paulonio Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Od jakiegoś czasu, przekonany głównie recenzjami i opiniami w tym temacie jestem posiadaczem licznika Sigma ROX 11 w wersji basic (bez czujników). Generalnie licznik sprawdza się świetnie, jest dokładnie tym czego szukałem - mam wszystkie informacje na jakich mi zależało bez żadnych kabelków i bez "wielkiej busoli" na kierownicy :-) Jest tylko jedno "ale". Ostatnio wybrałem się na dłuższą wycieczkę - 200km, jakieś 17 godzin jazdy (z przerwami oczywiście). Naładowałem rano cały sprzęt elektroniczny do 100% - Sigma i smartfon. Jakie było moje zdziwienie gdy Sigma jakieś dwie-trzy godziny przed końcem jazdy rozładowała się całkowicie i nie chciała dalej "nagrywać" treningu. Smarfon na włączonym cały czas Endomondo, wykorzystywany również do robienia zdjęć i kilkukrotnego łączenia z internetem, bez problemu wytrzymał, a nawet miał jeszcze jakieś 20% baterii. Liczyłem na to, że Sigma właśnie w takich sytuacjach przebije telefon i pozwoli na nagrywanie trasy gdy wszystkie inne urządzenia już padły, a tu taki psikus... Jaka może być tego przyczyna? Miałem załączoną nawigację cały czas po trasie którą generalnie prawie w ogóle nie jechaliśmy, może to miało jakiś wpływ. Były też fragmenty zsiadania i prowadzenia roweru w lesie, gdzie Sigma co chwilę się automatycznie pauzowała. Macie jakieś porady jak oszczędzać energię w ROXie? @Bogaty O, widać, że dbają o klienta, bardzo ciekawie i rozbudowanie odpowiadają :-) Btw. jest możliwość przesyłania treningu na Stravę bezpośrednio z poziomu Data Center? Bo u siebie nie widzę takiej opcji. Jak już jesteśmy przy Stravie. Jak wiadomo funkcja "live segments" działa tylko dla "polajkowanych" segmentów (tylko te się zaimportują). Czy znacie jakąś możliwość żeby wyświetlić listę wszystkich segmentów które znajdują się na zaplanowanej trasie w .gpx? (tak żeby była możliwość ich polajkowania). I jeszcze jedno: czy jest możliwość importowania segmentów bez posiadania premium na Stravie? ;-) (darmowe kończy się za jakieś 60 dni ;p)
Bogaty Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Co do baterii to @eldo pisał zesrednio na 1h idzie okolo 10% tak więc wynik calkiem ladny ci wyszedł. Ja przy 3h mialem 80% baterii. Da sie eksportowac treningi automatycznie do stravy musisz tylko ustawienia zrobic w data center ;-) Co do reszty to nie mam pojęcia ale raczej nie ma takich możliwości.
Eldo Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) 17h pracy to i tak powiem Ci kolego ze dobry jak nie rewelacyjny wynik na tle np Garmin edge czy Mio cyclo Nie mialem jeszcze okazji ciagnac roxa tyle czasu non stop ale zdazylo mi sie nie ladowac po 3 trasach ok 4h w okresie zimowo-wiosennym i to mi wystarczy w zupełności. Xperia z3 Compact wytrzymuje z endomondo w tle i locusem na ekranie tak mniej więcej 50% tego czasu max 5h wiec...przepasc do 17h roxa gdzie slad jest non stop wyswietlany i zapisywany trening. To jest to o co przynajmniej mi chodziło przy wyborze. W temacie Stravy jestem malo zirientowany ale wiem ze nie potrzeba konta premium do współpracy z Rox-em. Edytowane 4 Maja 2017 przez Eldo
