Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W Sigma Data Center masz możliwość edycji ekranów i ich zawartości.

Klikasz na swoje urządzenie i wybierasz "Profile sportów"  następnie wywołujesz ten który cię interesuje i po prawej stronie masz do wyboru "Strona 1 do 6" i wybierasz ten ekran który chcesz edytować.

Na dole masz "Zmień szablon" żeby zmienić ilość wyświetlanych informacji a klikając na czerwony "ołówek-pisak-długopis" wybierasz co ma być wyświetlane w danym polu.

Wybierasz "Funkcje czasu" i tam masz zegar pod nazwą "Zamknij" takie niemieckie tłumaczenie słowa " zegar".

Edytowane przez antek
Opublikowano
Dnia 31.08.2017 o 08:48, HAZAK napisał:

Z wielkością tej godziny to jakiś żart, bez lupy bez szans, a dodatkowo w trakcie jazdy bez szans na odczytanie. A orientuje się ktoś może w jaki sposób można dodać godzinę do ekranu w normalnej wielkości?

Na pierwszej stronie masz film z edycją ekranów w Sigma ROX. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, edycja ekranów jest mi znana, natomiast nie miałem pojęcia że zegar znajdę pod nazwą "zamknij"B| będę próbował. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Tłumaczenie w Roxie trzeba jeszcze dopracować to fakt :)

Opublikowano

Dokładność pomiaru gps w przybliżeniu 

Na szosie na 10 km trasy 50 m straty na gps    

Na góralu na 1 km trasy 20m straty na  gps 

Mam rox 6.0 + telefon do zapisywania tras (s health) i nawigacje w telefonie jak się zgubie (maps.me)

I zastanawiam się czy jest sens zmieniać na rox 11 basic +czujnik prędkości

Z opaski do tętna i kadencji nie korzystam  bo to ma być przyjemność z jazdy a nie  patrzenie w cyferki jak się zmieniają

Opublikowano

Drodzy użytkownicy ROXa 11. Prosze powiedzcie bo za nic w świecie nie moge znalezc takiej funkcji (a wg producenta jest). Jak ustawic zeby pokazywalo mi przebieg totalny. Zwykle liczniki posiadaja cos takiego a tu nie mogę znalezc a zalezy mi na tym zeby sumowal wszystkie przejechane kilometry z danego roku.

Opublikowano
8 minut temu, grzesiek22rat napisał:

Drodzy użytkownicy ROXa 11. Prosze powiedzcie bo za nic w świecie nie moge znalezc takiej funkcji (a wg producenta jest). Jak ustawic zeby pokazywalo mi przebieg totalny. Zwykle liczniki posiadaja cos takiego a tu nie mogę znalezc a zalezy mi na tym zeby sumowal wszystkie przejechane kilometry z danego roku.

Z tego co mi wiadomo, to wszystkie sumy z rozbiciem na poszczególne misiące masz w SDC, a nie w samym liczniku.

Opublikowano

Czyli ten rox 7.0 i 11 ma służyć  głównie  do zapisu trasy i kiepskiej nawigacji :( 

Opublikowano
7 minut temu, Iceman napisał:

kiepskiej nawigacji :( 

Czemu kiepskiej?

Opublikowano
5 godzin temu, lechu napisał:

Masz tą funkcję w zakładce PAMIĘĆ - WARTOŚCI RAZEM

Dzieki, tego szukalem. A moge edytowac ten parametr i wstawić sobie manualnie dotychczasowy przebieg z tego roku? Tak zeby doliczalo mi kolejne kilometry?

Opublikowano

Tak. Edytujesz te parametry na kompie : moje urządzenie - wartości całkowite (tu edytujesz klikając na poszczególne wartości) - prześlij na urządzenie. 

Opublikowano

najlepiej co ile second  robić zapis śladu jazdy  1s czy 5s  a możne 10s 

Opublikowano

Mam pytanie ?

