paweljerzywika Opublikowano 15 Lutego 2021 Opublikowano 15 Lutego 2021 Na potrzeby przypadku wyobraźcie sobie ostre koło (brak przełożeń) z hydraulicznymi tarczówkami i barankiem. Zatem potrzebne są hydrauliczne KLAMKI szosowe na baranka (nie klamkomanetki bo biegów nie ma). Są takie klamki? Spotkaliście takie? I opcja full. Czyli rower jak wyżej tylko napęd w piaście Alfine 8! Czyli potrzebna lewa hydrauliczna KLAMKA hamulcowa i prawa hydrauliczna KLAMKOMANETKA która obsłuży Alfine 8. Wszystko na baranka z flarą.
liftlodz Opublikowano 15 Lutego 2021 Opublikowano 15 Lutego 2021 Versa 11, ale raczej nie do dostania ewentualnie Shimano pod di2 + hydraulika, cena coś około 900 złTeż się zastanawiam nad takim układem , ale bardziej w stronę gravela i lepszym rozwiązaniem jest Rohloff + klamkomanetki Srama.
paweljerzywika Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Opublikowano 16 Lutego 2021 Dzięki Versa 8 to jakiś biały kruk? Rzadki i drogi... Chodzi o rower SENSA CINTURA z Alfine 8 na pasku Carbon Gates... zrobiłem nim tysiące km na wyprawach, jest wspaniały i nie chcę innego ale do ideału brakuje mu baranka z flarą... Muszę coś podebrać, nie wierzę że się "nie da"
liftlodz Opublikowano 17 Lutego 2021 Opublikowano 17 Lutego 2021 Mam podobny rower (Breezer beltway 8 , też na pasku z alfine 8) i też zastanawiałem się nad założeniem baranka, ale zrezygnowałem bo koszty takiego rozwiązania są zbyt duże i geometria roweru trekingowego trochę się kłóci z kierownicą szosową.Myślę że rozsądniejszym rozwiązaniem jest po prostu kupno gravela.Można też pobawić się w zbudowanie roweru na piaście wielobiegowej (alfine, czy może Rohloff) z barankiem.
paweljerzywika Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Opublikowano 17 Lutego 2021 Wydaje mi się, że geometria SENSA'y jest ok pod baranka, zresztą lada dzień zacznę to testować. Wystarczyłyby mi klamki hydraulicznych hamulców, manetkę biegów Alfine pozostawię na kierownicy przy górnym chwycie. Buduje rower wyprawowy, to akceptowalne. Rozważam tanie klamkomanetki szosowa pod hydraulikę ze zdemontowanymi mechanizmami przełożeń
liftlodz Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 A zastanawiałeś się nad hybrydą, np Giant conduct albo trp hy\rd?Te hamulce hydrauliczne działają z klamkami mechanicznymi
Fimala Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) TRP: https://trpcycling.com/product/hylex-rs/ Edytowane 20 Marca 2021 przez Fimala
Rekomendowane odpowiedzi