Skocz do zawartości

Bryton Rider 750

gavron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Od jakiegoś czasu posiadam licznik Rider 750 i chce się z Wami podzielić swoją opinią gdy jest to dosyć nowe urządzenie na rynku. Jeżeli macie jakieś pytania to walcie śmiało.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zakupiłem dwa tygodnie temu brytona 750 i dzisiaj wyszedłem go pierwszy raz przetestować , odpalam gps i klops = nie wczytują się mapy ale sama nawigacja działa bo zapisała trasę po której jechałem... , jakieś pomysły > ?

szare pole , zamiast mapy

reset nic nie dał.

https://www.strava.com/activities/4852729921

9eacd681c628a232gen.jpg

131a54d7704da515gen.jpg

Opublikowano

Hej. U mnie od razu była wgrana mapka ale w Twoim przypadku tak nie jest. Trzeba połączyc licznik z komputerem i za pomocą dedykowanej aplikacji wgrać odpowiednią mapę. Jeżeli znajdę szczegóły to podeślę 

• Pomógł 1
Opublikowano

www.brytonsport.com

klikasz pobierz > mapa > Rider 750

tu cytat ze strony:

Dodaj mapę do Rider 750

Aby ręcznie dodać mapę do Rider 750, postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami:

1. Pobierz plik ZIP z mapą z oficjalnej strony internetowej Bryton. Rozpakuj go. Nie zmieniaj nazw plików ani nie zmieniaj rozszerzeń plików w rozpakowanym folderze, ponieważ może to spowodować wystąpienie błędów.

2. Używając oryginalnego kabla USB, podłącz urządzenie do komputera i otwórz dysk „Bryton”, następnie przejdź do [Bryton> MAP].

3. Skopiuj rozpakowany folder i wklej do folderu [Bryton> MAP> Update].

* Jeśli w urządzeniu nie ma wystarczającej ilości wolnego miejsca, aby dodać mapę (mapy), usuń niepotrzebne foldery map, które są przechowywane w następujących lokalizacjach:[Bryton>MAP>Update] i [Bryton>Map>MapData]. Po dodaniu pliku (ów) mapy, upewnij się, że urządzenie nadal posiada co najmniej 100 MB miejsca, aby działać poprawnie.

4. Po pomyślnym dodaniu pliku (ów) mapy do urządzenia przejdź do folderu [Bryton>MAP>Data] i usuń całą zawartość oraz foldery (zostaną one ponownie zapełnione po pierwszym uruchomieniu systemu).

5. Odłącz urządzenie i włącz zasilanie, pozwalając urządzeniu na nawiązanie połączenia satelitarnego przez kilka minut. Mapa powinna się wtedy pomyślnie załadować i pojawić na urządzeniu.

• Pomógł 1
Opublikowano

dzięki za info , wgrałem ręcznie mapę polski i działa ']

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Korzystając z tego tematu przekażę moje dwa spostrzeżenia odnośnie mapy w 750. Napisałem już w tej sprawie do Brytona, bo w mojej opinii to są wady do naprawy:

Drogi nieutwardzone są widoczne dopiero przy powiększeniu 100m. Przy większym oddaleniu znikają. Dodatkowo są one zaznaczone kolorem błękitnym, co na obszarach leśnych (zielony obszar) czyni je bardzo słabo widocznymi. Z tego co czytałem w internetowych testach - w Brytonie 860 nieutwardzone drogi są dużo bardziej widoczne. Nie wspominając już o Wahoo.

unnamed.thumb.jpg.2379dec2645b3f93462c4a4da6ff760a.jpg

Druga uwaga, kursor oznaczający moją pozycję na mapie znajduje się prawie w połowie wysokości ekranu. W mojej opinii, jest to niewłaściwe, gdyż spora część wyświetlanej mapy pokazuje to, co już minąłem. A dla mnie istotne jest to co przede mną. Poniżej porównanie do Wahoo Roam:607837078_unnamed(1).thumb.jpg.74b6487f7c93cda5ab841a7fb9c8a589.jpg

Reszta wypada ok. No może przydałoby się autokalibrowanie obwodu koła. 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, proszę o podpowiedź w co zrobić w następującej kwestii.. Przez kilka dni byłem szczęśliwym posiadaczem komputerka Bryton Rider 750 aż do momentu, gdy mnie podkusiło, żeby zrobić reset do ustawień fabrycznych. Do tego momentu nawigacja działa bez zarzutu, natomiast aktualnie nie znajduje sygnału GPS. Przy okazji usunął się folder z mapami. Postąpiłem zgodnie z instrukcją z powyższego maila, ściągnąłem mapę Polski i rozpakowałem do nowoutworzonego folderu Bryton>MAP>Update. Na wstępie prosiłbym o weryfikację, czy mogły się usunąć jakieś ważne pliki/foldery systemowe (oprócz wyżej opisanego), których brak powoduje niepoprawne działanie (a w zasadzie niedziałanie) nawigacji. W tym celu załączam zrzuty ekranu z zawartością zapisaną w urządzeniu. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź, czy da się z tym fantem coś jeszcze zrobić, poza odesłaniem nawigacji do serwisu.

1.JPG 2.JPG
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj odebrałem mojego Ridera 750. 

Problemów jest aż za wiele. 

Mapa w apce  otwiera się gdzieś w Azji.

Mapy w apce po przybliżeniu znikają. 

Strona Brytona działa bardzo słabo i są problemy z pobieraniem plików. 

