Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To i ja pytanie dorzucę. Przy synchronizacji danych se stravą, nie przerzuca prawidłowo kalorii. Licznik np. pokazuje 1000, a w stravie 2. Można to gdzieś wymusić, żeby przenosił 1:1 ?

Opublikowano
Dnia 21.06.2017 o 01:09, Drixi napisał:

Jestem szczęśliwym posiadaczem ROX 7.0 od tygodnia i muszę przyznać że przesiadka z aplikacji Strava na androida to wielki skok na plus sigmy. Świetne wykonanie, możliwość ustawiania własnych ekranów, dokładność śladu gps, auto start/stop i czas pracy na baterii bez porównania ze smartphonem. Lecz irytuję mnie jedna rzecz po uploadzie wyników do stravy. Czas całkowity jest taki sam jak czas jazdy. Czy to błędne ustawienia po mojej stronie czy błąd firmware/data center ?

w0sehd3.png

Mógłbym prosić o wskazówkę jak odszukać to ustawienie ?

Pisałem w tej sprawie do Sigmy mieli to naprawić przy nowej wersji Data Center ale olali to. Kiedyś ten sam problem występował też na Garminach z tego co wyczytałem na angielskich forach. Jeśli wyłączysz autopauze w Sigmie to wtedy po zatrzymaniu się twoja średnia będzie automatycznie leciała w dół. Nie zostaje nam nic innego jak tylko czekać aż szwabscy eksperci zajmą się tym problemem. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dziś kupiłem i dziś oddałem na gwarancję.

Licznik nie łączy się po kablu z laptopem i łączy i po chwili zrywa połączenie przez blutetooth z telefonem.

Miał ktoś tak ?

Mam nadzieję, że wymienią mi na nowy, działający.

Opublikowano

@Bogaty  @Drixi - u mnie działa to prawidłowo, konieczne bylo jednak zaktualizowanie DataCenter - aplikacja sama się nie upomina że nowa wersja jest dostępna tylko trzeba samemu pamiętać ;)

Opublikowano
18 godzin temu, Mwawe napisał:

No mi te wszystkie podane przez ciebie źródła podają inne wysokości. Wszystkie mieszczą się w tolerancji 35 metrów!

No i według czego mam ustawic wysokość startową?? Skoro wszystkie źródła podają inne wartości?

I stąd pytam skąd kokega ma "faktyczną" wysokość? 

Z tej stronki:

http://www.wysokosc.mapa.info.pl/

Opublikowano
1 godzinę temu, SirDevil napisał:

no u mnie różnica pomiędzy tą stronką a odczytem w miejscu startu to jakieś 20 metrów.

Dlatego bez względu na "rzeczywistą" wysokość ustawiłem wysokość startową taką jaką mi pokazuje Rox, bo pomimo wpisania "poprawnej" wysokości ze stronek na dzień dobry mam 20 metrów przewyższenia. A używając wysokości GPS z Rox'a zaczynam od "zera".

Poza tym jest to niewielki błąd mieszczący się w mojej "tolerancji" zaufania do urządzeń elektronicznych typu GPS.

Opublikowano

A czy przy jeździe według wcześniej stworzonej i wgranej trasy, ekran z planowanym czasem dotarcia, dystansem i mapa trasy aktywuje sie automatycznie? Pomimo wcześniej skonfigurowanym interfejsem?

Opublikowano (edytowane)

Tak, tylko ze szacowany czas dotarcia jest caly czas przeliczany ze sredniej predkosci. Przynajmniej ja tak to widze z obserwacji. 

Jutro jak do tej pory najostrzejszy test roxa w trasie ok 240km podzielonej na dwa dni wiec sporo czasu i obserwacji :) Jade z 2 plikow czyli trasa podzielona na dwa etapy polaczona w jeden trening po zapisaniu. Bedzie pomiar pulsu z opaski mio fuse, prędkość z gps. W nocy rox bedzie wylaczony z automatu na drugi dzien kontynuacja treningu. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Ja też jutro pierwszy test maratony w Brzozowie. 

Powodzenia Eldo

Opublikowano
Dnia 22.06.2017 o 14:37, Drixi napisał:

Posiadam wersję 5.2.8 na stronie sigmy to najnowsza dostępna. Problem dotyczy chyba tylko wersji rox 7.0 z tego co widziałem u użytkowników 11 wszystko jest ok. Masz  7'demkę ?

