telepata Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) Rower kupiony na podstawie opinii z forów, testów na youtubie itp. Budżet był przyjęty na ok. 5tys +/- 500 zł. Faworytem na początku był B.N Limited z 2020 ale od listopada '20 już nie do dostania. Limited '21 ma już gorszą specyfikację i nie podobało mi się malowanie. Stanęło na 500 lite :). Wyposażenie stockowe czyli co fabryka dała. Ze zmian w bliskiej przyszłości lekkie odchudzenie; planuję karbonową kierownicę i sztycę. Podobno opony Maxxis Ikon szybko się zużywają, więc przy konieczności wymiany opon przejdę na tubeless, ale dopiero jak się zużyją obecne. W modelu 2021 opony są z drutem i nie są tubeless ready, w modelach 2020 były zwijane (nie wiem ja z TR). Rozmiar ramy: M-ka przy wzroście 181cm. (to mój czwarty hardtail mtb; zaczynałem od 21'', potem 20,5", w garażo jeszcze stoi Author z ramą 19"). Przed zakupem jeździłem testowo na L-ce i M-ce, zdecydowanie wybrałem M-kę ze względu na mniej wyciągniętą pozycję i lepszą zwrotność. To mój pierwszy bignajner. Wrażenia z jazdy na razie skąpe, będzie o tym później. Pedały to jakieś stare platformy ale czekają SPD (Shimano PD-M540) do przełożenia z poprzedniego roweru. W planach komputer z nawigacją, karbonowe koszyki na bidon, drugi łańcuch (kiedyś było modne rotacyjne zmienianie łańcuchów), pompka do amortyzatora (potrzebna ??? ). Hamulce wbrew utartym opiniom wydają się być ok - i tak są lepsze od v-brejków których dotychczas używałem. Ogólnie pomimo że to już mój czwarty z kolei rower do szeroko rozumianego xc - jest on dla mnie dość rewolucyjny z uwagi na fakt że poprzednika czyli składaka na ramie Author Traction z osprzętem STX RC/Alivio/LX i widelcem Marzocchi Bomber Z4 Coil 100mm ujeżdżałem 18-lat. Edytowane 8 Lutego 2021 przez telepata
michalr Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 Fajna geo, waga też na wejściu niczego sobie, ale hamulców i osprzętu trochę poskąpili. Mogli dać M6xxx za tę kasę.
telepata Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Opublikowano 8 Lutego 2021 1 godzinę temu, michalr napisał: Fajna geo, waga też na wejściu niczego sobie, ale hamulców i osprzętu trochę poskąpili. Mogli dać M6xxx za tę kasę. Osprzęt czyli napęd i piasty to Deore, dla mnie wystarczy, inni użytkownicy narzekają na hamulce. W porównaniu z v-brake z poprzedniego roweru i tak jest lepiej, Możliwe że będzie kiedyś upgrade do grupy Deore. Kiedyś.
