Skocz do zawartości

RockShox Yari - zassany.

staszek.s

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Szybkie pytanie. Robiłem mały serwis Yari-zdjecie goleni, wymiana gabeczek, oleju, sprężyny demon air na tą nową 2021 - miała się nie zapadać...Poskładałem, pozalewalem, było ok. Wczoraj jeździłem 4h, rower się wymęczył mocno, było ok...Dziś rano - amor jest w połowie wciśnięty- tak bardzo ze nie widać już skali do sagu. Myślałem że ciśnienie zgubił ale nie- jak było 100psi tak jest. Wartość wzięta z tabelki na goleni- od wczoraj nie spadło. Ale amor jest wciśnięty, jak by 150kg na rowerze siedziało...Jak to ogarnąć? Spuszczenie i napompowanie od nowa nie pomoglo...

Opublikowano

Uszkodzony oring na tłoku i/lub użyte złe smarowidła.

Opublikowano (edytowane)

Hmm używałem pm600 a oring nowy tak jak nowy jest cały airshaft...;(

Rozebrałem to po raz kolejny. Przy rozkładaniu, wyleciało ciśnienie z olejem, przy odkręcaniu dolnej śruby lagi.  Shaft był cały schowany w górnej ladze- ewidentnie ciśnienie było w dolnej ladze, a po rozdzieleniu lag, również pomiędzy dołem tłoka a tym czerwonym mocowaniem airshafta...

Kurcze cala sprężyna nowa jest...rodzaj dobierany wg numerów seryjnych. 

Jedyne co, to po wyjęciu sprężyny, na górnej powierzchni tłoka była spora, około 1cm warstwa smaru...musiał zebrać z wnętrza goleni...No ale nawet RS zaleca 'uczciwej posmarowanie tych miejsc...

Edytowane przez staszek.s
Opublikowano

Sobie odpowiem...

Winnym był zbieg czynników - trochę za dużo smaru, niska temperatura (sporo poniżej zera) i dość intensywna praca widelca.

Najprawdopodobniej zamarzł smar w tym wycięciu w ladze, które odpowiada za wyrównanie ciśniania pomiędzy komorami. Po rozebraniu i wymyciu wszystko jest ok.

Teraz jest cieplej i problem nie powrócił.