Mam rox7 i DC 5.2.8 i u mnie moving time = elapsed time po eksporcie do Stravy, w Data Center wszystko jest ok.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.06.2017 o 17:07, Mwawe napisał:

Ja też jutro pierwszy test maratony w Brzozowie. 

Powodzenia Eldo

Dzięki :) 

Pierwszy dzień za mna i roxem.

fd2c08b76656b18fgen.jpg

Start 7:00 Stop 16:30 licznik non stop wlaczony w trybie nawigacji (autopauza on). Stan baterii 40%, licznik sie wylaczyl ok 17:00 jutro o 7:00 power on i jazda do godz 13:00 w sumie cos ok 230/240km mysle ze wyjdzie. Dwa slady gpx w sumie jedna aktywnosc, jak narazie bez przygód. Puls pokazuje bardzo dobrze, predkosc z gps stabilna podobnie jak slad trasy. 

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 2
Opublikowano (edytowane)

9586c06f9177eb27gen.jpg

Licznik bez ladowania w trybie nawigacji wytrzymal 9,5h (235km) jazdy plus postoje jak na foto wyżej i niżej (na autopauzie). Raz licznik sie wylaczyl automatycznie (nocleg). Po zalaczeniu kontynuacja rozpoczonej trasy. Stan akumulatora po zakończeniu trasy i jej zapisaniu 10% wiec nadal można licznik używać !  Temperatura podczas trasy ok. 20-30st momentami 40st do slonca.

Gps spisal sie rewelacyjnie!  Trasa 90% nieznana, caly czas slad byl widoczny wraz z danymi dot szacowanego dystansu oraz czasu do celu. 

Przewyższenia na wykresie wyświetlane perfekcyjnie ! Wiedziałem co mnie za chwilę czeka więc byłem w stanie rozłożyć siły i "pociągnąć w grupie"  ^_^

Prędkość z gps rowniez stabilnie, nie widze sensu brania sygnalu z czujnika. 

Puls, bez żadnych problemów. Opaska Mio FUSE po ant+ z Rox-em dziala perfekcyjnie. 

40866c257ab51347gen.jpg

Ogólnie z licznika jestem bardzo zadowolony. Ciezko stwierdzic ile dokładnie był zalaczony ale w przybliżeniu 07:00...16:00 + 07:00...11:00 jazda z postojami gdzie jazdy mam zarejestrowane 9,5h. Telefon musiał bym ładować ze 4x na pewno z aktywnym Locus-em i endomondo.

Brawo Rox!  

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 11.04.2017 o 11:12, Eldo napisał:

Nie kozystam osobiście ze Stravy ale jest mozliwe przesylanie segmentow bez konta premium. Da sie rowniez wyeksportowac plik do endomondo np z Data Center po wczesniejszym zgraniu aktywnosci z licznika (kozystam z tej opcji) :)

Faktycznie bardzo malo jest w sieci o nowych roxach. Kupiłem w ciemno 7.0 a nieco później 11.0 :D

Można uzyskać info , w  jaki sposób da się przesłać do urządzenia segment stravy. I uruchomić go , tak aby powiadomił mnie przed segmentem i w trakcie jazdy po nim. Rozumieniem,  że powinno to normalnie działać, jak w wersji Premium. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.06.2017 o 20:24, Franki201 napisał:

Można uzyskać info , w  jaki sposób da się przesłać do urządzenia segment stravy. I uruchomić go , tak aby powiadomił mnie przed segmentem i w trakcie jazdy po nim. Rozumieniem,  że powinno to normalnie działać, jak w wersji Premium. 

Żeby przesłać segmenty musisz mieć wykupione premium na Stravie. Wchodzisz w Data Center i po prawej stronie od razu cię pyta czy chcesz zaktualizować segmenty strava, klikasz i się robi. Po wysłaniu danych na Roxa premium nie jest już ci potrzebne, segmenty zostają w komputerku i jak będziesz dojeżdżał do danego segmentu to pojawi ci się komunikat. Premium jest potrzebne tylko w momencie eksportu segmentów ze stravy do Roxa i ewentualnej aktualizacji czasów na segmentach. 

Edytowane przez Bogaty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Drixi
  • Pomógł 1
Opublikowano
18 godzin temu, Drixi napisał:

Data Center w wersji 5.3.2 jest już do pobrania. Jutro sprawdzę czy naprawili export do stravy (Moving Time = Elapsed Time).

