szymx1 Opublikowano 21 Lutego 2021 Opublikowano 21 Lutego 2021 Cześć kupiłem dziewczynie rowerek Carrera Kraken. Ma on jednak osie sztywne chciałbym zmienić je na drążone, wiadomo do wymiany osie konusy, jednak mam problem z dobraniem długości osi jak i zacisków do nich. Oś sztywna ma wymiary teraz przód 140mm, tył 180mm. Podpowie ktoś jakie wymiary osi drążonych kupić?
Administrator SzajBajk Opublikowano 22 Lutego 2021 Administrator Opublikowano 22 Lutego 2021 Przez osie sztywne, masz pewnie na myśli oś piasty pełną, czyli taką? A chcesz założyć oś drążoną, pod zacisk, czyli szybkozamykacz? Przez "oś sztywną często rozumiemy" tzw. oś przelotową, wkręcaną do gwintu ramy / widelca:
szymx1 Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Opublikowano 23 Lutego 2021 Tak mam na myśli oś pełna i chcę ją zmienić na zacisk.
Greyo Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 Podepnę się pod temat, ponieważ też szukam adapterów do piast zamontowanych w mojej meridzie scultura 300. Również chodzi mi o przejście z osi 12mm na 5 mm. Pisałem do Meridy w tej sprawie, ale odpisali, że nie maja takich przejściówek. Co do samych osi, to po oznaczeniach ze strony meridy (VP CLK270R), nie można za wiele znaleźć. Jest jedna strona z tymi piastami, ale żadnych adapterów tam nie widziałem. Może ktoś wie, gdzie można by kupić takie przejściówki.
Nemrod Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 Jeżeli Merida nie ma to raczej nie dostaniesz. Ogólnie do większości oemowych kół takie rzecz są nie do dostania bo po prostu nikt się nie bawi by koła były przystosowane do różnych standardów.
Greyo Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 No szkoda, bo były plany na przełożenie tych kół do drugiego roweru. A do meridy miały być kupione jakieś dt swissy. Trzeba będzie jeździć na tym co jest, albo zaszaleć i oemy powiesić na kołku.
Rekomendowane odpowiedzi