rovel Opublikowano 14 Lutego 2021 Opublikowano 14 Lutego 2021 Cześć, witajcie. Wpadłem na chwilę, aby rozejrzeć się za rozwiązaniem pewnej zagwozdki, która szczególnie ostatnio nie daje mi spać. Jeżdżę rowerami II kategorii i zwykle desperacko bronię zdania, że nie ma astronomicznej różnicy między rowerami za 20 k i 0,2 k O ile serwisuje się je samemu i wie się, co się robi. To tak zanim ktoś mnie zapyta, o jakim sprzęcie mowa. Musiałem ostatnio wymienić łańcuch. Do tego doszedł wolnobieg 6rz starego typu (taki z nieobrobionymi zębami), z punktu widzenia stanu zużycia był to również nowy element. Powinno działać. Otóż tak, dopóki się na ten rower nie wsiadło. Przetestowałem wszystkie "zwykłe" przerzutki, jakie miałem. Nie pomogło. Jednak miałem jedną przerzutkę o której wiedziałem, że zadziała na pewno, chociaż wszystkie znaki na niebie i ziemi powinny się zdawać temu przeczyć. Musiałem zatem przeprosić element, który miałem już dawno wyrzucać, ze względu na wyrobione kółka, których w dodatku nie bardzo da się wymienić, przynajmniej w tym przypadku. Cudowna przerzutka, o której mowa, to jakaś stara SRAM CENTERA bliżej nieznanego modelu. Wygląda to tak jak na załączonych obrazkach. Dlaczego ta przerzutka jest cudowna? Większość życia spędziła pod kasetą 7rz 11-32T (lub czymś podobnym) i manetką Shimano. Podobno taka kombinacja nie działa? Powiedz to mojej przerzutce Cieszyłem się płynną zmianą biegów, nawet na indeks, a o wymianie łańcucha mogłem zapomnieć. Co prawda nie należy się tym chwalić, ale naprawdę mogłem zapomnieć o łańcuchu i zdarzało się, bo prowadzenie tej przerzutki jest tak dobre, że nawet mocno niekompatybilny łańcuch jest po prostu wciskany na koronkę i prawie nie ma możliwości skakać. Dało się zarówno jeździć na starym łańcuchu z dobrą kasetą, jak i nowym łańcuchu ze starą kasetą. Wszystkie kombinacje, w których zwykła przerzutka nie miałaby nawet cienia szans, przetestowane! Bystrzy zauważą, że zdjęcia zapożyczyłem z archiwum allegro. Szukałem danych technicznych tej przerzutki, jakiejś wskazówki, jakiegoś tropu, który udzieliłby mi odpowiedzi na pytanie, dlaczego ta przerzutka jest aż tak dobra? Póki co bezskutecznie. Bo lepiej prowadzi, to już wiem, ale dlaczego? Gdzieś przeczytałem, że niektóre przerzutki mają 'usztywnione wózki, co przekłada się na lepsze prowadzenie'. Czy to jest ten Święty Graal? Jakiego tagu trzeba użyć, aby znaleźć właściwy element? I ostatnie, choć nie najmniej ważne - czy zna ktoś inne budżetowe przerzutki o cudownych cechach?
Rekomendowane odpowiedzi