Ściągnięte i sprawdzone :) Wszystko działa Moving time jest inny niż elapsed time po eksporcie do stravy :) W końcu to naprawili.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja za to odnotowałem poprawę po aktualizacji Data Link. Komunikacja ROX 11 przez BT z Androidem się poprawiła, np pobieranie aktywności czy wgrywanie nowej trasy na chwile obecną zdecydowanie na lepszym poziomie ! Nie ścina połączenia jak wcześniej. Zobaczymy jak długo ;)

Opublikowano

@Eldo a nie wiesz może jak wymusić wgranie firmware'u - w sensie tej samej wersji co jest obecnie ale żeby ją nadpisać?

Bo mam obecnie telefon z andkiem i okazuje się, że dalej jest dupa z komunikacją po blutku, więc jedynie mogę ściągać aktywności przez kabel (a nie chcę rozwalić baterii i tej fajnej zaślepki usb codziennie się podpinając) 
Kundenservice leci w ch*** bo od miesiąca nie odpowiedzieli na moje zgłoszenie :/

Opublikowano

Można spróbować restartu licznika, raz tak robiłem jak mi zaczęły wyskakiwać cuda na kiju przy wgrywaniu tras z DC przez USB (komunikacja BT była w tedy na tragicznym poziomie).

Nie wiem czy to ma faktycznie wpływ na zrywanie komunikacji przez BT ale wydaje mi się że jak jest licznik za blisko telefonu jest dużo gorsza. Ogólnie ROX zdecydowanie bardziej jest "stworzony" pod iOS niż pod Android i to na każdym kroku jest widoczne. Powiadomień nadal nie ma pod Androidem a szkoda bo to ciekawa funkcja która działa wyśmienicie na iPhone. 

Opublikowano

tylko że zrobiłem reset do fabrycznych i dupa :/ zgrywanie do sigma link nie działa ani pod iOS ani androidem... pozostaje tylko czekać aż szwaby łaskawie odpowiedzą :( 

Opublikowano (edytowane)

W pierwszej kolejności @eldo dzięki szczegółowe opracowanie tematu tego komputerka ;-)

Pytanie czy wersja 11.0 BASIC HQ będzie śmigała z pulsometrem Sigma R1 oraz czujnikiem kadencji z licznika BC 16.12?

Jak wygląda nawigowania? Czy prowadzenie po wyznaczonej trasie wystarczy na szosie? 

Edytowane przez bons
Opublikowano
1 godzinę temu, bons napisał:

W pierwszej kolejności @eldo dzięki szczegółowe opracowanie tematu tego komputerka ;-)

Pytanie czy wersja 11.0 BASIC HQ będzie śmigała z pulsometrem Sigma R1 oraz czujnikiem kadencji z licznika BC 16.12?

Jak wygląda nawigowania? Czy prowadzenie po wyznaczonej trasie wystarczy na szosie? 

Czujnik nie zadziała. 

Pulsometr jeśli jest kodowany ant+, to tak.

Wystarczy? Ale co ma wystarczyć?

Opublikowano (edytowane)

Z Rox-em 11 będą kompatybilne czujniki zewnętrzne tylko po Ant+ (z serii BC nie podejdą). Czujnik R1 będzie działał pod warunkiem że jest to wersja Ant+ lub BT/Ant+ (są 3 wersje z tego co pamiętam, 1. BT, 2. Ant+, 3. BT/Ant+).

Nawigacja jednemu może wystarczyć a drugiemu nie i jest to kwestia raczej indywidualnych wymagań. Mi osobiście wystarcza w 100% na szosie i w terenie, na chwile obecną licznik przejechał ze mną ok 1,5k km w sumie cały czas z wgranej trasy z DC i nie przypominam sobie żebym miał "nieplanowane przygody" ^_^

Jest to cały czas "monochromatyczne" prowadzenie po zaprojektowanym śladzie i teoretycznie z typowym nawigowaniem które mamy w komputerkach z kolorowym wyświetlaczem nie ma porównania. Ja się np. przesiadłem z Locus-a (kolorowy mapnik pod Androidem) i specjalnie nie mam problemów z tym że nie widzę przed sobą skrzyżowania czy większości trasy z drogami w okolicy. Dobrze zaprojektowana trasa bez problemu jest do przejechania z Rox-a, taka jest moja opinia z własnego doświadczenia :)

Przykład, tydzień temu jechałem trasę ok 240km głównie asfaltem gdzie znałem może pierwsze 40km reszta to zupełnie obcy teren. Było kilka zawahań przed skrętem w sytuacji gdzie trafił się zjazd i duża prędkość ale kompletnie nie stanowiło to problemu. Relacja z tego wypadu wyżej w temacie :)

Edytowane przez Eldo