paulonio Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Właśnie 17h nie wytrzymał tylko jakieś 14 i nie zarejestrował ostatnich 30km Następnym razem jak będzie jeszcze taka okazja to pojadę bez nawigacji (o ile nie będzie potrzebna) i się przekonamy :-) @Bogaty Faktycznie dopiero teraz znalazłem przycisk "udostępnij" ; )
Eldo Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Tylko 14h dla mnie np to az 14h ze wzgledu na fakt o ktorym napisalem wyzej. Licznik mial na celu wyeliminowanie Xperia z kierownicy a zatem endomondo on-line w tle i locus on-line na ekranie w celu nawigacji po sladzie gpx. Gdzie telefon trzeba bylo wygaszac co jakiś czas zeby dociagna przynajmniej do 5h jazdy. Z3C nie nalezy do tych smartfonow co szybko ubywa baterii wiec tym bardziej jak dla mnie wynik ponad 10h jest satysfakcjonujący Co więcej, zapis endomondo ostatnio lubi szfankowac i to na tyle ze potrafi polowe trasy zapisac bez gps co jest niedopuszczalne. Puls jeszcze jako tako rejestrowalo ale zapis gox roxa jest perfekcyjny pod każdym względem. Mam za soba ponad 1k km na rox 11 wczesniej na wersji 7 kilkaset km i nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do zapisanych danych. Czesto uzywam gpx do edycji wideo (mozna zobaczyc w 1 poście tego tematu) widac dokladnie jak stabilnie sigma zapisuje dane. Endomondo niestety ma spory rozrzut i opóźnienie momentami co przy tego typu edycji nie ma prawa bytu. Gdyby nie kulejaca komunikacja bluetooth z telefonem byl by to produkt spelniajacy w 100% moje potrzeby rowerowe Edytowane 4 Maja 2017 przez Eldo
Bogaty Opublikowano 8 Maja 2017 Opublikowano 8 Maja 2017 Kolejne info od Sigmy "Hello, the next Update for the DataCenter is in approx 3weeks available. Thanks for your interessting and using our products. Best regards Your Sigma Team" Jestem tylko ciekaw czy tak jak obiecywali naprawią problemy związane ze stravą.
miksio Opublikowano 8 Maja 2017 Opublikowano 8 Maja 2017 Też zostałem szczęśliwym posiadaczem Sigmy ROX 11 GPS. Mam pytanie odnośnie programu DATA CENTER. Czy po aktywacji klucza i rejestracji użytkownika na jednym kompie będę mógł korzystać z programu na innym kompie?
Eldo Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) 3 godziny temu, miksio napisał: Też zostałem szczęśliwym posiadaczem Sigmy ROX 11 GPS. Mam pytanie odnośnie programu DATA CENTER. Czy po aktywacji klucza i rejestracji użytkownika na jednym kompie będę mógł korzystać z programu na innym kompie? Tak, wpisujesz ten sam klucz podczas instalacji i wszystko smiga w 100% na drugim kompie Edytowane 8 Maja 2017 przez Eldo
Soul Reaver Opublikowano 8 Maja 2017 Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) Witam, rozważam wymianę mojego wysłużonego i nieco ... roztrzaskanego po kilku upadkach Holuxa 260. Przyznaję, że komputerki Sigmy wyglądają bardzo przyjemnie i tu wielkie dzięki dla autora wątku, sporo przydatnych informacji dla poszukujących Mam jednak kilka pytań: 1. Wątek pomija starszy model z rodziny - ROX 10.0 GPS. Rozumiem, że miał on dotyczyć nowinek, ale czy możecie powiedzieć coś w temacie porównania modelu 10 i 11? Interesuje mnie urządzenie współpracujące z czujnikami, więc akurat model 7 raczej nie dla mnie Spróbowałem porównać funkcje na stronie producenta i wniosek taki, że w zasadzie niczym się nie różnią (w zakresie tego, do czego mógłbym ich użyć - przykładowo, nie planuję przesiadki na system Shimano Di2). Czy w kwestii użytkowania są jakieś istotne różnice pomiędzy nimi? np czas pracy na baterii(aku) i możliwość jej wymiany, konfigurowalność ekranu, wygoda obsługi (Holuxa obsługuje się dżojem ... MTB i taki dzyndzek nie pasują do siebie zbytnio, a nawet wcale :P) 2. Interwał zapisu - widziałem info, że można wybierać spośród predefiniowanych wartości 1, 2, 3 ... sekund. Czy jest jakaś opcja dystansowa (np co 10m) lub mieszana? 