrezygnowałem, gdy dowiedziałem się, że nie ma możliwości podmian map.

Edytowane przez Soul Reaver
  • Pomógł 1
Opublikowano

Niop jest kilka nie przetlumaczonych opcji w menu ale akurat nie stanowi to problemu. Grunt ze wszystko działa :) Wykres moze byc na ekranie z dwoma dodatkowymi pomiarami (jak na foto) i jest to bobra opcja bo jest czytelny. 

W takim razie czekam na pierwsze wrazenia po odpaleniu roxa 9_9

Kacper Szumigaj
Opublikowano

Rox 11 wygląda na fajną alternatywę względem garmina 500. Chyba idealna dla mnie, tzn. na szose. Mimo wszystko powstaje pytanie czy ktoś używał obu tych liczników i ma doświadczenie, żeby je porównać. Wcześniej myślałem o lezyne, ale słyszałem, że bateria jest tragiczna. 

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś wie jak aktywować Live Segments na Rox 7.0? Nie mam premium na stravie.

Nie wiem też, albo się nie orientuję, gdzie się podaje klucz do Sigma Data Center, który jest w pudełku? Zainstalowałem na komputerze ten program bez użycia klucza, mogę wszystko używać, więc po co ten klucz? Albo mam gdzieś indziej go wpisać? 

Edytowane przez lukeuszlfc
Opublikowano
21 godzin temu, lukeuszlfc napisał:

Nie wiem też, albo się nie orientuję, gdzie się podaje klucz do Sigma Data Center, który jest w pudełku? Zainstalowałem na komputerze ten program bez użycia klucza, mogę wszystko używać, więc po co ten klucz? Albo mam gdzieś indziej go wpisać? 

siema, aż się zarejestrowałem żeby się podzielić odczuciami odnośnie ROXa :D

co do pytania, to klucz wpisujesz po pierwszym uruchomieniu - jest pytanie o aktywację produktu. Bez aktywacji - przynajmniej u mnie po pobraniu programu ze strony sigmy - jest limit uruchomień DataCenter oraz nie ma możliwości importu pliku gpx do stworzenia własnej ścieżki - trasę możesz tylko zrobić od podstaw samemu.

Dodam jeszcze tylko coś odnośnie powiadomień na sigmę - używają iphone'a dostaję wszystkie powiadomienia na licznik, czyli zarówno sms, info że ktoś dzwoni, ale też wiadomości z facebook messengera, powiadomienia z samego fejsbuka - wszystko co tylko pojawia się na ekranie telefonu trafia na licznik. (Co dla osób bardzo socjalnych może być drażniące).
Nie wyświetla się natomiast cała wiadomość (chyba, że jest krótka jak na screenach załączonych wcześniej przez OPa) ale gdy kończy się limit znaków to podaje ilość znaków pozostałych np. "To jest wiadomosc testowa o duzej lic(30)"

W temacie czujników zewnętrznych, to używam pulsometru geonauty z dekatlona po ant+ i wszystko działa świetnie

Opublikowano
24 minuty temu, sherkhaan napisał:

siema, aż się zarejestrowałem żeby się podzielić odczuciami odnośnie ROXa :D

co do pytania, to klucz wpisujesz po pierwszym uruchomieniu - jest pytanie o aktywację produktu. Bez aktywacji - przynajmniej u mnie po pobraniu programu ze strony sigmy - jest limit uruchomień DataCenter oraz nie ma możliwości importu pliku gpx do stworzenia własnej ścieżki - trasę możesz tylko zrobić od podstaw samemu.

Dodam jeszcze tylko coś odnośnie powiadomień na sigmę - używają iphone'a dostaję wszystkie powiadomienia na licznik, czyli zarówno sms, info że ktoś dzwoni, ale też wiadomości z facebook messengera, powiadomienia z samego fejsbuka - wszystko co tylko pojawia się na ekranie telefonu trafia na licznik. (Co dla osób bardzo socjalnych może być drażniące).
Nie wyświetla się natomiast cała wiadomość (chyba, że jest krótka jak na screenach załączonych wcześniej przez OPa) ale gdy kończy się limit znaków to podaje ilość znaków pozostałych np. "To jest wiadomosc testowa o duzej lic(30)"

W temacie czujników zewnętrznych, to używam pulsometru geonauty z dekatlona po ant+ i wszystko działa świetnie

Ja nie miałem żadnego okienka czy pytania o kod przy uruchamianiu. Ostatnio nawet formata robiłem i nie pytało o niego....

Opublikowano
Przed chwilą, lukeuszlfc napisał:

Ja nie miałem żadnego okienka czy pytania o kod przy uruchamianiu. Ostatnio nawet formata robiłem i nie pytało o niego....

to tylko się cieszyć ;) (bo zakładam, że DataCenter nie jest z chomika :P )

PS. Właśne sprawdziłem u siebie i nie widzę nigdzie opcji sprawdzenia czy aplikację mam zarejestrowaną czy nie

Opublikowano

Opaska Mio FUSE działa perfekcyjnie z Sigma ROX 11 po ant+ :)

Opublikowano

Witam, mam pytanie o sam program Sigma Data Center i o jego aktywację. Posiadam kupon z kodem dołączonym przy zakupie licznika Sigma Rox 11, lecz w samym programie nie widzę  możliwości wpisania kodu aktywacyjnego, gdzie należy to wpisać?? Wersja programu to bodajże 5.2.8

Opublikowano (edytowane)

A nie bylo opcji wpisania kodu podczas instalacji?  

Odinstalować i ponownie zainstalować wpisujac kod ze zdrapki :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Nie było takiej opcji, a ponownej instalacji już próbowałem

Opublikowano

zobacz może czy po prostu wszystkie funkcjonalności działają (np import trasy z gpx) - może sigma w międzyczasie odeszła od ograniczeń i klucz już niepotrzebny?

Opublikowano

Sigma informowała o planach udostępnienia DataCenter za darmo ... może już się to stało? :)

Licznik dotarł, za jakiś czas się odezwę ze spostrzeżeniami, bo dziś jeszcze nie ma o czym pisać (no może tyle, że ... ładny :P )

Opublikowano

Wyglad kolego to tez zaleta :D i to dość istotna ;) 

Czekam na wrazenia z jazdy. 

Opublikowano

Wie ktoś z posiadaczy jak wgrać ślad .gpx do licznika z poziomu smartfona? W data center nie ma takiej opcji jak na PC (albo jej nie widzę). 

Opublikowano
1 minutę temu, Bartek napisał:

Wie ktoś z posiadaczy jak wgrać ślad .gpx do licznika z poziomu smartfona? W data center nie ma takiej opcji jak na PC (albo jej nie widzę). 

wydaje mi się, że nie jest to możliwe, bo nie wgrywasz na sigmę samego gpx'a tylko coś co jest na jego podstawie stworzone w DataCenter.

Tak więc jedyne co możesz zrobić, to przygotować trasę z gpx'a na komputerze i następnie po synchronizacji z sigma cloud wysłać ją z apki przez blutootha.

mogę się oczywiście mylić :)