Gdzie można w Krakowie najtaniej kupić rox 11 Basic  w Krakowie 

Opublikowano

Pamięć Pamięć treningów Maks. 1000 godzin Trasy100 (maks. 40 000 punktów tras) 

Ile ten rox 11 ma pamięci 

Te 40000 punktów trasy  to się tyczy 1 trasy czy wszystkich zapisanych na urządzeniu 

Opublikowano (edytowane)

Pamieci ma wystarczajaco duzo. Zapewniam Cie ze nie zabraknie w czasie treningu. 

Licznik aktualnie posiada kazdy porządny sklep internetowy na stanie z szybka dostawa. Ja swój nabyłem w Centrumrowerowe.pl 

Jezeli poszukujesz strikte nawigacji proponuje zmienic wybor na cos z kolorowym wyswietlaczem. Rox jest licznikiem z funkcja nawigowania a nie nawigacja. Funkcja prowadzenia działa bardzo dobrze i wszystko co z nia zwiazane po wprowadzeniu trasy do pamieci.

Na reszte pytan znajdziesz odpowiedz w tym temacie przeglądając go od poczatku, nie ma sensu dublowac odpowiedzi. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

mam rox 11.0 i sony xperia z3. Zrzucanie tracków z Sigmy na telefon działa, ale powiadomienia na Sigmie już nie działają. Co należy ustawić  żeby działały powiadomienia z telefonu?

Przy okazji moja mikro recenzja po dwóch miesiącach użytkowania rox11.0 (2tyś km i 7tyś przewyższeń). Porównanie mam z mio cyclo 105, Garmin edge1000 i garmin forerunner 305.
Zalety rox11:

• mały lekki i poręczny,
  • czytelny wyświetlacz  (dla mnie to ważne - jestem dalekowidzem i jeżdżę bez okularów korekcyjnych)
  • mocowanie w standardzie Garmina
  • pojemna bateria i możliwość łatwej jej wymiany
  • szybko łapie fix
  • łatwy do powiązania z telefonem (w jedną stronę - wysyłanie tracków np na Stravę jest proste i półautomatyczne)
  • funkcja autopauzy i autostartu
  • cena
  • podstawowe możliwości nawigacyjne

Wady rox11

• odcinki Stravy tylko "ulubione"
  • brak możliwości włączenia opcji nawigacji w trakcie treningu
  • nieintuicyjne ustawienie wysokości
  • fatalne planowanie tras w Sigma Data Center
  • wiesza się czasami
  • bardzo wolny transfer danych do telefonu
  • brak wifi

Mój rox11 pracuje z licznikiem kadencji pulsometrem Garmina. Parowanie było banalnie proste. Można przypuszczać, że równie łatwo da się go sparować z dowolnym urządzeniem pracującym w standardzie ANT+

Opublikowano
1 minutę temu, jarom napisał:

Co należy ustawić  żeby działały powiadomienia z telefonu?

Należy zmienić telefon na iPhona :P

2 minuty temu, jarom napisał:

brak wifi

niesamowite, a może jeszcze frytki do tego?? ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Mwawe napisał:

niesamowite, a może jeszcze frytki do tego?? ;)

A jakieś konstruktywne uwagi?

Garmin Edge 1000 i 820 mają wbudowany moduł wifi. to bardzo ułatwia synchronizowanie licznika, wiec brak w Sigmie mozna uznać za wadę. A wadę mozna akceptować (w zamian za niższą cenę np., albo można jej nie akceptować). Warto jednak wiedzieć, co ma licznik, którego zakup rozważamy, a czego nie ma.

Jeśli nie masz niczego mądrego do powiedzenia, to po co tracisz czas na komentowanie?

Opublikowano (edytowane)

No niewątpliwie brakuje jeszcze głosu Hołka: "za sto metrów lekko w lewo"

To jest największa wada, bo samochodowe ją mają...

Edytowane przez Mwawe
Opublikowano

Mwawe - ten wątek byłby znacznie bardzie przydatny -  szczególnie dla potencjalnych nabywców ROXów - gdybyś przestał go trollować.

