Khemlish Opublikowano 21 Lutego 2021 Opublikowano 21 Lutego 2021 Witajcie, początkowo w planach miałem składanie roweru od podstaw jednak nic w tym kierunku nie zrobiłem a rower jaki posiadam trudno już nazwać rowerem. Pół sezonu przejechałem nim udokumentowane 578km zapewne było trochę więcej. W tym roku planuję sporo więcej, z założeń rower ma być na sztywnym widelcu a jego cena miała by wyjść do 5000zł dodam że mało który mi się podoba a ten który chciałem (Dartmoor Primal - wiem on nie ma sztywnego widelca) w tym roku przekracza budżet. Ostatnio na dniach zastanawiałem się nad Kross Level 4.0 tylko ta rama jakoś powoduje u mnie mieszane uczucia kolejny był Merida Big Nine 500 Lite 2021 bardzo ładna rama, ale aktualnie słabo z rozmiarem 19" jest 17" i 20". Teraz bardzo mi podpasowały wizualnie Cube 2021, problem w tym że na moje oko one są podobne a cena różna. Pytanie czy brać: - ACID ginger´n´black i za jakiś czas może nawet w przyszłym sezonie zmienić widlaka na sztywniaka - ATTENTION SL petrol/red (jak będzie lub ten szary jak nie będzie tamtego) i zmienić amor na sztywniaka jeszcze w tym sezonie - ANALOG deepgreen´n´black i tak jak w przypadku ATTENTION SL - AIM PRO zmiana amortyzatora na sztywny widelec oraz wymiana napędu na 1x12 Deore pomieszany z SLX lub SX pomieszany z NX do tego owalny blat 34T Szczerze to nie wiem jaki jest sens AIM PRO skoro chce wymieniać napęd i całą resztę a AIM jest tańszy. Nie wiem czy jakiś z nich ma sztywną oś z tyłu co było by mile widziane, przód to przy tych tańszych oczywiście wymiana na widelec karbonowy (sztywna oś) Taperowana główka jest chyba tylko w ACID - nie wiem czy mi na tym zależy. Chciał bym tez zamontować łożyska zewnętrzne tylko nie wiem czy do jakiegoś z nich mogę to zrobić. Tak samo nie wiem czy brać kasetę NX i do niej nową piastę, czy kasetę pod SX (z tego co wiem ta pasuje do większości piast, ale trudno ją znaleźć).
elmapeto Opublikowano 21 Lutego 2021 Opublikowano 21 Lutego 2021 Może zamiast kombinować ze zmianami już od początku poszukaj jakiegoś fitnessa w tych pieniądzach.
Accent_Szaj Opublikowano 21 Lutego 2021 Opublikowano 21 Lutego 2021 7 godzin temu, Khemlish napisał: Dartmoor Primal - wiem on nie ma sztywnego widelca) Tego jeszcze nie grali , Primal ze sztywnym? Co do Twojego gdybania, to raczej złóż rower od podstaw. Każdy z w/w chcesz na wejściu upgrade.
Khemlish Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Wiadomo że w Primalu bym nie kombinował z sztywnym 😅 Nie ten typ roweru, ale do XC już bardziej. Problem w tym że przy składaniu od podstaw jest potrzebna jakaś ciekawa/sensowna rama a na dzień dzisiejszy to tylko: Octane One Prone, Leader Fox Benton XC lub Accent Peak mało jest rozmiarów L z tych ram... mam 183cm Oczywiście że fajnie było by poskładać samemu od podstaw to co bym chciał. Wczoraj bardzo wpadł lub raczej wpadła mi w oko Merida Big Nine Elite Edytowane 24 Lutego 2021 przez Khemlish
tmmm Opublikowano 13 Marca 2021 Opublikowano 13 Marca 2021 Mam level B4- i taka uwaga : rama jest duża, mam 182 , ramę " L" i skracałem mostek do 50 mm, ten Cube Aim Pro : cena niska (po ostatnich podwyżkach) ale waga ... hmmm, zerknij na Marin DSX, kilka dni temu był w cenniku za 3500 teraz 4000 i waży lekko ponad 10 kg
Rekomendowane odpowiedzi