3. polecacie jakieś źródło ROXów? gdzie można by je tanio zakupić, raczej w wersji bez czujników. Jeśli moje niesigmowe nie będą współpracować, uzupełnię zestaw z czasem, chyba, że różnica w cenie nie będzie zbyt duża ... zakładam, że raczej będzie poza konkursem pytanie @Eldo - Czym wprasowałeś ten HUD z "telemetrią" na filmik z testowaniem nawigacji po trasie? P.S. świetne info w temacie przenoszalności licencji na soft - w Holuxie po pierwszej instalacji, drugiej już nie udało mi się wykonać, ale wystarczyło kopiować zawartość rejestru systemowego Edytowane 8 Maja 2017 przez Soul Reaver
Eldo Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) 23 godziny temu, Soul Reaver napisał: poza konkursem pytanie @Eldo - Czym wprasowałeś ten HUD z "telemetrią" na filmik z testowaniem nawigacji po tras - Edycja filmu w programie Virb Edit. Miks pliku mp4 z kamery oraz gpx z Sigmy. Warunek to rownoczesny zapis w czasie obu plikow. Polecam fajna sprawa - Co do rox 10 nie mam wiedzy na temat tego modelu więc nie pomogę. Wizualnie kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje - Szykuje kolejny material wideo dot roxa 11. Sprawdzę z opaska SmartBand i porownam puls oraz kalorie z czujnikiem R1 Sigmy. Myślę ze rozjasni to trochę kwestie doboru pulsometru. - A wracając do powiadomień. Na iPhone działaja wyśmienicie! Teraz juz wiem ze wina braku powiadomien na Xperia lezy po stronie androida / aplikacji. Kilka przydatnych informacji dot. powiadomień. 1. Telefon musi być połączony za pomocą BT z licznikiem 2. Licznik musi mieć wybrany 1 z 3 profili treningu (sygnał GPS oraz ruch nie jest wymagany) 3. Powiadomienia w MENU ustawione na ON Połączenie z komórki SMS z komórki (Test2 to jest treść sms-a, podejrzewam że wyświetla się cała, przesłana treść wiadomości) Edytowane 9 Maja 2017 przez Eldo 1
lukeuszlfc Opublikowano 9 Maja 2017 Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Czy mogę prosić, abyś zrobił fotkę z licznikiem zamontowanym na uchwycie przed kierownicą (z góry i jakoś od boku)? Zamawiam Roxa 7.0 i chcę kupić uchwyty dodatkowe do trzech rowerów, przełaj, szosa i MTB. Nie wiem tylko jaka długość. Ten 11cm (dedykowany do szosy) wydaje się strasznie długi. A na pewno w szosie i przełaju będę miał zamontowany komputerek z przodu, a nie nad mostkiem. Będę wdzięczny! Edytowane 9 Maja 2017 przez lukeuszlfc doprecyzowanie
Eldo Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Opublikowano 9 Maja 2017 Będę w okolicy bajka to zrobię stosowne foto, nie ma problemu
lukeuszlfc Opublikowano 10 Maja 2017 Opublikowano 10 Maja 2017 14 godzin temu, Eldo napisał: Będę w okolicy bajka to zrobię stosowne foto, nie ma problemu Super! Dziękuję Powiedz mi jeszcze przy okazji, czy ten uchwyt SRAMowski, to oryginał, czy chińczyk za 20-30zł?
