Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jaki sposób? Nie uruchamiałem czujników, bo nie wiem w jaki sposób. Czujniki nie są jeszcze zamontowane na rowerze, chciałem je sparować przed montażem.

Opublikowano
4 minuty temu, HAZAK napisał:

W jaki sposób? Nie uruchamiałem czujników, bo nie wiem w jaki sposób. Czujniki nie są jeszcze zamontowane na rowerze, chciałem je sparować przed montażem.

W momencie parowania musisz normalnie śmigać magnesem przy czujniku w taki sposób jakby był zamontowany na kole. 

W momencie parowania on wyśle sygnał do licznika i powinny się znaleźć. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, może akurat, jest cień nadziei. Po powrocie do domu sprawdzę, rozumiem że czujnik tętna również mam założyć?

Opublikowano
5 minut temu, HAZAK napisał:

Dzięki za odpowiedź, może akurat, jest cień nadziei. Po powrocie do domu sprawdzę, rozumiem że czujnik tętna również mam założyć?

Oczywiście :-D 

Opublikowano

To ROXa 7.0 przez USB do telefonu nie da się podłączyć?

Opublikowano
13 minut temu, michi148 napisał:

To ROXa 7.0 przez USB do telefonu nie da się podłączyć?

A masz kabel z dwoma końcówkami micro? 

Opublikowano

No tak. Są nawet przejściówki z micro USB na USB.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, michi148 napisał:

No tak. Są nawet przejściówki z micro USB na USB.

To mówisz o przejściówkach. 

Ja nie widziałem kabli micro -> micro.

A nawet jeśli masz to nie zadziała. 

Edytowane przez Mwawe
Opublikowano

Zdjęcie wstawione przez Eldo.

Takowa opcja jest w ROX 11.0 ale czy jest w ROX 7.0?

Przechwytywanie.jpg
Opublikowano
9 minut temu, michi148 napisał:

Zdjęcie wstawione przez Eldo.

Takowa opcja jest w ROX 11.0 ale czy jest w ROX 7.0?

Przechwytywanie.jpg

W zestawie ROX 11.0 nie ma takowego kabla. 

W instrukcji pisze o łączeniu z telefonem jedynie poprzez BT.  kabel jedynie do kompa do transmisji danych i lądowania licznika.

Nawet jeśli masz takowy kabel (micro/micro) to telefon powinien obsługiwać P'n'P. Wiem że nie wszystkie obsługują.

W mojej aplikacji wyświetla się tylko grafika po BT. A telefon nie obsługuje P'n'P. 

Opublikowano

Jest opcja podpięcia ROX-a przez USB do telefonu tylko i wyłącznie gdy telefon obsługuje tgzw OTG. Kabel tez się tak zwie ^_^ 

Wyglada to tak że podpinamy do telefonu taki kabelek :

e5ed03058dad6a6amed.jpg

a do niego kabelek z zestawu Sigmy czyli typowy micro USB

Opublikowano
4 godziny temu, Eldo napisał:

Jest opcja podpięcia ROX-a przez USB do telefonu tylko i wyłącznie gdy telefon obsługuje tgzw OTG. Kabel tez się tak zwie ^_^ 

Wyglada to tak że podpinamy do telefonu taki kabelek :

e5ed03058dad6a6amed.jpg

a do niego kabelek z zestawu Sigmy czyli typowy micro USB

A podłączałeś fizycznie w ten sposób licznik i komórkę?

Opublikowano
21 godzin temu, Mwawe napisał:

W momencie parowania musisz normalnie śmigać magnesem przy czujniku w taki sposób jakby był zamontowany na kole. 

W momencie parowania on wyśle sygnał do licznika i powinny się znaleźć. 

Witam, dziękuję bardzo za podpowiedź odnośnie sparowania czujników, podłączyłem według zaleceń i wszystko gra. Mam jeszcze pytanie w temacie łączności ze smartfonem przez bluetootha. W telefonie widać że jest połączenie, w liczniku również, natomiast w chwili gdy chcę przesłać jakieś ustawienia z telefonu z aplikacji sigmalink na licznik to wyskakuje komunikat o ponownym łączeniu się. Niestety po chwili wyskakuje komunikat że czas na połączenie miną i brak możliwości przesłania ustawień z telefonu na licznik. Nie próbowałem jeszcze łączyć z kablem, ale skoro jest połączenie przez luetootha to powinno działać.

Opublikowano (edytowane)

W temacie komunikacji pomiędzy Rox-em a Androidem przez BT to ten temat nadal kuleje mimo sporej poprawy po aktualizacjach. Dużo lepiej wygląda to pod iOS, to samo dotyczy funkcji związanych z komunikacja BT np powiadomienia z telefonu. Trzeba mieć do tego cierpliwość i tyle puki co ;)

Mwawe z tego co sobie przypominam podpinałem w ten sposób i działało na Xperia Z3 C. Jak odnajdę kabel OTG spróbuje raz jeszcze i dam znać. 

Ostatnio używam Rox-a na 2 rowerach, na szosie uchwyt garmina na mtb org z zestawu. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Witam, jestem po pierwszych treningach z Rox-11, w terenie sprawuje się znakomicie, wszystkie wskazania  bardzo dokładne, obsługa w trakcie jazdy bezproblemowa. Po treningu zdołał nawet połączyć się przez BT z telefonem, tzn zgrać aktywność, natomiast ustawienia licznika przez telefon na andridzie wciąż są niemożliwe. W przypadku wcześniejszego licznika Cateye Padrone Smart+ komunikacja z telefonem wyglądała znacznie lepiej, treningi automatycznie zgrywały się na telefon i wszystkie ustawienia można było na bieżąco przez BT zmienić. 