michalr Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 Ok, doczytałem że to jest nowa Deore x11 więc w porządku. Hamulce zostają takie se
SirJank3s Opublikowano 16 Maja 2021 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) Witam dodam tu i swój nowy nabytek Edytowane 16 Maja 2021 przez SirJank3s
Mondeus Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć @telepata. Moglbym poprosić o wrażenia po dłuższym używaniu roweru ? Właśnie złozyłem zamówienie na mój ale jeszcze sprawdzam opinie innych Bedę wdzięczny za jakies podstawowe informacje Edytowane 22 Czerwca 2021 przez Mondeus
Mavver Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Ja użytkuję od około miesiąca, zrobiłem ponad 700km. Jestem zadowolony ;) Do przemyślenia zmiana hamulców - bo z nich nie jestem do końca zadowolony. Zmieniam jeszcze klocki na półżywiczne i zobaczymy ;) Trzeba tez uważac na rodzaj korby - bo czasem wkładają bez boost - ale nie ma to istotnego wpływu ;)
lucas79 Opublikowano 28 Października 2021 Opublikowano 28 Października 2021 Cześć, chciałem zapytać właśnie o korbę. Wiem, jest o tym dużo, ale chciałem kupić 500 lite i tym, co mnie powstrzymuje jest właśnie kwestia tej korby i zachowania Meridy. Wczoraj sprzedawca u którego chciałem kupić rower, kontaktował się w tej sprawie z Meridą, odpowiedzieli, że to nie dotyczy każdego egzemplarza, że w jednych ociera w drugich nie. Nie wymieniają, bo nie mają części zamiennych. Powinna być korba 5100-2B, ktoś ma tę bez B i nie zauważył żadnych problemów? Z góry dziękuję i pozdrawiam
telepata Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Opublikowano 10 Listopada 2021 Czołem, dawno tu nie zaglądałem :). O wrażeniach z jazdy napiszę w kolejnym poście, w tym będzie o korbach. Moje korby to te bez "B" na końcu. Na małej zębatce z przodu i 3 największych z tyłu łańcuch ociera o prowadnice przerzutki. Zgłoszone w serwisie w maju, powiedzieli żeby poczekać bo i tak nie ma szans na szybkie załatwienie. Reklamacja złożona oficjalnie w lipcu, we wrześniu zapytałem kiedy się doczekam, W Meridzie odpowiedzieli że nowe korby będą w grudniu w Polsce więc do serwisu dotrą w styczniu. Ok może być, po sezonie jazdy będę miał nowe korby
Nela Opublikowano 15 Listopada 2021 Opublikowano 15 Listopada 2021 Tak z ciekawości, czy na rok 2022 będzie dostępna 500 lite? Bo póki co cisza, są inne modele na stronie a brak z rama lite.(po za big nine 600 i 700)
telepata Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Opublikowano 16 Listopada 2021 18 godzin temu, Nela napisał: Tak z ciekawości, czy na rok 2022 będzie dostępna 500 lite? Bo póki co cisza, są inne modele na stronie a brak z rama lite.(po za big nine 600 i 700) Obecnie na stronie Meridy prezentowana jest kolekcja 2021, więc trzeba poczekać na pełną ofertę.
Nela Opublikowano 17 Listopada 2021 Opublikowano 17 Listopada 2021 W dniu 16.11.2021 o 08:23, telepata napisał: Obecnie na stronie Meridy prezentowana jest kolekcja 2021, więc trzeba poczekać na pełną ofertę. Trochę to dziwne, że nie ma żadnej oferty ani prezentacji. Swoją na obecny rok kupiłem dokładnie rok temu i była dostępna w sklepie.
Nela Opublikowano 4 Marca 2022 Opublikowano 4 Marca 2022 Komuś wymienili już tą niewłaściwa korbę z rocznika 2020?
Holland Opublikowano 6 Marca 2022 Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) Moja meridka tez sie spisywała,,wprawdzie big seven , obecnie w ciut innej konfiguracji leci na sell ale boost jest co niespotykane w tych rowerkach i co mogę powiedzieć , pierwsze co wywalić mt 200 i wsadzic cos innego ja jezdziłem na M615 pozniej wsadziłem tektro auriga i jest o niebo lepiej Obecnie zrobiona na 1x9 Sram X0 i amorek wpadl orginał czyli Maniek Maczeta Edytowane 6 Marca 2022 przez Holland
telepata Opublikowano 12 Lipca 2022 Autor Opublikowano 12 Lipca 2022 W dniu 4.03.2022 o 11:41, Nela napisał: Komuś wymienili już tą niewłaściwa korbę z rocznika 2020? Korba wymieniona pod koniec marca.
generał Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Cześć, jestem szczęśliwym (przynajmniej narazie) nabywcą meridy b.n 500 z rocznika 2022. W tym roczniku nie ma problemu z korbą- jest 5100-2b. Ale korzystając z okazji mam pytanie czy obręcz (która nie jest tr) poradzi sobie z oponą bezdentkową? Temat zapewne był już wałkowany, ale jakoś nie moglem natrafić. Proszę o wyrozumiałość;-)
Nela Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 W dniu 12.07.2022 o 21:12, telepata napisał: Korba wymieniona pod koniec marca. Tak jak u mnie, nowe koronki na zapas.
Rekomendowane odpowiedzi