Skocz do zawartości

RockShox Sektor TK Solo Air 130mm - na prawej goleni przy uszczelce powstał metaliczny okrąg. Czy to usterka ?

hazok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam problem a może niepotrzebnie się martwię. Mianowicie posiadam RockShox Sektor TK Solo Airskok 130mm śmigam na nim 2 sezon, po 1 sezonie był na serwisie wymiana uszczelek + smarowanie. Niedawno przyglądałem się mu i na prawej goleni zauważyłem przy uszczelce na goleni zrobił się pierścień. Wyglądało to tak jakby wytarła się ta powłoka i powstał taki metaliczny okrąg, czy to coś co powinno mnie martwic ?

Opublikowano

Jeśli wyciera się powłoka, to pewnie masz zasyfione w środku uszczelki, które teraz działają jak pasta ścierna. Ja po każdej jeździe przecieram golenie i czyszczę brzeg uszczelek z nagromadzonego kurzu i piasku. Jeśli jeździsz sporo w warunkach błotnych lub mocno pylistych, to być może już czas, aby rozebrać amortyzator, wyczyścić wszystko, nasmarować i wymienić olej. Rock Shox zaleca pełen serwis co 50 godzin jazdy.

Opublikowano

przesyłam zdjęcie. Jeśli chodzi o zasyfienie to niechce mi sie wierzyć bo robię dokładnie tak jak Ty, o rower bardzo dbam takze czyszcze systematycznie. 

20427359_1359843717398378_2085035665_o.jpg
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Jeśli na goleni nie czuć lekko oleju (nie jest tłusta/śliska w dotyku po dociśnięciu amora), to trzeba serwisować, aby uzupełnić olej.

Nawet kiedy amortyzator jest dobrze smarowany, warto go czyścić "na mokro". Spuszczamy dwie krople oleju do amortyzatorów albo zwykłego wazelinowego w okolicy uszczelek, dociskamy amor mocno kilka razy (ręce na hamulcach, stopa na pedale), wycieramy wszystko co podjedzie na oleju wraz z tym olejem.

Dnia 25.07.2017 o 19:44, Sziva napisał:

Rock Shox zaleca pełen serwis co 50 godzin jazdy.

Aż tak często nie trzeba. Te ich interwały są kilka razy krótsze niż realne nawet w ciężkich warunkach.

Opublikowano
17 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

Jeśli na goleni nie czuć lekko oleju (nie jest tłusta/śliska w dotyku po dociśnięciu amora), to trzeba serwisować, aby uzupełnić olej.

Nawet kiedy amortyzator jest dobrze smarowany, warto go czyścić "na mokro". Spuszczamy dwie krople oleju do amortyzatorów albo zwykłego wazelinowego w okolicy uszczelek, dociskamy amor mocno kilka razy (ręce na hamulcach, stopa na pedale), wycieramy wszystko co podjedzie na oleju wraz z tym olejem.

Aż tak często nie trzeba. Te ich interwały są kilka razy krótsze niż realne nawet w ciężkich warunkach.

uff... dobrze, u mnie 3000km i brak serwisu, zabiorę się wkrótce za amora.

Stan wzorowy, czyszczone lagi po każdej jeździe.