Eldo Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Za ten uchwyt dalem ok 50pln w PL Made in Tajwan zapomniałem dzisiaj zrobic fote jak wrócę z pracy pstrykne. Wg instrukcji jak widac montaz nad mostkiem a nie przed Naturalnie mozna zamontować przed i bedzie ok. Edytowane 10 Maja 2017 przez Eldo 1
lukeuszlfc Opublikowano 10 Maja 2017 Opublikowano 10 Maja 2017 49 minut temu, Eldo napisał: Za ten uchwyt dalem ok 50pln w PL Made in Tajwan zapomniałem dzisiaj zrobic fote jak wrócę z pracy pstrykne. Wg instrukcji jak widac montaz nad mostkiem a nie przed Naturalnie mozna zamontować przed i bedzie ok. No jakbym miał montować na mostki w MTB to za pomocą tych co są w zestawie z SIGMĄ, ewentualnie przed mostkiem. Mi dokładnie chodzi o odległość od mostka do przycisków licznika na tym krótkim. Czy pozwoliłaby łatwo operować przyciskami, w szczególności na szosie lub przełaju. No i o efekt wizualny chodzi (może nawet w szczególności o niego)
Eldo Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Właśnie ze względu na efekt wizualny nad mostkiem wyglada to duzo lepiej (bardziej estetycznie) niz na tej podstawce z zestawu na 2 opaskach zaciskowych dodatkowo jest regulacja kata pochylenia (mostek mam w negatywie -6st). 100mm mostek i ten uchwyt przed nim wyglada wg mnie dziwnie w rowerze MTB, taki "za długi efekt" ale to kwestia gustu Patrząc na foto z pierwszej strony tematu widać że licznik zamontowany na uchwycie przycisk funkcyjny + ma na wysokości krawędzi kierownicy (patrząc z boku w lini z krawedzią kierownicy). Tutaj foto jeszcze z mostkiem w pozytywie aktualnie mam negatyw więc nachylenie licznika zamontowanego w podstawce z zestawu na mostku było by za duze i w pewnym stopniu ograniczało by dobrą widoczność ekranu. Edytowane 10 Maja 2017 przez Eldo 1
lukeuszlfc Opublikowano 10 Maja 2017 Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Chodzi mi o taką wizualizację (przed kierownicą), ale na krótkim uchwycie Bo tutaj strasznie dłuuuugi mi się wydaje. Edytowane 10 Maja 2017 przez lukeuszlfc
Eldo Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Bo to jest wersja szosowa, ja mam mtb sporo krotsza. Na foto niżej różnica w długości uchwytu Sram oraz jak to u mnie wyglada. Opcja przed mostkiem Opcja nad mostkiem Mam nadzieję że pomogłem Edytowane 10 Maja 2017 przez Eldo 1
lukeuszlfc Opublikowano 10 Maja 2017 Opublikowano 10 Maja 2017 Wielkie dzięki, już wiem, że muszę kupić jeden krótki i dwa długie! A myślałem o trzech krótkich. Rozumiem, że mimo, że to Tajwan to trzyma solidnie i nie masz zastrzeżeń i obaw co do potencjalnego wypadnięcia nawigacji z uchwytu?
Eldo Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) To jest uchwyt dedykowany do Garmin Edge i nigdy nie bedzie tak "twardo" trzymał jak podstawka Sigmy. Nie mniej jednak rox siedzi wg mnie w nim bardzo stabilnie i pewnie. Odczowalny jest moment zatrzaskowy i to powinno wystarczyć Made in Tajwan kolego nie oznacza ze cos jest "watpliwej jakisci", taki napis mozna spotkac w dzisiejszych czasach na wiekszosci markowych produktow / czesci. Ja nabylem ten uchwyt w sklepie PL i sobie bardzo chwale jakosc wykonania. Edytowane 10 Maja 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Opublikowano 11 Maja 2017 Dzisiaj mialem aktualizaje sigma link (android) oraz roxa, moze cos sie pozmieniało w temacie komunikacji BT oraz powiadomień. Musze odsapnac po 140km kreceniu, dojde do siebie to sprawdze co i jak
Przemko Opublikowano 12 Maja 2017 Opublikowano 12 Maja 2017 Dnia 11.04.2017 o 01:25, Eldo napisał: W moim przypadku nabyłem Sigmę Rox 11.0 SOLO nieco później dokupiłem sobie pulsometr który łączy się z licznikiem po Ant+ Jak jest w przypadku innych czujników nie wiem ale z tego co mozna wywnioskować np z menu licznik ma opcję "podłącz czujnik" więc wg mnie cokolwiek po Ant+ czy BT Smart w zasięgu będzie współpracować i nie koniecznie musi to być produkt z logo Sigma . Jak wpadnie mi w ręce cokolwiek innego niż Sigma (pulsometr, czujnik kadencji) po Ant+ to dam znać czy działa z ROX 11.0 Zdarza się czasem że mam aktywny pulsometr w liczniku i telefonie równocześnie, porównywałem w jednym z filmów odczyt danych pulsu i prędkości. Komunikacja Ant+ działa bardzo stabilnie, zastanawiałem przed zakupem pulsometru czy wziąść BT czy Ant+ nie żałuję wyboru Dodam może jeszcze jedną istotną kwestię, licznik miał mi zastąpić telefon na kierownicy. Rox 11.0 w 100% spełnia się w tej roli ! Serwus, właśnie mam wątpliwości czy pulsometr i licznik kadencji Wahoo połączą się z Rox-em 11.00. Jeżeli się połączą to rozumiem, że nie ma sensu łączyć ze Stravą w telefonie, tylko po powrocie zrzucić do PC i do Stravy?