Usunąłem mapy z urządzenia a ono dalej działa 🤕

Urządzenie musi być podłączone do telefonu  :(

Ktos coś z tymi mapami e apce?

pozdrawiam

Edytowane przez Artix.Sweden
Opublikowano

potwierdzam, mapa w Azji, i po powiększeniu mapy nie wczytuje się obraz tylko znika, trzeba oddalić. wczytywanie tras jak i caly serwis chodzą bardzo słabo. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fenikspo napisał:

potwierdzam, mapa w Azji, i po powiększeniu mapy nie wczytuje się obraz tylko znika, trzeba oddalić. wczytywanie tras jak i caly serwis chodzą bardzo słabo. 

Napisalem na FB Brytona i chca screeny. Zobaczymy co sie bedzie dzialo?  Ja sie zastanawiam czy po prostu go nie zwrocici uzywac telefonu? :( 

Przeciez ten model jest juz od jakiegos czasu na rynku, bylo tak od poczatku? 🙄

Opublikowano

Na telefonie mam apkę BikeComputer PRO i jestem z niej bardzo zadowolony, niby jest tam również mapa open a wszystko działa jak trzeba. Najbardziej wkurza mnie to że w domu jak chcę sobie ułożyć trasę w przeglądarce to po powiększeniu mapy obraz się traci, nie na wszystkim, ale są miejsca bez obrazu. W razie co mogę nagrać krótki filmik i również przesłać brytonowi. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fenikspo napisał:

Na telefonie mam apkę BikeComputer PRO i jestem z niej bardzo zadowolony, niby jest tam również mapa open a wszystko działa jak trzeba. Najbardziej wkurza mnie to że w domu jak chcę sobie ułożyć trasę w przeglądarce to po powiększeniu mapy obraz się traci, nie na wszystkim, ale są miejsca bez obrazu. W razie co mogę nagrać krótki filmik i również przesłać brytonowi. 

Znaczy nie uzywasz Bryton Activ? 

Wyslalem do nich screeny, zobaczymy co z tym zrobia? 

Moze tez wyslij? 

support@brytonsport.com

Napisz tez na FB  https://www.facebook.com/brytonsport

Opublikowano

Bryton active używam, bo jak wyznaczałem w przeglądarce trasę to wcale nie chciałnigdzie tego zapisać, dopiero jak to samo zrobiłem na smartfonie to trasa się wczytałą. i tam też mapa po powiększeniu zanika w niektórych miejscach. Do serwisu mogę im przesłać a jak ale czy coś z tym zrobią. Facebooka nie posiadam

Opublikowano
6 godzin temu, Yarooo napisał:

Do planowania tras używam apki Komoot. 

Poniżej link do chyba najlepszego testu tego licznika.

https://www.youtube.com/watch?v=DdszWLkPx8A&t=159s

Oglądałem wszystkie filmy o tym modelu na YT 😀

Też używam Kamoot. Działa bez problemu. Ale nie może tak być że coś kuleje a oni mają wywalone. Trzeba ich cisnąć. 

Opublikowano
W dniu 23.09.2021 o 19:47, Artix.Sweden napisał:

Dziś miałem jakiś update. 

Co się zmieniło konkretnego po tym updates?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.09.2021 o 16:53, akte napisał:

Co się zmieniło konkretnego po tym updates?

Rerouting chyba lepiej działa, a dziś zauważyłem że mapy są naprawione i nie znikają. 💪 Opis jest FB Brytona. 

Też nie możecie wrzucić tu screenów?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 22.09.2021 o 09:02, Artix.Sweden napisał:

Mapa w apce  otwiera się gdzieś w Azji.

Mam nadzieje że doszedłeś już co i jak. Jeżeli nie, to przy planowaniu trasy w apce Bryton Active trzeba włączyć lokalizacje w telefonie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po przerwie.

Mapy dzialaja ale mam inny problem. Popbralem nowe mapy ze strony Bryton, ale urzadzenie nie widzi wszystkich sciezek. W Strava czy Komoot sa na mapie, w Brytonie ich nie ma :( 

Macie jakis sposob na mapy? 

Opublikowano (edytowane)

W Brytonie 750 są zainstalowane mapy OSM. Na mapach tych nie ma wielu bocznych ścieżek(tzw.ujebów). Mam licznik już ponad rok i nigdy nie planowałem trasy  w aplikacji Bryton Activ. Zawsze Komoot.

Edytowane przez Yarooo
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Yarooo napisał:

W Brytonie 750 są zainstalowane mapy OSM. Na mapach tych nie ma wielu bocznych ścieżek(tzw.ujebów). Mam licznik już ponad rok i nigdy nie planowałem trasy  w aplikacji Bryton Activ. Zawsze Komoot.

Tez tak robie, ale czasem jade spontan i.. no wlasnie. 

Po co wiec mapy do pobrania na ich stronie? 

Poza tym na stronie OSM ścieżki o których myślę są, a w Brytonie ich nie ma. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ten licznik ma automatyczne podświetlenie po zmroku? Jeśli tak to gdzie się włącza tę jakże pożyteczną opcję?

Opublikowano

Ma, ale chyba bierze pod uwagę godzinę. Nie mam pod ręką licznika. Tam jest do wyboru jeśli mnie pamięć nie myli włączone, auto, wyłączone

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.10.2022 o 10:12, toblakai napisał:

Czy ten licznik ma automatyczne podświetlenie po zmroku? Jeśli tak to gdzie się włącza tę jakże pożyteczną opcję?

Tak. Po włączeniu licznika wchodzisz w ustawienia(na dole ekranu po lewej stronie). Następnie system>ustawienia systemu>czas podświetlania. Ustawiasz auto.

Edytowane przez Yarooo
  • Lubię to! 1