Opublikowano
13 minut temu, jarom napisał:

Mwawe - ten wątek byłby znacznie bardzie przydatny -  szczególnie dla potencjalnych nabywców ROXów - gdybyś przestał go trollować.

Rzeczywiscie. Bylby, Bylby nardziej czytelny gdybys sam wniosl coś ciekawego do watku, a nie powtarzal juz dawno stwierdzone fakty.

Opublikowano

Wiadomo że każdy może inaczej interpretować wady i zalety ale muszę się nie zgodzić z trzema (a w zasadzie czterema) wadami wymienionymi przez jarom

1. Brak możliwości włączenia opcji nawigacji w czasie treningu. 

Można w dowolnym momencie treningu odpalić wgraną trasę = nawigację z menu nie tracąc zapisanych do tej pory danych. Trening do puki nie zakończymy / zapiszemy możemy dowolnie konfigurować z menu. Co więcej, licznik na autopauzie z włączoną opcja autoOFF gdy nam się wyłączy po ponownym załączeniu ciągnie dalej trening !

2. Fatalne planowanie tras w Data Center. 

Jest to dla mnie bardzo dziwna opinia bo aktualnie nie wyobrażam sobie planowania trasy w jakimkolwiek innym programie. Osobiście planuje trasy tylko i wyłącznie w DC i przynajmniej ja jestem z tego BARDZO zadowolony a mam już w pamięci dobrze ponad 100 zaplanowanych tras które przejechałem z ROX-em.

3. Wiesza się czasami

Hmm, ciężko mi się zgodzić z tą opinią ponieważ mam Roxa od prawie roku (od momentu gdy wszedł do sprzedaży) i ANI RAZU nie odnotowałem "zawieszki". Patrząc na ten temat od początku zdarzały się różne shizy więc mogą to być przypadki jednostkowe. Czasem pomagają aktualizacje czasem resety. To tylko elektronika więc każdy licznik może mieć swoje "widzimisie" :)

4. Nie intuicyjne ustawianie wysokości. 

Licznik ma tyle opcji dot. wyboru wysokości startowej że ja nie wiem jak można mieć do tego jakieś ale. Mamy 3 własne/startowe punkty które sobie edytujemy w dowolnym momencie, mamy wysokość ustalaną na podstawie GPS oraz za pomocą ciśnienia barometrycznego. Jaką byśmy nie wybrali przed treningiem zawsze będzie ona odpalana przy następnym i to my decydujemy która jest dla nas najlepsza. Licznik nie ma połączenia z naszymi myślami żeby wiedział co nam aktualnie chodzi po głowie, bez przesady...to nie jest wada !

Ten licznik trzeba dobrze poznać żeby mieć jakieś sensowne zdanie na jego temat. Ja zanim napisałem tą recenzję przejechałem setki KM na wersji 7 następnie kolejne na wersji 11 z pulsometrem. Pisane było setki razy o tym że komunikacja z Androidem jest niedopracowana, owszem jest to wada bo dla czego pod iOS jest wszystko w jak najlepszym porządku ?! 

Mnie to aktualnie nie dotyczy bo przesiadłem się na Iphone dla tego nie ciągnę tego wątku. Mam jednak nadzieję że jak ktoś zaobserwuje poprawę da znać :)

Opublikowano

Tylko najwazniejsza kwestia w tej dyskusji jeat to ze jest to LICZNIK (pierwszoplanowo) z funkcją nawigacji, a nie jak sie od niego wymaga "nawigacji".

Trzeba zadac sobie pytanie do czego potrzebuje sie takiego urzadzenia. Ja zdecydowalem sie na zakup owego, ze wzgledu na wlasnie funkcje nawigacji (jako dodatek), mozliwosc zapisywania trasy ktora przejechales i dodatkowo wykres profilu trasy po ktorej bede jechal.

Co za tym idzie pozbycie sie wielkiego telefonu z kierownicy, a nawet pozbycie sie telefonu calkowicie podczas wycieczki czy tam treningu.