Bartek Opublikowano 12 Maja 2017 Opublikowano 12 Maja 2017 Mam dwa pytania do właścicieli Rox 7/11 1. Czy próbowaliście go ładować power bankiem? Chodzi o to czy licznik zachowuje swoje funkcje podczas ładowania, czy przechodzi w tryb "ładowanie" i jest w tym momencie cegłą nie zliczając dystansu itp? Wiem, że złącze jest pod spodem i nie było by możliwości ładowania w uchwycie, ale chodzi o takie awaryjne podładowanie w trasie, wrzucając go do plecaka. 2. Licznik ma funkcję auto pauzy i uśpienia? Czy licznik wybudzi się z uśpienia po dłuższej przerwie, jak wykryje ruch, czy trzeba go odpalić przyciskiem?
Bogaty Opublikowano 13 Maja 2017 Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) No i jest nowa aktualizacja dla data center 5.2 . Jednak problemy ktore mialem z flyby na stravie (moving time = elapsed time) jak byly tak sa dalej :-/ Szkoda obiecywali ze bedzie naprawione i lipa. Tak wiec wspolprace ze Strava ktora reklamują na pudelku (live segments i inne duperele) to chwyt marketingowy. Sam komputerek oceniam na 4+ jak z czasem uda im sie uporać z tym co mnie denerwuje dam 5 ;-) Edytowane 13 Maja 2017 przez Bogaty
Eldo Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Opublikowano 13 Maja 2017 Dnia 12.05.2017 o 10:41, Bartek napisał: Mam dwa pytania do właścicieli Rox 7/11 1. Czy próbowaliście go ładować power bankiem? Chodzi o to czy licznik zachowuje swoje funkcje podczas ładowania, czy przechodzi w tryb "ładowanie" i jest w tym momencie cegłą nie zliczając dystansu itp? Wiem, że złącze jest pod spodem i nie było by możliwości ładowania w uchwycie, ale chodzi o takie awaryjne podładowanie w trasie, wrzucając go do plecaka. 2. Licznik ma funkcję auto pauzy i uśpienia? Czy licznik wybudzi się z uśpienia po dłuższej przerwie, jak wykryje ruch, czy trzeba go odpalić przyciskiem? ad. 1 licznik działa normalnie podczas ładowania z powerbank, ładowarki sieciowej (przez kabel usb). ad. 2 licznik wybudza sie sam z auto pauzy po wykryciu predkosci. Gdy mamy ustawiony czas wyłączenia licznika gdy ten nie jest aktywny i wyłączy się np w trakcie postoju w czasie treningu po włączeniu przyciskiem START mozemy wrócić do treningu lub go zakonczyc / zapisac. 7 godzin temu, Bogaty napisał: No i jest nowa aktualizacja dla data center 5.2 . Jednak problemy ktore mialem z flyby na stravie (moving time = elapsed time) jak byly tak sa dalej :-/ Szkoda obiecywali ze bedzie naprawione i lipa. Tak wiec wspolprace ze Strava ktora reklamują na pudelku (live segments i inne duperele) to chwyt marketingowy. Sam komputerek oceniam na 4+ jak z czasem uda im sie uporać z tym co mnie denerwuje dam 5 ;-) w sumie problemów zadnych nie miałem z Data Center 5.1 więc jezeli wizualnie nie wyczaje różnicy...niech sobie będzie bądz jaka wersja Zalezało mi na aktualizacji licznika i Sigma Link, po zainstalowaniu nic sie nie zmieniło w temacie powiadomień na adroidzie. 1
Rekomendowane odpowiedzi