Opublikowano

Zamówiłem roxa 7.0, teoretycznie obsługuje strave, tylko zastanawia mnie jak? mam pobrać jakieś odcinki do niego czy skąd licznik wie że dany "event" akurat znajduje się w tym miejscu? przecież 7.0 nie łączy się z komórką więc nie ma dostępu do www?

Opublikowano (edytowane)

Było o tym wcześniej napisane, trzeba się cofnąć kilka stron :)

A tym czasem moja 11 ska dostaje w palnik już na 4 kółkach, mtb i szosa :D

6846559d8d92292agen.jpg

Spec odziedziczył uchwyt z mtb (pod garmin EDGE) a w mtb założyłem jeden z zestawu na mostek. Tylko bez opasek zaciskowych...na śrubę w środku. Mam oryginalny gwint w mostku. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano (edytowane)

Posiadam Sigmę rox 7.0. W czasie treningu pojawiła się potrzeba, aby w czasie jazdy z wykorzystaniem śladu GPS, przełączyć się na zapisana nową trasę (ślad GPS). Niestety za każdym razem licznik wymaga abym, zapisał dotychczasowy trening i rozpoczął nowy na nowym śladzie. Wiem, może to problem wydumany ale jakby istniała taka możliwość to byłbym rad.

Edytowane przez KWAK
Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.07.2017 o 14:08, Mwawe napisał:

To mówisz o przejściówkach. 

Ja nie widziałem kabli micro -> micro.

A nawet jeśli masz to nie zadziała. 

Zadziała, kupiłem adapter USB/microUSB i podłączyłem licznik do telefonu. Mogłem obługiwać Sigmę Link - żadnych problemów. Adapter kupiłem w komputroniku za 8zł.

Dnia 2.08.2017 o 11:53, aju napisał:

Zamówiłem roxa 7.0, teoretycznie obsługuje strave, tylko zastanawia mnie jak? mam pobrać jakieś odcinki do niego czy skąd licznik wie że dany "event" akurat znajduje się w tym miejscu? przecież 7.0 nie łączy się z komórką więc nie ma dostępu do www?

musisz podłączyć licznik do telefonu za pomocą kabla USB (wymagany adapter, o którym piszę wyżej), ściągnąć apkę "SIGMA LINK" i tam masz zakładkę "moje segmenty strava" i coś w rodzaju "wgraj/załaduj/transferuj". Wcześniej musisz mieć oczywiście zalożone konto na stravie i segmenty, które Cię interesują oznakować gwiazdką (dodanie do ulubionych).

Edytowane przez lukeuszlfc
  • Pomógł 1
Opublikowano

Przepłaciłeś kolego :D na alledrogo za 1,5pln można kupić taki kabelek hyhy... sprawdziłem dzisiaj ponownie, potwierdzam że licznik sie łączy z telefonem bez problemu. 

Opublikowano
21 minut temu, Eldo napisał:

Przepłaciłeś kolego :D na alledrogo za 1,5pln można kupić taki kabelek hyhy... sprawdziłem dzisiaj ponownie, potwierdzam że licznik sie łączy z telefonem bez problemu. 

Ok, a jaka jest różnica w połączeniu BT a tym kabelkiem?? Dzięki temu kablowi zwiększa się funkcjonalność? 

Opublikowano (edytowane)

Przy jakosci polaczenia Roxa przez BT z android kazda inna opcja jest bardziej funkcjonalna :) W moim przypadku np jak mam juz podpinac kabel pod licznik robie to przez DT nie SL bo specjalnie nie widze sensu pchac aktywnosci w telefon kablem jak i tak laduje ona w chmurze. 

Nie mniej jednak działa ten typ komunikacji i jest on alternatywa dla słabo działajacego BT na chwile obecna. Szczerze to nie wiem jak mozna tak lipnie sparowac z androidem urzadzenie jak by nie patrzył markowe i nie tanie. Inne "ryżowe" gadzety za kilkanascie pln smigaja az miło czy to glosnik czy jakis smartband itp...pomijajac fakt ze w menu wyswieltalny jest czesto status "polaczony" a SL mieli i mieli z rezultatem koncowym "brak polaczenia". Trzeba jakos z tym zyc O.o bo to na chwile obecna jedyny minus ktory odczowam. 

A własnie, probował ktos kiedys eksportowac (wygenerowac) plik gpx/tcx treningu z aplikacji Sigma Link ? 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
18 godzin temu, Mwawe napisał:

Ok, a jaka jest różnica w połączeniu BT a tym kabelkiem?? Dzięki temu kablowi zwiększa się funkcjonalność? 

Rox 7.0 nie ma połączenia wifi czy bluetooth. Więc jedynym rozwiązaniem jest kabelek - o to pytali koledzy powyżej. 

18 godzin temu, Eldo napisał:

Był na miejscu, nie musiałem czekać :)

Opublikowano
22 godziny temu, Eldo napisał:

A własnie, probował ktos kiedys eksportowac (wygenerowac) plik gpx/tcx treningu z aplikacji Sigma Link ?

Kilka razy eksportowałem do tcx i wgrywałem taki plik na Endomondo, działało to u mnie bez problemów. Ale chyba teraz przerzucam się na Strave :D

Opublikowano

Z Data Center nie ma problemu z exportem tcx czy gpx. Chodzi mi o Sigma Link, na Strave z automatu idzie trening i to jest lux rozwiazanie ! Szkoda ze na endomondo nie ma takiej opcji. Tutaj mam wszystkich znajomych, strave poki co poznawac zaczynam.