Poza tym zastanawia mnie jaka jest potrzeba wlaczania trasy podczas treningu???

Sumujac funkcje jakie sklonily mnie do zakupu tego urzadzenia smialo moge stwierdzic ze jest to swietne urzadzenie i warte kazdego grosza jakiego wydalem na ten licznik. Nie mam z nim zadnych problemow, co prawda nie chce mi sie ostatnio laczyc przez bt ale jest to raczej wina telefonu niz urzadzenia (na innych laczy sie bezproblemowo). 

Dziala sprawnie, bezproblemowo i przede wszystkim zgodnien z jego przeznaczeniem.

Opublikowano
Godzinę temu, Eldo napisał:

Wiadomo że każdy może inaczej interpretować wady i zalety ale muszę się nie zgodzić z trzema (a w zasadzie czterema) wadami wymienionymi przez jarom

2. Fatalne planowanie tras w Data Center. 

Jest to dla mnie bardzo dziwna opinia bo aktualnie nie wyobrażam sobie planowania trasy w jakimkolwiek innym programie. Osobiście planuje trasy tylko i wyłącznie w DC i przynajmniej ja jestem z tego BARDZO zadowolony a mam już w pamięci dobrze ponad 100 zaplanowanych tras które przejechałem z ROX-em.

3. Wiesza się czasami

Hmm, ciężko mi się zgodzić z tą opinią ponieważ mam Roxa od prawie roku (od momentu gdy wszedł do sprzedaży) i ANI RAZU nie odnotowałem "zawieszki". Patrząc na ten temat od początku zdarzały się różne shizy więc mogą to być przypadki jednostkowe. Czasem pomagają aktualizacje czasem resety. To tylko elektronika więc każdy licznik może mieć swoje "widzimisie" :)

Ad pkt 2. - fatalne planowanie tras. Skoro sobie nie wyobrażasz, to spróbuj  przerysować w Sigma Data Center  trasę dowolnego maratonu Poland Bike. Poza tym, że Sigma "wie lepiej" jak połaczyć punkty trasy, to pozostaje jeszcze dodawanie odcinków przełajowych i singletracków. Próbowałem używać planowania na Sigmie. Próbowałem wskazywać, jako "preferowane" ścieżki, ale w końcu... przestałem próbować i wróciłem do planowanie w komoocie. Być może Sigma dobrze nadaje się do planowania tras na szosę, ale do MTB - nie polecam.
Ad pkt. 3 - zawieszenie przydarzyło mi się dwa razy. Raz kiedy próbowałem opcji "pokaż detale" trasy nieco ponad 100km. A raz - zaraz po włączeniu. 

Z nowo odkrytych  mankamentów - kilka razy zdarzyło mi się, że w lesie gubiłem fix (telefon w tym czasie fixa nie gubił). Na sczęście na bardzo krótko. 

Żeby to było jasne. uważam ROX11.0 za bardzo dobry wybór budżetowy. Ale - kiedy szukałem dla siebie prostego i taniego licznika - szukałem informacji o wadach i zaletach . O sigmie znalazłem bardzo mało informacji. Stąd moja aktywność w tym wątku.

Godzinę temu, Mwawe napisał:

Poza tym zastanawia mnie jaka jest potrzeba wlaczania trasy podczas treningu???

Wyobraź sobie, że po dwóch latach jedziesz na rower. Początkowo jedziesz "na pamięć", ale to i owo - jak się okazuje - się w tym rejonie zmieniło. Wtedy włączasz opcję nawigowania po trasie sprzed lat (albo po trasie z Internetu)

Inna opcja - zaczynasz jechać po jednej trasie, ale w trakcie podróży dochodzisz do wniosku, ze dalej pojedziesz po innej. (to szczególnie przydatne, kiedy masz w pamięci szlaki rowerowe). Zaczynasz zielonym. Dojeżdżasz do punktu A. Tam zmieniasz na czerwony a po dotarciu do punktu B przechodzisz na stary swój ślad nieoznakowanymi singlami.