Skocz do zawartości

Triban RC 120 czy Romet Huragan za około 2000 zł.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Pierwsza szosa do 2000 zł ? Oczywiście!

Przyjrzyjmy się dwóm niezłym propozycjom w tej cenie, w roku 2021:

Opublikowano

I pomyśleć że kilka lat temu kupowałem Rometa 1 za 1800zł, na osprzęcie Clarisa ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć Koledzy :)

Zastanawiam się nad kupnem Tribana bądź używanej szosy - temat stary jak świat. Triban wiadomo nowy i to za nim przemawia (gwarancja, mam na miejscu sklep itp.) Finansowo też w granicach które są na chwilę obecną dostępne, za taką cenę to wiadomo Triban lub używka (tu mam mieszane uczucia, łatwo wpaść na minę).

Obecnie jeżdzę pancernym Lazaro Senatore na alivio ale jak to trekking - z klamotami waży sporo a chciałbym spróbować szybszej jazdy trochę zwinniejszym i lżejszym rowerem - Triban byłby moją pierwszą 'szosą' w zwiazku z tym że zakup w moim przypadku będzie na lata użytkowania chciałbym zapytać bardziej doświadczonych ludzi o potencjalny upgrade Tribana w miarę upływu czasu i mam kilka pytań - mam nadzieję że ktoś pomoże :) Rocznie robię w granicach 5-8 tyś km.

1. Napęd 2x8 - czy po zajechaniu blatu i kasety mogę sobie wrzucić dowolne shimanowskie zamienniki np. kasetę alivio 8rz a korbę wymienić na coś wytrzymalszego z 2 blatami? To samo pytanie dotyczy osprzętu przerzutki itp. (wiem że powiecieże się nie opłaca itp ale na zmianę kozy co 2-3 lata nie mam co liczyć więc zostanę z możliwością ulepszania tego co mam - a Triban jako rama bardzo mi sie podoba.

2. Jeśli chciałbym zmiejszyć wagę roweru to najprostrzym rozwiazaniem wydaje mi się wymiana kierownicy na węglową oraz sztycy podsiodłowej, pedały - w dalszej części opony i całe koła (koło tył musi być pod kasetę 8rz dokładnie jak rozumiem) na końcu osprzęt.

3. Opony 700x25 będą dobrym rozwiazaniem gdy poruszam się jedynie po asfalcie ew. kostce brukowej od dzwona (wazę 85kg) zależy mi na lekkości i szybkości ponieważ do cięższego terenu mam trekkinga - czy tak cienkie opony częściej łapią przebicia? 

4. To będą pierwsze hamulce tarczowe w moim życiu - obsługa i dostępność cześci jest ok do tego modelu?

dzięki za sugestie :)

• Lubię to! 1