terminus Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Cześć Proszę o radę bo już mam mętlik w głowie od nadmiaru informacji. Czy napęd 1x11 nadaje się dla amatora do rekreacyjnej jazdy głównie po lesie? Czy raczej zapomnieć? Rower - cross. Rozsądek przemawia za napędem 2x, a może nawet 3x jako bardziej uniwersalnymi.
Gość Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Nie nada się raczej. Zwłaszcza do roweru innego niż mtb.
ByQ94 Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Polecam zobaczyć tutaj https://drivetrainadvice.shimano.com/global/pl/drivetrain-advisor Rozwiąż sobie mały test i zobacz. Ja osobiście napęd 1x11 polecam Posiadam od niedawna lecz jeżdżę po lasach trasy typowy XC ale dojeżdżam też czasami do pracy na prostym równie dobrze się sprawuje co 3x10 który posiadałem wcześniej. Nie brakuje mi przełożeń całość napędu chodzi bardzo płynnie, łańcuchu nie spada w dodatku na owalnej zębatce się płynie choć to kwestia wyczucia. Dodam również że jestem amatorem trenuje dopiero od tamtego roku więc jestem na etapie mocno początkującym a mimo to czuje niesamowitą zmianę na podjazdach radzi sobie świetnie na zjazdach już trochę słabiej ale dla mnie praktycznie różnicy nie ma jeżeli chodzi o brak przełożeń. Jak chcesz w swoim rowerze zmieniać to się chyba nie opłaca, ja wydałem 1900 zł na napęd 1x11 już chyba lepiej kupić rower z napędem 1x11 niż go wymieniać. 1
Pietern Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Jeździć można na wszystkim, tylko warto wiedzieć po co i za ile. Napęd 1x11 to jak na razie dosyć droga zabawa i dla amatora leśnych ścieżek (ja taki jestem) kompletnie niepotrzebny. Gdybym się dobrze przyjrzał przed zakupem, to nie brałbym 3x10, tylko 3x9, bo różnicy w jeździe i tak nie widzę, a kiedy kupowałem łańcuch, to różnica w cenie była wyraźna. Duża część zakupów ma sens dopiero w chwili, kiedy masz zamiar się ścigać (w szerokim zakresie rozumienie tego pojęcia), albo dobrze wyglądać (też w szerokim zakresie).
Rekomendowane odpowiedzi